Astronotus ocellatus nie je krvilačná beštia, ale pažravé hovádko. Nie je to nijaký zabiják. Len zožerie všetko, čo sa mu zmestí do papule, podobne ako sumce
K astronotusom sa mi osvedčili napr. Petenia splendida (rýchle špliechajúce torpédo, veľká papuľa ako astronotus, akurát je prieberčivejšia, napr. šalát žrať nebude).
Ex-cichlasoma bocourti - tvarom tela podobná astronotusom, nie je to taký pažravec a nie je ani taká rýchla, tej chutí viac rastlinná strava, pomerne rýchlo rastie, myslím, že rýchlejšie ako petenia.
A k tomu by sa ešte dali doplniť nejaké druhy - napr. Herichthys carpintis (ten nikdy taký veľký nebude ako predchádzajúce 3 druhy, rastie pomaly, má problémy s vredmi, ale povahovo nemá s ostatnými problémy).
Niečo podobné ako bocourti sa mi ukázali Vieja maculicauda... z tohto by sa dalo vyberať. Mám nejaké osobné poznatky aj s inými druhmi, ale týchto 5 je asi taký "základ". Ak by si chytil slinu na nejaký iný druh, že sa Ti zapáči, tak napíš, možno som to s astronotusmi a peteniami choval (alebo ešte stále chovám), tak by som Ti vedel dať info z vlastnej skúsenosti. Toto je len tak v krátkosti, pre hrubú predstavu. Dali by sa o tom písať slohové práce. Takže to trochu poštuduj a nasmeruj...
A Neolaprologus brichardi je Tanganika, trochu ďaleko od Amazonu.