Problematika znášanlivosti afrických cichlíd.

Diskusia o správaní cichlíd v prírode a v akváriach

Re: Problematika znášanlivosti afrických cichlíd.

Poslaťod kofola » Štv 18. Mar 2010 12:55:44

admin píše:Chlapi teraz keď tu napíšem svoj názor tak počítam, že ma väčšina z vás zotrie a počítam s tým. Sám som choval aj chovám okrem iného Mbuna cichlidy. Je naozaj ideálne chovať každý druh v minimálnom počte aspoň 10 ks. Agresívnejšie druhy ako P.demasoni alebo aj P.elongatus ešte vo väčšom množstve. Tiež je naideálnejší pomer 1 samec na 3-4 samice tak ako sa tu písalo. Zo svojej skúsenosti viem, že to funguje aj v omnoho menšom počte čo sa týka jedného druhu. Teraz som založil 260 tku, kde mám 18ks rýb a to 6 druhov po 3 ks ! ( podobnú zostavu som mal aj doteraz v inej nádrži niekoľko rokov) Prečo som sa tak rozhodol, je fakt že chcem mať akvárium pestrofarebné. Môj osobný názor je, pokiaľ urobíme v nádrži dostatok úkrytov a počet rýb je ideálny pre veľkosť nádrže, agresia sa rozloží na všetky ryby nielen na ryby v danom druhu. Mbuna cichlidy žijú vo väčších skupinách ale nie su to húfové ryby ako napr. Tropheus. Ešte raz opakujem je naozaj ideálne mať z každého druhy aspoň 10 ks a z toho 2-3 samcov a ostatok samice, ale funguje to aj v menšom počte. Samozrejme neaký úhyn môže byť, ale to bude aj pri počte 10 ks. Proste najslabšie jedince nebudú mať miesto v nádrži.

Viem ze to funguje aj takto, no je to trnistejsia cesta. Naco budem chodit schodami ked mozem ist vytahom? :mrgreen:
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Reklama

Poslaťod Stero » Štv 18. Mar 2010 13:33:19

Jasne je so undividouálne čo nádrž to iné pdmienký. ako som už viac krát písal tu na fóre mne z 18 demasoniek ostal jeden samec a jedna samica. Trú sa pravidelne, žiaľ zatiaľ sa mi nikdy nepodarilo odloviť to potvoru nosiacu samicu. Tak že u mňa demsaonky 1+1 a fungujú. No akonáhle som tam dal iné demasonký do týždňa boli hore pupkom. Samec je sviniar zabijak, citlivý k svojej samičke. Takže ja som to s nimi vzdal :ne
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Rostratus » Štv 18. Mar 2010 15:33:31

Presne tak, všetko záleží aj na tom ako si ryby navzájom "sadnú". Horší problém pri takomto menšom počte ( 3ks z jedného druhu) je, že sa môže stať, že všetci budú samci čo je hádam najhoršie čo môže byť. Ideálne by bolo trafiť 1x samec a 2x samica, ale to je skôr šťastie.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod peca » Pia 19. Mar 2010 12:42:26

Pripajam svoje skusenosti, ktore mam.....africke cichlidy mam uz skoro 10 rokov. momentalne mam uz vyse 5 rokov v jednom 500-litrovom akvariu spolu tieto druhy : tropheus sp.black ikola (12), tropheus sp. moori moliro (20) a mal som s nimi este aj duboisy (16). Nemam ziadny problem z neznasanlivostou. Ryby su pokojne, su tak klasicke naznaky nahanaciek, ktore sa vzhladom k poctu ryb behom 2-3 sek skoncia, lebo "nahanana ryba" sa hned skova v "dave". Takze pohoda. Vytieraju sa mi pravidelne, ale mlade s casoveho hladiska nevytahujem, ked mi uhynie par jedincov (pored rokom som mal problem s chorobou tak odislo 10 ks) tak sa donutim a vyberiem par ikier ktore v umelej tlamke dochovam a doplnim tak stado. Zaujimalo by ma, ci niekto skusal mat v jednom akvariu afriky spolu s juhoamerickymi cichlidami, napr. Geophagmi ??? Pripadne co si myslite o takejto kombinácií ??? :sun
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Rostratus » Pia 19. Mar 2010 12:46:47

Tak ako som to už do fóra písal osobne by som nemiešal ameriku s afrikou. Neviem ale proste mi táto kombinácia vôbec nesedí.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Stero » Pia 19. Mar 2010 21:34:41

A najväčší problém okrem pováh by boli asi nároky na vodu. Jeden z druhou by trpel.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod kilo » Sob 05. Mar 2011 13:35:54

Potrebujem poradit idem zariadovat akva 140l cisty objem.Chcem chovat snekace z Tanganyiky.
paci sa mi druh Neolamprologus leleupi,len neviem aky pocet ryb mam potom kupit a ci da sa kombinovat este z nejakym druhom?
kilo

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Byk1984 » Sob 05. Mar 2011 15:56:35

No tak jedno co mozem povedat,tak pokial viem,leleupky niesu snekace a do 140L by som ich urcite nedaval.Je to dost male.
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Nawi » Sob 05. Mar 2011 20:34:24

suhlasim z bykom leleupi niesu snekace a podla mna ich mozes mat v 140l aqua.kup si tak 6-8ks a potom ak sa ti vyberie parik ostatne popredas,ja osobne mam tiez leleupi v 150l aqua a nemam ziadne problemi(ziadna agresivita,suboje nic take)
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod kilo » Ned 06. Mar 2011 12:27:32

Neviem preco som si myslel,ze Neolamprologus leleupi su snekace.Ale asi kvoli tomu ze niektore ine Neolamprologusi su snekace :lol: .
kilo

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

PredchádzajúciĎalší

Späť na Správanie cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia