spustenie akvárka

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: spustenie akvárka

Poslaťod Aldebaran » Str 13. Jan 2010 19:24:53

ja mám v akváriu dva prísavníky (nie celkom ako zábehové ryby, ale zatiaľ sú tam jediné) a akvárium mi pomáha zabiehať kopa slimákov, ktoré sa tam asi dostali s rastlinou, a dosť sa namnožili a určité miesta sú celkom pekne okadené :chuckle

Inak, čo som čítal, veľa afrikárov dáva na zábeh živorodky, či už gupky alebo endlerky, do väčších som u počul aj mečúne. Myslím si, že je to preto, lebo ako cichlidy dosť veľa odpadu produkujú. Tiež môžeš skúsiť niektoré menšie aterínky, napr. melanotaenia praecox alebo iné melanotaenie, výhodou je, že rastú dosť pomaly tie aterínky a teoreticky by tam aj mohli ostať potom, mjú rada tvrdú vodu a pláva v hornej a strednej časti nádrže- ale yellowkám by asi vadili, skôr by som ich dal k dnovej tanganickej osádke. Daniá by mohli občasné útoky yellowiek tiež dobre rozchodiť.

Čo sa týka chemie, nemám osobnú skúsenosť, ale predávať "zaručene živé (podotýkam aeróbne) nitrifikačné baktérie" vo vzduchotesne uzavretej fľaške s trojročnou dobou spotreby mi príde...no, povedzme že prinajmenšom nedôveryhodné. Z chémie používam len Aquatan, resp Aquasafe na odstránenie chlóru a ťažkých kovov a sódu bikarbónu na zvýšenie pH.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Reklama

Poslaťod Bodis » Štv 21. Jan 2010 22:14:20

Dnes jsem založil nové akva 200litrů. Zítra tam vyperu 1 díl molitanu z filtru mého již zaběhnutého akva. Chtěl bych se zeptat, zda to stačí ( nebo tam přidat krmivo pro ryby ) a jestli se počas té 30-ti denní doby mění voda.
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Stero » Štv 21. Jan 2010 22:23:36

neoac píše:poradi mi niekto ako sa da urychlit zabehnute akva v ktorom je všetko uuulpne nove pripadne vyvarene?
moje akva ma objem 96L planujem v nom chovat Labidochromisi- premyslal som aj nad nejakymy zabehovimy rybyčkamy ktore by tam potom pripadne ostali keby sa im darilo, viete my poradit nejake zabehove ryby a kedy od napustenia by som ich tam mohol dat? mna napadli Neonky červene alebo nejake Dania ale ak su ryby čo by sa potom pripadne možno zniesli tak by tam mohi aj ostat, rozmyslal som aj nad nejakymy prisavnikmy, tych zabehovych ryb by stačilo minimum.
Da sa nejak urychlit aj proce pomocou chemickych pripravkov a ake mate skusenosti?

Sú na to chemikálie pomáha aj použiť vodu alebo dno najlepšie samotný filter zo zabehnutého akva ale najlepšie je to neunáhlili a dať tomu trochu času. Nech sa vytvorí chemicky rovnomerné a ustálene prostredie :F :F :F

Bodis píše:Dnes jsem založil nové akva 200litrů. Zítra tam vyperu 1 díl molitanu z filtru mého již zaběhnutého akva. Chtěl bych se zeptat, zda to stačí ( nebo tam přidat krmivo pro ryby ) a jestli se počas té 30-ti denní doby mění voda.

molitan je Ok ja som mal vypnuté svetlo postupne zvyšoval teplotu každý deň som trochu prikrmoval a dosť som vzduchoval
Naposledy upravil Stero dňa Štv 21. Jan 2010 22:29:19, celkovo upravené 2
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Aldebaran » Štv 21. Jan 2010 22:26:40

ja som vodu vymenil po troch týždňoch, resp. teda asi 25%, vrátane odkaľovania, lebo už bolo na dne veľa svinstva, tak som ho chcel odsať a to bez stiahnutia vody nejde :chuckle

Ale inak sa pridávam k Sterovi, chce to čas, aj keď je ťažké vydržať. Aspoň 3 týždne a odporúča sa malými dávkami raz denne "kŕmiť" aj prázdne akvárium, pomôže to vraj urýchliť množenie baktérií. Akurát to nesmieš prehnať, lebo účinok bude presne opačný...
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Bodis » Štv 21. Jan 2010 22:31:25

Díky za rady. Na chemikálie seru, nechám to na přírodě. :rock :D Jinak všechno v akva je uplně nové. Takže jediné co můžu tak vyprat ten filtr ze zaběhnutého akva v tom novém.
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Stero » Štv 21. Jan 2010 22:35:03

Nitrifikačné baktérie potrebujú k svojmu rozmnožovaniu vzduch ja som dosť vzduchoval.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia