Ako a čím fotografujete svoje ryby?

Diskusia o technike a programoch používaných pri fotografovaní

Re: Ako a čím fotografujete svojete svoje ryby?

Poslaťod Belial » Str 27. Jan 2010 20:34:25

Ja fotím s finepix A820 a ako statív používam stoličku... :rock
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Reklama

Poslaťod Rostratus » Uto 16. Mar 2010 18:17:22

Všimol som si, že je vo fotosúťaži veľa pekných fotografií, podelíte sa aj s ostatnými ako fotíte? Nastavenie a pod...
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod LaciP » Str 17. Mar 2010 15:14:07

to admin: Nuž keďže si mi minule načrtol, že by bolo dobré rozobrať trošku fotenie v tejto téme pridám sem aspoň pár svojich postrehov a skúseností a aplikujem to na to čo mám tu. Technika ja osobne momentálne používam Nikon D90, prijemný foťáčik a má výhodu snímača CMOS, ktorý aj pri vyššom ISO nešumí.(naproti iným Nikonom nižšej triedy s ktorými som mal skúsenosť) Ja štandardne fotím s objektívom Sigma 105/2,8 DG Macro Ex (ostrí od nejakých 30cm) 105mm ohnisková vzdialenosť po prepočítaní na kinofilm nejakých 157mm dostatočne postačuje na to aby som fotil rybkám jednotlivé šupiny na tele. :D K poslednej fotografii, ktorú tu mám (N.caudopunctatus) nastavenie bolo: ISO 500, clona: f5 čas: 1/40s, korekcia expozície: -1,3EV automatické vyváženie bielej na žiarivku, ale konečný stav bielej a postproces upravený v photoshope, fotené bez blesku (jednak nemám adekvátny blesk, keďže inak používam makroblesk pri fotografovaní iných vecí tu sa odráža od skla), preto je najlepšie používať externý, ktorý je posadený o pár čísel vyššie ako uloženie snímača teda nebude vidieť odlesk na skle, alebo ešte lepšie diaľkovo odpaľovaný blesk položený na krycom skle. Osobne sa mi páčia a taktiež prirodzenejšie vyzerajú rybky nasvietené z vrchu. Keďže fotím bez blesku potrebujem zmenšiť čas tak používam vyššiu citlivosť (ISO) čím sa mi podarí dostať nejaký rozumný čas (cca. 1/50s – 1/100s) pri ktorom udržím tento objektív bez trasenia. S clonou sa dá vyhrať opäť len v rozsahu času teda používam nižšie clonové čísla (f2,8-5,6) čím je menšia hĺbka ostrosti (DOF) ale pri rybke postavenej pozdĺž snímku to bohato postačuje. Postproces k fotografii vyžadoval len pár drobných retuší na pozadí kde bolo zopár drobných nečistôt v akva, vyladenie šumu na pozadí, zmenšenie a doostrenie snímku a samozrejme, ako som písal vyššie, úprava bielej. Nuž hádam som nenudil :nerd
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Stero » Str 17. Mar 2010 15:43:52

Najväčší problém tak ako píše LaciP je kombinácia času a clony, tým že mam objektívy ktoré sú ostré až od F4 a hore musím mať dlhšie časi. Niekedy fotím až na F8. No redukujem to troma halogénovými svetlami ( z Horbachu - svetla na stavbu) o výkone 3x 250W ( po pol hodine som spotený ako myš :chuckle ) na ktoré som si vyrobil vlastné softboxý 60 x 60cm a študiové strieborne dáždniky plus používam externý blesk z nasadením Lumiquestom (vlastná výroba).Pri fotení vývažujem bielu manuálne priamo pri fotení z použitím 18% šedej tabule.K foteniu používam ešte makro filter +4 dioptrie. No keď budem mať viac € investujem konečne do Sigmi 50 F1,4 a do blesku s možnosťou fotenia na druhú lamelu. Ono na fotenie rýb a akvárií treba investovať veľa času kým do toho človek príde.
Ja som ešte nato neprišiel :head
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Byk1984 » Str 17. Mar 2010 15:58:42

Stero ty zmen zamestnanie,s povodneho an fotografa.JA ti vobec netusim co vy tu pisete,co je F8 F4 a nevem co to tu vsetko spominate.Tiez by som rad pekne fotky,ale nejde mi to a to fotim prednastavenim vo fotaku.MAm tam taku polozku na fotenie ryb,respektive akva
Byk1984

Images: 2
Been thanked: 27 times

Poslaťod Stero » Str 17. Mar 2010 16:03:09

No veď na zmene zamestnania už pracujem od novembra ale fotenie to nebude nato som úplny amatér, nehovoriac o technickej výbave. Ak ta zaujíma fotenie dosť sa dozvieš na http://www.fotoroman.cz/ no a potom len cvakať a posudzovať atď
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Byk1984 » Str 17. Mar 2010 16:06:00

Diki.Ale ked som na tu stranku klikol,som mimo viac ako pred tym.No nemam co robit,tak budem citat aspon.
Byk1984

Images: 2
Been thanked: 27 times

Poslaťod Rostratus » Str 17. Mar 2010 22:04:05

No chlapi tak to ste borci, pre mňa je problém fotenie a ešte som neprišiel na vhodnú kombináciu nastavení. Tie fotky čo odfotím sú fotené bleskom a nastavenie tak ako som vyššie uvádzal. Keď sa hrám z nastavením tak mi to urobí buď rozmazané fotky, alebo strašne tmavé. Bez blesku to nemám šancu odfotiť. Pravdepodobne budem musieť dostatočne nasvietiť akvárium, ktoré práve fotografujem. Čo vy na to? Mám Nikon D90, ale fotograf je laik amatér :tmi
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Stero » Str 17. Mar 2010 22:13:31

aký maš objektýv - podstatná vec
skús nastaviť na fotoaparáte clonu F4,5 a čas nastav na 1/100s. Ak bude fotka tmava zníž čas na 1/60s ak bude stále tmava tak menej. Ak bude svetla tak nastav 1/180s. Ak bude fotka neostra (nie nerozmazaná) tak nastav clonu na F6 a postupuj zase od znova. Ak je fotka rozmazaná tak buď fotíš s krátkym časom v rukách a tie sa ti trasú alebo ryby plávu veľmi rýchlo. treba si uvedomiť že čím menšiu clonu nastavíš (väčšie F) tým menej svetla preniká na senzor a tím je fotka tmavšia. Dôležité je aj vyváženie bielej. Nehovoriac že si musíš nastaviť aj správne ISO. čím večšie číslo ISO tým je fotka svetlejšia a le zase obsahuje viacej šumu. D90 je super stroj s ním sa dá vyhrať až až. Dôležite je aj to ako máš nastavené ostrenie. Ja pri fotení rýb ostrým na jedenostriaci bod v strede - kvôli rýchlosti.

Snažím sa to vysvetliť čo najviac po lopate. (Dúfam že ma LaciP nesprdne za nepoužívanie odborných názvov)
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod LaciP » Štv 18. Mar 2010 7:39:39

Stero píše:Snažím sa to vysvetliť čo najviac po lopate. (Dúfam že ma LaciP nesprdne za nepoužívanie odborných názvov)

:chuckle :chuckle

D90 je naozaj super...tam sa dá v pohode vyhrať s nastaveniami, najmä výhoda že nešumí ani pri vyššej citlivosti (ISO 500 - 800) sú celkom použiteľné fotografie, základ je mať dobrý objektív, ja používam občas ešte Nikkor 50/1,8 alebo Nikkor 35/1,8 ale tieto skôr na skupinky rýb. Myslím že pri ISO 500 dokážeš so základným objektívom ktorý je k D90 pri ohnisku 105 na clone 5,6 dostať čas 1/50s a pri iso 800 až 1/100s a fotografie nie sú príliš tmavé. Nasvietenie akva je naozaj špeciálna záležitosť. Stero to má dobre vymyslené tie halogeny sú super, je pred nimi "opekám" holky, ale to je fotenie trošku na inu temu. Keď mi nevychazda dobry čas použijem osvetlovaciu rampu ešte z druheho akva a potom to už je celkom v pohode :clap (evyhoda je ak máš kryt na akva už ťažko niečo pridáš na vrch akvária) Ale musím nejak našetriť na blesk čo pojde asi celkom ľahko ak mi ako pri poslednej skusenosti odmietnu predať rybky :sad (jeden nemenovaný z okolia žiliny mi nepredal 1 ks z dôvodu že chcel predať všetkých 5 spolu a jednu samotnú by nepredal lebo kto by mu potom kúpil 4, čo už aspoň som ušetril niečo na blesk :ne )
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Technika ( hardware / software)

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť