Rasto_2001 píše:čím ďalej sa o to zaujímam tým viac sa mi mení môj názor ktorý som mal a to čim väčšie AQ tak tým menšia starosť, je to ale asi tým že toto ak platí tak to platí pre klasické AQ a nie pre AQ s cichlidami
Rasto, ja som tiez uplny zaciatocnik, skusenosti mam mizive ale myslim si ze ta rovnica cim vacsie akva tym mensie starosti plati. Pred tym ako som si zalozil akva som mal zahradne jazierko, niekolko krat som ho prerabal, zvacsoval, az som skoncil na objeme cca 35 000 litrov vody a s tym bolo najmenej starosti, s tym ze som mal k tomu este jedno mini jazierko ako filter.
A pri akvaristike z toho mam podobny dojem, cim vacsie akva, tym lepsie, akurat to chce nalezitu filtraciu. Moje akva ma asi 500l cisteho objemu vody, nemam zatial ryby, a na odporucanie ludi tu aj po osobnej konzultacii s chovatelom "juskom" som pridal podstatne vacsi molitan a dalsiu hlavicu ... akurat cakam kedy sa to zabehne. Ale zatial je voda uplne cista, len som asi dvakrat odsaval vykaly po prisavnikoch ... ja si myslim ze to bude v pohode. Takze sa toho urcite neboj a neber to tak moc vazne, mi zaciatocnici si to musime otestovat po svojom, mozno spravit par chyb a potom to pojde.
A co sa tyka tej vymeny vody, poslednych par tyzdnov velmi vela citam na nete ake su skusenosti chovatelov a co robia a nasiel som obrovsku skalu pristupu k vymene vody, najbeznejsie sa meni cca 30% vody raz za 10 dni az dva tyzdne, su ludia ktori menia kazdy tyzden 50% vody a dost vela ludi meni len cca 10-15% raz za nejake dva tyzdne ... takze ako pri vsetkom, treba si to otestovat podla seba a najst si tu spravnu cestu.
To iste plati pri krmeni ... nazory sa diametralne odlisuju ...
Ja osobne uz sa nehorazne tesim na ryby, poskusam viacero pristupov a uvidim co bude fungovat. Kazdopadne tomu venujem co bude treba aby mi to
akvarium robilo radost a uz teraz vidim ze neostanem pri jednom aj keby zaciatok bol sprevadzany nejakym nezdarom
Tak hlavu hore, a vela stastia pri tvojom akvariu