Moje nove akvarium 360 L

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči táto nádrž? ( hlasujte ako v škole)

1
4
21%
2
9
47%
3
4
21%
4
2
11%
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 19

Re: Moje nove akvarium 360 L

Poslaťod peca » Pia 02. Apr 2010 21:26:10

akva vyzera zaujimavo, myslim ze ked bude "pod vodou" a uz aj s rybami, tak to bude este krajsie. S tym drevom si nerob starosti....je sice pravda, ze k malawi sa to moc nehodi, ale je to kazdeho osobna vec, co si do AQ supne, ked sa ti to paci, preco nie ? Vodu budes aj tak menit kazdy tyzden, ci 10 dni, takze nejaka velka koncentracia skodlivin ci zlta voda nehrozi......skor si daj pozor na tu filtraciu, na tom obrazku je to naozaj dost "natesno", myslim cerpadlo s molitanom, aby ako uz bolo povedane, sa ti to po nejakej dobe neucpalo a nemal si nejake zbytocne problemy..... :crazy:
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Poslaťod Rasto_2001 » Sob 03. Apr 2010 11:21:36

Ahoj ďik za koment.

Ten filter je zatial len dočasne takto uložený, keď napustim akvarko vodou tak určite mu dám viac miesta, uvažujem aj otom že spodny molitam povytiahnem vyšie do tej komory aby plocha pre nasavanie vody cez filter bola čo najväčšia.
Koľko vody ba sa vlastne malo meniť ? niekde som som čital že pri väčších objemoch to je cca tak 25% celkového objemu, je to málo alebo prave naopak ?
Rasto_2001

Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod Stero » Sob 03. Apr 2010 13:01:49

Ak uvažuješ o povytiahnutí filtra tak skôr ako to urobíš a napustíš vodu odporúčal by som ti zakryť potom vstup do filtra nejakou sieťkou. Ja mám dobre skúsenosti zo sieťkou ktorá sa používa pri stavebných úpravách pri robení nových stierok. Je to odolná a pevná sieťka a má akurát dobre veľké otvori, takže nečistoty idú do filtra v pohode ale napr prípadný poter ti tam loziť nebude.
Čo sa týka výmeny vody záleží od okolnosti ale prevažne sa mení 25% až 33%vody raz za týždeň alebo niektorý menia 50%vody raz za dva týždne. Pri vymene je ale potrebné dbať aby si mal hodnoty PH a & dGH ako pred výmenou( alebo čo najblišie) Bude to chvíľu trvať kým sa to stane pre teba automatické a budeš to robiť od oka a meranie vykonáš len raz za čas ale do vtedy ti odporúčam si zakúpiť kvalitne testi na meranie hodnôt vody. Koľko budeš meniť uvidíš sám podľa toho koľko tam budeš mať rýb ako kŕmiš ako bude fungovať filtrácia atď atď. V podstate nejde o to presne mať vymenených 25% a nie 26% vody, ale o to pravidelne meniť tú vodu.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Rasto_2001 » Sob 03. Apr 2010 15:06:57

čím ďalej sa o to zaujímam tým viac sa mi mení môj názor ktorý som mal a to čim väčšie AQ tak tým menšia starosť, je to ale asi tým že toto ak platí tak to platí pre klasické AQ a nie pre AQ s cichlidami
Rasto_2001

Poslaťod Matej » Sob 03. Apr 2010 21:55:20

Rasto_2001 píše:čím ďalej sa o to zaujímam tým viac sa mi mení môj názor ktorý som mal a to čim väčšie AQ tak tým menšia starosť, je to ale asi tým že toto ak platí tak to platí pre klasické AQ a nie pre AQ s cichlidami

Rasto, ja som tiez uplny zaciatocnik, skusenosti mam mizive ale myslim si ze ta rovnica cim vacsie akva tym mensie starosti plati. Pred tym ako som si zalozil akva som mal zahradne jazierko, niekolko krat som ho prerabal, zvacsoval, az som skoncil na objeme cca 35 000 litrov vody a s tym bolo najmenej starosti, s tym ze som mal k tomu este jedno mini jazierko ako filter.

A pri akvaristike z toho mam podobny dojem, cim vacsie akva, tym lepsie, akurat to chce nalezitu filtraciu. Moje akva ma asi 500l cisteho objemu vody, nemam zatial ryby, a na odporucanie ludi tu aj po osobnej konzultacii s chovatelom "juskom" som pridal podstatne vacsi molitan a dalsiu hlavicu ... akurat cakam kedy sa to zabehne. Ale zatial je voda uplne cista, len som asi dvakrat odsaval vykaly po prisavnikoch ... ja si myslim ze to bude v pohode. Takze sa toho urcite neboj a neber to tak moc vazne, mi zaciatocnici si to musime otestovat po svojom, mozno spravit par chyb a potom to pojde.

A co sa tyka tej vymeny vody, poslednych par tyzdnov velmi vela citam na nete ake su skusenosti chovatelov a co robia a nasiel som obrovsku skalu pristupu k vymene vody, najbeznejsie sa meni cca 30% vody raz za 10 dni az dva tyzdne, su ludia ktori menia kazdy tyzden 50% vody a dost vela ludi meni len cca 10-15% raz za nejake dva tyzdne ... takze ako pri vsetkom, treba si to otestovat podla seba a najst si tu spravnu cestu.

To iste plati pri krmeni ... nazory sa diametralne odlisuju ...

Ja osobne uz sa nehorazne tesim na ryby, poskusam viacero pristupov a uvidim co bude fungovat. Kazdopadne tomu venujem co bude treba aby mi to akvarium robilo radost a uz teraz vidim ze neostanem pri jednom aj keby zaciatok bol sprevadzany nejakym nezdarom :)

Tak hlavu hore, a vela stastia pri tvojom akvariu :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Rasto_2001 » Ned 04. Apr 2010 11:05:11

ďakujem za podporu, ja už mám x rokov (mám pocit že odjakživa) menšie akvárko ale vždy tak do 100 l, nechoval som v nich ale cichlidy, čistil som ho len vtedy keď už ho trebalo (samozrejme okrem filtra - ten som čistil pravidelne)

Myslím si že to s tou vymenou vody niektorí trocha prehaňaju, ono to bude tak ako píšeš že treba to otestovať kedy, koľko a ako často meniť vodu.

Teším sa na rybky a potom sa to ukáže, ešte raz ti ďakujem za tvoje povzbudenie.
Rasto_2001

Poslaťod Rasto_2001 » Uto 06. Apr 2010 6:36:18

Vrátim sa ešte k otázke ktorú som tu už raz položil a to je stabilita akvarka, keď som postavil akvarko na miesto tak sa mi celá skrinka kýva (panelaková podlaha čo ktomu dodať)
tak som skrinku vypodložil podložkami, samozrejme na viacerých miestach a hlavne pod nosné časti skrynky. Keď som na ňu položil akvarko tak sa ešte trocha kývala (ale to už bol len nepatrné) keď som tam dal piesok a prvé kameňe tak to už prestalo. Mám ale aj tak strach pred napustení, aby mi neprasklo dno keď tam bude príbúdať vody. Zatial tam mám len cca 5 mm špecialnu podložku, ale zvažujem že tam ešte aj tak radšej dám 20 mm tvrdený polystyren - bude to stačiť? bývam na 10 poschodí nepotrebujem aby my susedia zvonili že im zatieklo :lol: , apropo aka je nosnosť panelakovej podlahy niekde som čítal že cca 100kg/1cm2 ?
Rasto_2001

Poslaťod brano ba » Uto 06. Apr 2010 9:27:06

Neboj, pri tvojej litrazi nosnost podlahy nemusis vobec riesit. Presny udaj ti nepoviem, ale ja osobne mam 430l akva a v pohode. A chalani co tu su , tak maju v panelakoch aj vacsie objemy a uplne bez problemov :yes
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Byk1984 » Uto 06. Apr 2010 12:10:09

Rasto_2001 píše:čím ďalej sa o to zaujímam tým viac sa mi mení môj názor ktorý som mal a to čim väčšie AQ tak tým menšia starosť, je to ale asi tým že toto ak platí tak to platí pre klasické AQ a nie pre AQ s cichlidami

No ja viem podla seba,ze cim vecsia nadrz,tym lepsie a ked tam nedas vela ryb tak ten proces v akva,teda nutrifikacne bakterie sa ti postaraju o cistotu v nom.Teda myslim,ze na dne nebudu vykaly.Vodu treba samozrejme menit,ale pri malom pocte ryb uz nemusis menit nejake velke mnozstvo vody.Tutot skusenost mam vlastnu.Ale nie kazdy s tym musi suhlasit
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Stero » Uto 06. Apr 2010 12:21:50

brano ba píše:Neboj, pri tvojej litrazi nosnost podlahy nemusis vobec riesit. Presny udaj ti nepoviem, ale ja osobne mam 430l akva a v pohode. A chalani co tu su , tak maju v panelakoch aj vacsie objemy a uplne bez problemov :yes

Čo sa týka nosnosti tak sa to už trochu preberalo tu : viewtopic.php?f=25&t=490
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia