K poslednej fotografii, ktorú tu mám (N.caudopunctatus) nastavenie bolo: ISO 500, clona: f5 čas: 1/40s, korekcia expozície: -1,3EV automatické vyváženie bielej na žiarivku, ale konečný stav bielej a postproces upravený v photoshope, fotené bez blesku (jednak nemám adekvátny blesk, keďže inak používam makroblesk pri fotografovaní iných vecí tu sa odráža od skla), preto je najlepšie používať externý, ktorý je posadený o pár čísel vyššie ako uloženie snímača teda nebude vidieť odlesk na skle, alebo ešte lepšie diaľkovo odpaľovaný blesk položený na krycom skle. Osobne sa mi páčia a taktiež prirodzenejšie vyzerajú rybky nasvietené z vrchu. Keďže fotím bez blesku potrebujem zmenšiť čas tak používam vyššiu citlivosť (ISO) čím sa mi podarí dostať nejaký rozumný čas (cca. 1/50s – 1/100s) pri ktorom udržím tento objektív bez trasenia. S clonou sa dá vyhrať opäť len v rozsahu času teda používam nižšie clonové čísla (f2,8-5,6) čím je menšia hĺbka ostrosti (DOF) ale pri rybke postavenej pozdĺž snímku to bohato postačuje. Postproces k fotografii vyžadoval len pár drobných retuší na pozadí kde bolo zopár drobných nečistôt v akva, vyladenie šumu na pozadí, zmenšenie a doostrenie snímku a samozrejme, ako som písal vyššie, úprava bielej. Nuž hádam som nenudil 
) na ktoré som si vyrobil vlastné softboxý 60 x 60cm a študiové strieborne dáždniky plus používam externý blesk z nasadením Lumiquestom (vlastná výroba).Pri fotení vývažujem bielu manuálne priamo pri fotení z použitím 18% šedej tabule.K foteniu používam ešte makro filter +4 dioptrie. No keď budem mať viac € investujem konečne do Sigmi 50 F1,4 a do blesku s možnosťou fotenia na druhú lamelu. Ono na fotenie rýb a akvárií treba investovať veľa času kým do toho človek príde.
Stero píše:Snažím sa to vysvetliť čo najviac po lopate. (Dúfam že ma LaciP nesprdne za nepoužívanie odborných názvov)
(evyhoda je ak máš kryt na akva už ťažko niečo pridáš na vrch akvária) Ale musím nejak našetriť na blesk čo pojde asi celkom ľahko ak mi ako pri poslednej skusenosti odmietnu predať rybky
(jeden nemenovaný z okolia žiliny mi nepredal 1 ks z dôvodu že chcel predať všetkých 5 spolu a jednu samotnú by nepredal lebo kto by mu potom kúpil 4, čo už aspoň som ušetril niečo na blesk
)Späť na Technika ( hardware / software)
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia