S kolegom akvaristom chodime na cyklop do okolia Prešova. Samozrejme nachytame ho dost hlavne na jar a na jesen, ale aj tak je to minimalne hodina casu pri vode. Cez zimu som doteraz nikdy nebol na cyklopa, ale kedze tato zima bola plodna na akary potocne, tak som sa s malou dusickou vybral na zamrznutu vodnu plochu pri Toryse / obec Haniska pri Prešove/. Nedaleko mna deti hrali hokej a pozerali na mna asi viete ako ... V aute som mal zo sebou sekerku a na mieste na ktorom som stal nevyzerala hrubka ladu velka. Tak som tam vysekal dieru asi o priemere 1 m, co slo na moje prekvapenie dost rychlo. Kusky ladu som povyberal podberakom s jemnou sietovinou ktory pouzivam na cyklopa. Uz pri vyberani ladu som si vsimol, ze niekolko kuskou cyklopa uz mam na sietke
. Pri prvych naberaniach som ho mal velmi malo, tak som sa rozhodol chvilu pockat. Po 5 minutach hned na prve ponorenie ho ostalo na sietke asi deco /1 dcl/ cisteho cyklopu
. Mal so 20 litrove vedro, tak som donho napraskal co to slo a hura domov. Vydrzal mi az doteraz. Samozrejme ze som ho nechal vo vode v ktorej som ho doniesol v pivnici v chlade. Ked som po case /asi tyzden/videl, ze sa dolu uz vytvara vacsia vrstva uz neplavajuceho cyklopu, tak som zvysok zamrazil v sackoch. Bol som tam este neskor 2x na tom istom mieste a vzdy s tym istym vysledkom. Nikdy som tolko nenachytal ani v lete. Az ked som sa neskor o tom rozpraval s kamosmy na rybach prisli sme na to, ze cyklop tak ako ostatne zivocichy potrebuje kyslik. Takze ked som tam vysekal dieru okamzite sa k nej zacal vznasat
. Takze toto bola parada ktoru si buducu zimu urcite zopakujem.