jonathane píše:2 Nika:
v podstatě souhlasím se Sterom.......ryby v tomto AQ jsou ještě malé, jak začnou Frontozy růst, budou mbuny jejich kořistí......Frontozy jsou klidné až líne ryby, které potřebují k sobě spíše klidnější druhy ryb.........pro mě je toto AQ o ničem.......nikdy bych takto ryby nekombinoval a nedělal nějaké "výzvy" jak tady píše pan majitel AQ. Ryba patří jen tam odkud pochází a tomu bych přizpůsobil i napodobení biotopu a případný výběr ryb..........na experimenty bych zapoměl......jen jsem zvědav, jak se situace v Aq bude dál vyvíjet.......
Sice uz je debata neaktualna, ale absolutne suhlasim s jonathaneom a ako chovatel frontos dodavam: Neverim a som si isty, ze takyto mix nemoze fungovat a ani nefunguje. Asi si treba aj vysvetlit co to vlastne znamena ked nieco funguje. To ze ryby ziju, zeru a nezabijaju sa este neznamena, ze mix funguje. Chovat 1ks frontosy v takomto mixe je absolutne nepochopenie povahy frontosy a uz len z tohto dovodu je to nefunkcne (tzn. neprirodzene a nevyhovujuce) - frontosa je hufova ryba. Podobne hovadiny je vidno na cichlid-forum.com a po niekolkych hadkach s amikmi tam uz ani nechodim. Frontosy su tak zvlastne a svojim spravanim specificke ryby, ze urcite nepatria do takychto experimentalnych mixov. Len malo druhov je k nim dlhodobo vhodnych a aj to s rozdielnymi vysledkami. Mne dospele frontosy zozrali napr. 30 julidochromisov a 2 samicky altolamprologov.. Pri tom su ale kludne, citlive a plache. Proste maju svoju osobnost a osobitost a nepatria do zaciatocnickych (nemyslim pocet rokov drzania aq ale odbornu vyspelost) akvarii. Takze vysledok a moj nazor je - ja osobne uz nikdy nebudem kombinovat s frontosami nic a ani to neodporucam.