Rod Pelvicachromis

Diskusia o afrických riečnych cichlidách

Re: Rod Pelvicachromis

Poslaťod Aaron » Pon 15. Mar 2010 19:18:10

tie merania som nerobil ja ale ako si vsimnes boli mi poskytnute z PVPS a.s. Poprad. dnes som im posielal mail kvoli poskytnutiu info a takto mi to prislo. aj mne sa zdalo byt cudne ze je taka nizka hodnota... ale ja si to inak nemam ako overit a 150€ nemienim zatial dat na rozbor vody. no a ako sa vravi.. "co je psano to je dano " :-D samozrejme v nadsadenom zmysle. zatial to moc neriesim
Aaron

Images: 1
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Reklama

Poslaťod jovan » Pon 15. Mar 2010 20:07:18

Aaron píše:tie merania som nerobil ja ale ako si vsimnes boli mi poskytnute z PVPS a.s. Poprad. dnes som im posielal mail kvoli poskytnutiu info a takto mi to prislo. aj mne sa zdalo byt cudne ze je taka nizka hodnota... ale ja si to inak nemam ako overit a 150€ nemienim zatial dat na rozbor vody. no a ako sa vravi.. "co je psano to je dano " :-D samozrejme v nadsadenom zmysle. zatial to moc neriesim

Overiť si to môžeš napr.kvapkovými testami....aj ja som s nimi začínal,pre hobby použitie úplne postačia.Nemíňaj energiu s nejakým trulom od vodárov..... :) lebo aj tak sa parametre vody počas roka menia,merania sa robia dobre iba ak ich robí hygiena,a prípustné hranice niektorých parametrov pitnej vody ,sú pre rad rýb smrteľné. :talk
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod Aaron » Str 17. Mar 2010 13:08:54

dnes som ratal tych mojich prckov tak nieco medzi 30 a 40 ich je a rodicia uz ich pekne vodia. u tychto ryb je to moj prvy vyter preto som taky rad. sice som ich davnejsie mal ale nikdy sa mi nevytierali.
Aaron

Poslaťod Rostratus » Str 17. Mar 2010 13:13:35

Gratulujem ti k úspechu. Človeka to vždy poteší keď sa mi zadaria mladé rybky.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Byk1984 » Str 17. Mar 2010 13:15:59

Aron a nemas tu aj foto nadrze kde mas tie Pulchery???
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Aaron » Str 17. Mar 2010 19:57:23

no pokusil som sa spravit foto. ale ako som uz spominal nemam adekvatne vybavenie na fotky takze sa musite uspokojit s tym co mam nafotene (jednoducho bieda ale este sa da rozoznat co je co :chuckle ). fotky su v mojom fotoalbume tu na portali. tak snad ma neskritizujete :oops:
Aaron

Poslaťod Aaron » Sob 27. Mar 2010 22:41:26

mozem povedat ze poter uz je dostatocne rozplavany a ze sa uz dost vzdaluju od rodicov ked ich vodia. takze uvazujem ze rodicov v najbizsich dnoch prelovim do druhej nadrze ked sa zacne poter plne osamostatnovat, a vyzera to tak ze pravdepodobne opat dostali chut sa vytierat :roll: :chuckle
inac rodicia si pri vodeni poteru tvrdo obhajuju teritoria. dokonca mi zmasakrovali aj samca guppy :twisted: ale inac su to nekonfliktne rybicky.
Aaron

Poslaťod Aaron » Pon 12. Apr 2010 18:21:25

Pelvicachromis pulcher - Ostriežik purpurový

Napriek tomu, že tento druh patrí medzi stálice akvaristiky, rozhodol som sa o nej napísať článok.

Výskyt: Rybka pochádza z riek Západnej Afriky oblasti Nigérie a Kamerunu. Voda v tejto oblasti obsahuje triesloviny z výluhu dreva, následkom čoho je sfarbená dohneda. Rybkám vyhovuje mierne kyslá mäkká voda s teplotou 25 – 27 °C.

Popis: Samček dorastá do veľkosti 8 – 9 cm samička spravidla 5 – 6 cm. Základné sfarbenie tela je žlté, cez ktoré sa tiahnu dva pozdĺžne tmavé pásy, jeden stredom tela, ktorý sa tiahne až na chvostovú plutvu a druhý na chrbte. Pohlavný rozdiel je dostatočne zreteľný, samček má plutvy špicaté, aj chvostovú ktorá je v tvare kópie, na ktorej v hornej časti sa nachádza buď červené lemovanie alebo 1 – 3 tmavé škvrny. Samička má všetky plutvy oblé, na chvostovej sa môžu vyskytnúť škvrny tak ako je to u mňa, ale skôr sa nachádzajú v zadnej časti chrbtovej plutvy. Navyše samička má väčšie bruško ktoré má purpurovú farbu a táto farba sa nachádza aj na brušných plutvách.

Chov: Pre samotný pár postačí aj nádrž o rozmeroch 50x30x30cm. Dno volíme radšej jemnejšie, keďže s obľubou hľadajú potravu na dne, avšak zvyknú ísť aj k hladine pre potravu. Inak sa zdržiavajú výlučne v spodnej tretine vodného stĺpca vody. Ako krmivo im predkladáme rôzne živé alebo mrazené krmivo, nepohrdnú ani suchým.
Čo sa týka zariadenia nádrže, vhodné sú úkryty z dreva, kokosových orechov alebo keramiky z ktorých majú obydlie a v nich sa aj vytierajú. Úkrytov volíme viac, keďže voči vlastnému druhu sú agresívne a pár obhajuje svoj úkryt. Rastliny sú tiež vhodné, ryby ich nepoškodzujú.
Ak ich chceme chovať v spoločenskej nádrži, máme na výber skoro celú škálu rýb, keďže voči iným rybám nie sú agresívne a vhodné je ich chovať so skalármi.

Rozmnožovanie: Keď je samička pripravená na výter, tak jej plné bruško je intenzívne sfarbené do vínovo červena a esovite pláva pred samčekom čím mu chce naznačiť že je pripravená na výter a láka ho do jaskynky. Samotný výter prebieha tak, že striedavo nalepí samička na strop zopár ikier, ktoré následne oplodní samček. Ikier môže byť až 120, u mňa je bežný výter 40 - 50 ikier. Po výtere sa obaja rodičia starajú o ikry a vháňajú čerstvú vodu do jaskynky. Prípadné splesnivené ikry sú rodičmi odstránené. V tomto období sa zvyšuje ich agresivita voči spoluobyvateľom. Zhruba za tri dni sa začne liahnuť poter a do piatich dní sa začne rozplávať. Rodičia následne vodia poter po celej nádrži. Poter kŕmime drobnou živou potravou, postupne pridávame aj mrazenú potravu. Po dosiahnutí 1 cm sú mladé plne samostatné a na ich tele sa už utvárajú tmavé pásy.

Ďalšími príbuznými rodu, ale nie tak často chovanými sú:
Pelvicachromis humilus
Pelvicachromis rubrolabiatus
Pelvicachromis rolofi
Pelvicachromis signatus
Pelvicachromis subocellatus
Pelvicachromis taeniatus
Enigmatochromis lucanusi predtým označovaný ako Pelvicachromis sp. „blue fin“
Aaron

Poslaťod Aldebaran » Pon 12. Apr 2010 18:30:02

pekne pekne, normálne sa nám to tu začína hemžiť článkami :)

Mňa osobne teší že sú to články o menší a bežnejších rybách, ktoré sú "skladné" a dostupné pre začínajúcich cichlidárov, ktorí málokedy majú veľké nádrže hneď od začiatku.

Len by som ešte odporučil pridať nejaké fotky, najlepšie vlastných rýb, a bude to fajn :mrk
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Stero » Pon 12. Apr 2010 19:12:22

Presne ako píše Aldebaran. Normálne záčina toto fórum rodiť svoje poriadne ovocie. Dúfam že to takto pôjde aj ďalej. Super
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Africké riečne cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia