ja sa teda nepovažujem rozhodne za skúseného chovateľa, ale čo sa šnekáčov týka, tak podľa rôznych zdrojov na nete a zahraničných fór ľudia chovajú šnekáče doslova v uhorkových fľašiach (15l akvárium pre párik brevisov) a tie ryby sa veselo množia, samozrejme poter sa odlovuje.
50-60l zas nemusí byť až tak málo, no pre šnekáče ešte viac ako pre iné ryby je dôležitá plocha dna. Ak máš to akvárium nízke a dlhé, kľudne by sa šnekáče dali zriešiť, myslím, že multíci v pohode. Napíš prípadne rozmery akvárka.
Len si treba uvedomiť, že čím menšie akvárium, tým nestabilnejšie podmienky a tým častejšia výmena vody a podobne. Niekedy je väčšie oveľa jednoduchšie, i keď priestor niekedy nepustí...
Takže ja by som rád vedel nejaký rozmer dna akvária a ak by bol aspoň trochu dobrý, vôbec by som sa nebál ísť do multifasciatov alebo brevisov, snáď by sa dalo uvažovať aj o similisoch, ale to už je riskantnejšie, ocellaty ani meleagris by som sa asi neodvážil,maximálne tak jeden pár, ale vybratý párik ti aj tak nikto nepredá a na prirodzený výber zo 6 rýb je to akva maličké, to by zle dopadlo...
Druhá možnosť sú spomínané apistogramy alebo akarky z južnej ameriky, tie by mohli fungovať, sám o niečom podobnom teoreticky uvažujem, no chýba mi zatiaľ odvaha a trochu aj vôľa