kompletna prerabka akva

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

kompletna prerabka akva

Poslaťod Marlo79 » Uto 06. Apr 2010 21:39:12

Mam taku dilemu .. mam rastlinkove akva uz niekolko rokov a chcel by som zmenu a to na tanganiku... neviem ci by zvladlo malawi ...akva velmi nepusti.... je to len 160L klasika ... 100x40x40.
Idem vlastne rusit toto:
Obrázok
aj ked je tam zmena.
Trochu sa bojim ci splni moje ocakavania ... snad hej lebo cim dalej sa mi viac pacia cichlidy ;)
Moj vyber co sa mi paci je tento:

Lamprologus similis
Neolamprologus multifasciatus
Lamprologus ocellatus (Gold)
neolamprologus caudopunctatus
Neolamprologus Daffodil
Neolamprologus brichardi
Altolamprologus calvus
Julidochromis marlieri
Paracyprichromis nigripinnis

Urcite viem ze vsetko tam mat nemozem... pacia sa mi aj xenotilapie alebo leptosomy ale viem ze ich mat nemozem.
Ten paraciprichromis by mozno aj mohol .. necham na vas co mi poradite pripadne nieco este dohodite.

PS.
Vcera som krutil s kolesom takze piesok uz mam :D
Marlo79

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: kompletna prerabka akva

Poslaťod Aldebaran » Str 07. Apr 2010 9:32:15

Tak ja osobne som pomerne zaťažený na šnekáče, takže moja voľba by bola niečo z tých prvých štyroch druhov, resp. nejaký z tých prvých troch v kombinácii s párikom alebo dvoma caudopunctatov. S paracyprichromismi nemám žiadne skúsnosti, ale možno by mohli fungovať. A akvárum je podľa mňa dosť veľké na daffodily alebo brichardi, ale tie by som už so šnekáčmi nekombinoval, lebo by ich asi vytlačili, resp. by vyžierali ulity s mlaďou.

Inak tie diskusy v tom akváriu máš krásne, celkovo to akvárko je pekné, aj mi príde trošku ľúto ho rušiť :mrk
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Matej » Str 07. Apr 2010 10:10:48

Napodobne, tiez by mi to bolo luto zrusit, vyzera to krasne :) Aby si nebol sklamany, prechod zo zelene na kamene ... Nechces radsej najst miesto pre este jedno a toto si zachovat? :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod LaciP » Str 07. Apr 2010 11:20:07

žeby nám pribudli ďalší šnekáči?? Bolo by to určute fajn. Z toho čo si vypísal sa dá vyskladať pekná osádka (osobne by som nekombinoval viac ako dva druhy šnekáčov) Inak nebude ti ľúto za tým akva i keď 160l na disky sa mi zdá tiež málo...na menšiu tanganyiku to bohate postačuje...nech sa rozhodneš akokoľvek daj vedieť ako budeš pokračovať :yes
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Been thanked: 3 times

Poslaťod Byk1984 » Str 07. Apr 2010 12:37:19

Krasne mas to akva.Mne by bolo luto rusit ho.Ale ak nemas priestor na dalsie,tak to chapem.
Osobne by som dal tiez len 2 druhy snekacov,nekombinoval by som viac,predsa sa vecsinov zdrzuju pri dne a boli by suboje.
Paraczprichromisz su krasne ryby,ale nadrz je dost mala.Chovaju sa v hejnu a co ja viem,ci by sa tam takych 10 rybiek netlacilo??Mozno by to slo,ale casom by chceli vecsiu nadrz urcite
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Marlo79 » Str 07. Apr 2010 13:32:25

Som uz rozhodnuty .. rusit sa bude .. vsak zivot je zmena nie? :)
Budem mat este male rastlinne a to 63L
Ste nespomenuli
Altolamprologus calvus...Julidochromis marlieri uplne ich vynechat?
Je ich viac ktore su pekne ale nieco fajn vybrat aby to fungovalo je tazke.
Takze co tam dat a kolko ks?

Ozaj a co kamene? Nieco som aj nasiel
Kód: Vybrať všetko
http://www.kameny.cz/sortiment/kusove/

Je ich tam vela ktore maju popis ze su oblubene do akvarii
Naposledy upravil Marlo79 dňa Str 07. Apr 2010 13:47:56, celkovo upravené 1
Marlo79

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod peca » Str 07. Apr 2010 13:44:17

to AQ co ides rusit je super, bude ho skoda, ale ako si povedal zivot je zmena a viem za pochopit, dlhsiu dobu mat to iste cloveka nebavi,
za julidaky (transcriptusy mam ja) ti mozem povedat, ze si vedia dobre strazit svoje teritorium, mne doma v pohode odozenu aj 5 krat vacsie aristochromisy a dokonca maju momentalne aj dve varky mladych po sebe, ale pokial tam budes mat dost ukrytov, kvetinacov ci skal, mali by byt v pohode aj z inymi druhmi "snekacov"......
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times

Poslaťod Aldebaran » Str 07. Apr 2010 15:19:01

Julidky sa všeobecne k šnekáčom celkom odporúčajú, len sú pomerne dosť zalezené v skalách a jaskynkách. Ak im urobíš úkryty,určite ti v pohode obsadia všetky a sú to krásne ryby. Len niekomu nemusia vyhovovať, lebo ich viac nevidno ako vidno (samozrejme záleží od konkrétnych rýb) :)

Altolamprologus je pomerne veľká ryba v dospelosti, aj keď rastie pomaly, ale dorastie dobrých 15 cm. Okrem toho sú altíky známe tým, že s veľkou obľubou vyžierajú šnekáčikom poter z ulít, čo nie je práve dobré, ak chceš šnekáče množiť. Ale ak ti ide o reguláciu populácie (šnekáče sú dosť plodné ryby ;) ), tieto ryby sú viac než vhodné aj ku šnekáčom. Ale aj altíky vedia byť pomerne ľakavé a treba im urobiť nejaké úkryty, jaskynky a skaly a tak. Oni sa do bežných ulít nezmestia :D
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Been thanked: 8 times

Poslaťod Byk1984 » Str 07. Apr 2010 16:44:08

Julidky by mohlái byt,ale len jeden par.A ten je zohnat tazko.Treba ich amt od mala viac KS a ked sa vytvoria pari,odlovit a nechat len ejden par.Ten silnejsi par by zvysne v takom malom akva vyzabijal.Jeden par sa odporuca na 200L
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod LaciP » Str 07. Apr 2010 17:21:30

:wait tak že ak si teda rozhodnuty, tak môj názor je asi takýto... ad1. veľa ulít a šnekáče v zložení cca.6 ks neolamprologus multifasciatus alebo similis, tieto potrebujú menšie teritórium...lamprolog. ocellatus max 4 ks a podelil by som im teritóriá na každú stranu akva jdene druh (ocellatusi sú komplikovanejšie drsnejšie a náročnejšie na plochu teritória, zároveň potrebujú menej ulít ako napr. multíci) ad2. Calvus je dobrý výber ale treba počítať že ak dorastie do dospelej veľkosti môže sa vrhnúť aj na dospelé samičky multíkov alebo similisov...potrebuje skalnaté úkryty, kde bude tráviť väčšinu dňa. ad3. Julidky (osobne mám transcryptusi...píše sa že tento druh je najmenší a zároveň najmenej vnútrodruhovo agresívny) maximálne jeden pár. taktiež potrebuje jaskynky rôzne spáry a praskliny kde sa väčšinou schováva, i keď mne väčšinou pláva nad svojim teritóriom čo je vlastne kopa kameňov. Ad4. ak chceš dať caudopunctaty, tak musíš upustiť od jedného druhu šnekáčov, tie sú najväčšie a zároveň najagresívnejšie so všetkých šnekáčov i keď ono to nie je úplne šnekáč ale rozmnožuje sa v ulitách. ad5. Paracyprichromis nigripinnis je hejnová rybka túto by som ja osobne v tomto objeme vynechal. ad6. Neolamprologus brichardi s týmito skúsenosti nemám ale čo viem patria medzi druh agresívnejší a zo všetkých spomínaných myslím že najväčší obľubuje skalnaté útesy.
Tak podľa toho si vyber môj typ (6ks multík - o nedlho sa namnožia treba mať rezervu, 2 páry Lamprologus ocellatus gold rozdeliť ich na stred umiestnenou kopou kameňou kde by mohli byť jeden pár julidiek, + niekde umiestniť ešte kopu kameňov kde by mohli byť 1 pár calvusákov...viac by som nedával oni sa namnožia a povyrastú takže sa to časom doplní) :)

ech ale som sa rozpísal :chuckle
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 43 hostia