to admin: Nuž keďže si mi minule načrtol, že by bolo dobré rozobrať trošku fotenie v tejto téme pridám sem aspoň pár svojich postrehov a skúseností a aplikujem to na to čo mám tu. Technika ja osobne momentálne používam Nikon D90, prijemný foťáčik a má výhodu snímača CMOS, ktorý aj pri vyššom ISO nešumí.(naproti iným Nikonom nižšej triedy s ktorými som mal skúsenosť) Ja štandardne fotím s objektívom Sigma 105/2,8 DG Macro Ex (ostrí od nejakých 30cm) 105mm ohnisková vzdialenosť po prepočítaní na kinofilm nejakých 157mm dostatočne postačuje na to aby som fotil rybkám jednotlivé šupiny na tele.
K poslednej fotografii, ktorú tu mám (N.caudopunctatus) nastavenie bolo: ISO 500, clona: f5 čas: 1/40s, korekcia expozície: -1,3EV automatické vyváženie bielej na žiarivku, ale konečný stav bielej a postproces upravený v photoshope, fotené bez blesku (jednak nemám adekvátny blesk, keďže inak používam makroblesk pri fotografovaní iných vecí tu sa odráža od skla), preto je najlepšie používať externý, ktorý je posadený o pár čísel vyššie ako uloženie snímača teda nebude vidieť odlesk na skle, alebo ešte lepšie diaľkovo odpaľovaný blesk položený na krycom skle. Osobne sa mi páčia a taktiež prirodzenejšie vyzerajú rybky nasvietené z vrchu. Keďže fotím bez blesku potrebujem zmenšiť čas tak používam vyššiu citlivosť (ISO) čím sa mi podarí dostať nejaký rozumný čas (cca. 1/50s – 1/100s) pri ktorom udržím tento objektív bez trasenia. S clonou sa dá vyhrať opäť len v rozsahu času teda používam nižšie clonové čísla (f2,8-5,6) čím je menšia hĺbka ostrosti (DOF) ale pri rybke postavenej pozdĺž snímku to bohato postačuje. Postproces k fotografii vyžadoval len pár drobných retuší na pozadí kde bolo zopár drobných nečistôt v akva, vyladenie šumu na pozadí, zmenšenie a doostrenie snímku a samozrejme, ako som písal vyššie, úprava bielej. Nuž hádam som nenudil