Male akvarium

Diskusia o cichlidách z jazera Tanganyika

Male akvarium

Poslaťod PETER » Uto 09. Feb 2010 19:04:46

Zdravim.zakladam si priblizne 50-60 l akvarko a pytal som sa u vasich kolegov s malawi cichlidami ci existuju nejake mensie druhy ktore by sa mi hodili do mojho akvarka a ty mi odporucili vas chovatelov tanganika cichlid.vraj existuju nejake mensie druhy ktore by boli vhodne.za radu dakujem a bol by som vdacny za konkretne druhy...dakujem
PETER

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Male akvarium

Poslaťod Rostratus » Uto 09. Feb 2010 19:23:10

Ahoj musím ťa, sklamať, ale tak ako ti napísal aj do sekcie Malawi cichlidy tak ani z Tanganyika sa nenájde žiadna cichlida pre takéto akvárium. Keď už by si veľmi chcel pre 50tku by sa ti hodil párik Lamprologusov. ( ak budeš spokojný aj s dvoma rybkami)
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Karpatska » Uto 09. Feb 2010 19:57:55

No máš jednu možnosť napr. Lamprologus multifasciatum alebo iné druhy šnekáčov ako L. brevis tie by mohli napr mladé 6 ks ryb a napr. pri šťastí môžu ostať dva páry alebo aspoň jeden pár ktorý sa ti časom rozmnoží.
Ale pri prvom menovanom druhu môžu žiť viac kusov pohromade ako rodina :D btw. pozri
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=q2eMMTSz7qQ[/youtube]
/aj keď je o niečo väčšie ale mám tam 12 ks rýb.

Alebo ako písal admin 1 pár Lamprologus ocelatus ale aj tak potrebuješ 4 ks aby sa ti vybrali medzi sebov a to je fakt minimu.

No píšem trošku narýchlo takže za chyby sa ospravedlňujem ak by si ešte niečo chcel sa kľudne spýtaj.
Obrázok užívateľa
Karpatska

Images: 51

Poslaťod PETER » Uto 09. Feb 2010 20:01:14

ok tak budem musiet popracovat na niecom vatsom :( .pytal som sa preto lebo som tu cital jeden prispevok kde chalan isal ze choval v 30 l nejake cichlidy a vraj sa im aj darilo.
a este jedna otazocka.existuje nieco ako cichlidky?pocul som o tom a vraj sa to hodi aj do mensej nadrze.a okrem tanganika cichlid neexistuju ziadne co dosahuju mensich rozmerov aj pre male nadrze???za odpoved dakujem
PETER

Poslaťod Belial » Uto 09. Feb 2010 20:06:34

Môžeš potom ešte vyskúšať juhoamerické apistogrammy...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Aldebaran » Uto 09. Feb 2010 21:30:59

ja sa teda nepovažujem rozhodne za skúseného chovateľa, ale čo sa šnekáčov týka, tak podľa rôznych zdrojov na nete a zahraničných fór ľudia chovajú šnekáče doslova v uhorkových fľašiach (15l akvárium pre párik brevisov) a tie ryby sa veselo množia, samozrejme poter sa odlovuje.

50-60l zas nemusí byť až tak málo, no pre šnekáče ešte viac ako pre iné ryby je dôležitá plocha dna. Ak máš to akvárium nízke a dlhé, kľudne by sa šnekáče dali zriešiť, myslím, že multíci v pohode. Napíš prípadne rozmery akvárka.

Len si treba uvedomiť, že čím menšie akvárium, tým nestabilnejšie podmienky a tým častejšia výmena vody a podobne. Niekedy je väčšie oveľa jednoduchšie, i keď priestor niekedy nepustí...

Takže ja by som rád vedel nejaký rozmer dna akvária a ak by bol aspoň trochu dobrý, vôbec by som sa nebál ísť do multifasciatov alebo brevisov, snáď by sa dalo uvažovať aj o similisoch, ale to už je riskantnejšie, ocellaty ani meleagris by som sa asi neodvážil,maximálne tak jeden pár, ale vybratý párik ti aj tak nikto nepredá a na prirodzený výber zo 6 rýb je to akva maličké, to by zle dopadlo...

Druhá možnosť sú spomínané apistogramy alebo akarky z južnej ameriky, tie by mohli fungovať, sám o niečom podobnom teoreticky uvažujem, no chýba mi zatiaľ odvaha a trochu aj vôľa :wasntme
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Karpatska » Uto 09. Feb 2010 21:35:47

má určite viac možností Ramirezky atď. ale lepšie keby pobehal net a trošku si rozšíril obzory. Takto mu je ťažko poradiť, keď fakt nevie čo chce.
Obrázok užívateľa
Karpatska

Poslaťod Aldebaran » Uto 09. Feb 2010 21:39:43

Karpatska píše:má určite viac možností Ramirezky atď. ale lepšie keby pobehal net a trošku si rozšíril obzory. Takto mu je ťažko poradiť, keď fakt nevie čo chce.

pravda, pravda :nod

Tak, Peter, skús pohrabať trochu po nete a urob si jasno, čo by si chcel, či afriku či ameriku a čo konkrétne, a podľa toho ti budeme vedieť poradiť konkrétnejšie a presnejšie :mrk
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Karpatska » Uto 09. Feb 2010 22:40:27

Obrázok užívateľa
Karpatska

Poslaťod Rostratus » Sob 27. Feb 2010 10:09:45

Ahoj Karpatska, dík za príkladný link malej mini tanganyika. To video hovorí za všetko. :mrk Takýchto mini nádrží sa dá urob
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Späť na Tanganyika cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 16 hostia