admin píše:Chlapi teraz keď tu napíšem svoj názor tak počítam, že ma väčšina z vás zotrie a počítam s tým. Sám som choval aj chovám okrem iného Mbuna cichlidy. Je naozaj ideálne chovať každý druh v minimálnom počte aspoň 10 ks. Agresívnejšie druhy ako P.demasoni alebo aj P.elongatus ešte vo väčšom množstve. Tiež je naideálnejší pomer 1 samec na 3-4 samice tak ako sa tu písalo. Zo svojej skúsenosti viem, že to funguje aj v omnoho menšom počte čo sa týka jedného druhu. Teraz som založil 260 tku, kde mám 18ks rýb a to 6 druhov po 3 ks ! ( podobnú zostavu som mal aj doteraz v inej nádrži niekoľko rokov) Prečo som sa tak rozhodol, je fakt že chcem mať akvárium pestrofarebné. Môj osobný názor je, pokiaľ urobíme v nádrži dostatok úkrytov a počet rýb je ideálny pre veľkosť nádrže, agresia sa rozloží na všetky ryby nielen na ryby v danom druhu. Mbuna cichlidy žijú vo väčších skupinách ale nie su to húfové ryby ako napr. Tropheus. Ešte raz opakujem je naozaj ideálne mať z každého druhy aspoň 10 ks a z toho 2-3 samcov a ostatok samice, ale funguje to aj v menšom počte. Samozrejme neaký úhyn môže byť, ale to bude aj pri počte 10 ks. Proste najslabšie jedince nebudú mať miesto v nádrži.
Viem ze to funguje aj takto, no je to trnistejsia cesta. Naco budem chodit schodami ked mozem ist vytahom?