Juriho Malawi 400L

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Re: Juriho Malawi 400L

Poslaťod Driver67 » Štv 22. Máj 2014 18:01:41

Začal som trocha čítať o tom, ako chovať dimidiochromis... Už som si to dávnejšie študoval no až teraz sa mi podarilo vygoogliť nejaké informacie...

Kamene mam rozmiestnené v akváriu úplne zle. Musím to spraviť tak, že ryby budú mať čo najviac priestoru na plávanie a po krajoch nechám nejaké kamene a ten domček :-D

Tie kamene vytiahnem z vody, vysuším ich, zlepím ich so silikonom tak, aby vznikla nejaká vyššia stavba z kameňa a pred tú zasadím rastliny spoza, ktorých budú číhať na svoje obete :-D :-D
Driver67

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod Driver67 » Štv 22. Máj 2014 18:37:08

Vychádzam z tohto príspevku pána Fuljera:

Dobry den,
tento vid nizsie napisany text treba brat s rezervou. Nemam to vyskusane v praxi. Ale myslim ze by to malo fungovat. Tieto spominane druhy som choval alebo chovam tak poznam ich navyky ci uz potravne alebo teritorialne, zivotny priestor.
Napr. budete mat akvarium cca dlhe 150cm a siroke 60cm a vysoke 60cm.
Do pravej tretiny nastaviate po vyske stiepanu bridlicu alebo palenu skridlu a zasadite ped ne Cryptocorina usterianu. Do stredu date len a len piesok. Poslednu lavu tretinu akvaria budete mat " vystlanu " peknymi balvanmi s podporou jaskyn popripade vacsich ulit / morske Bulharske slimaky /. Vypustite do akvaria Altolamprologus calvus a Dimidochromis compressiceps tak si akvarium pekne rozdelia. Dimidiochromis medzi bridlice a rastlinky a Altolamprologu calvus pekne medzi strbiny a ulity.
Dalej sa da uvazovat na lavu polovicu date pekne balvaniky a dalej to uz poznate a na pravu peknu kopu riecneho pekne glateho piesku frakcie cca 0,5 az 3mm. Vsadite do akvaria Altolamprlogus calvus a Letrinops napre sp. Letrinops je nadherna ryba s Malawi paralela Cyantopharynx from Tanganjika see.
Alebo vysoke akvarium 80cm lava strana kamienky a ulity a jaskynky prava piesok a sem tam pomansi balvanik a opreta velka bridlica o stenu . Nad calvusmi plavaju napr. Copadiochromis borleyi. Ked bude mat Copadiochromis samec so smicou chtica tak pekne klesnu a vytvoria si pri opretej bridlici medzi kameni vytieracie teritorium.
Copadiochromis borleyi je planktonozrava nadherna cichlida. Preto je pre nu hlavny zivotny priesor medzi planktonom, cize "volna " voda.
atd ....

Neviem síce ako mám nastavať tú bridlicu ale skúsim to spraviť ako sa mi to bude páčiť. Skúšal som si vygooglit akvárium kde dimidiochromis chovajú ale nič som nenašiel užitočné. Všade je len fotka ryby a z pozadia neviem nič vyčíťať.
Driver67

Poslaťod simon » Pon 26. Máj 2014 9:30:39

Preložil by som aj ten teplomer. Do 1/3 výšky akvária od dna.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod Driver67 » Str 04. Jún 2014 19:11:09

čiže ten teplomer mám dať vodorovne? pomôže to?

Pridám nejaké fotky:

Platydoras costatus - chovám jeden kus, netuším či je to samec \ samička :-D Ale má vačšie bruško - tým padom asi samička.
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok

Klasický nudný ancistus sp., ktorého chová moja mama. Velký dospelý samček. Nerozumiem tomu prečo, ale spáva niekedy na chrbte. Prečo tomu tak je? Ked niekto chce mám aj fotku, ako tak spí.
Obrázok

Takto vyzerá po novom moje akvárium, ešte stále je to len pracovná verzie - vhľadom na pracovne povinnosti :call
Obrázok
Napravo je vidieť, domček ktorý som zložil z kamenov. Kamene sú zlepené s akva silikonom.
Driver67

Poslaťod Driver67 » Str 04. Jún 2014 19:28:39

Je vidieť, že v strede akvaria vznikol volny plac na plavanie, nechal som tam iba volne ležať ploché kamene, na ktorých sa možno budú ryby vytierať. Videl som tak copadichromis borley ako sa vytierali iba nad plochým kameňom.

Na lavo je škaredo pôsobiaca garáž z kamenov, ktoré bud vyhodím alebo ich zlepím silikonom do nejakého lepšieho tvaru.

A na záver, na pravo je vidieť z kamenov poskladné skrýše, pred ktorými rastie tráva, z ktorej majú číhať na svoju korisť dimidiochromis.

Ešte som stále do akvária nezakomponoval bambusový domček (nemám ho stále celý zlepený :crazy: )

Obrázok

Obrázok

Vidieť pomaly dimidiochormisy, ktoré rastú ako z vody.
Obrázok
Driver67

Poslaťod Driver67 » Str 04. Jún 2014 19:44:52

Zoznam mnou chovaných rýb v akváriu:
Placidochromis giselli- zakúpených 11ks od pána Becheru zo šulekova, kúpené ako malé rybičky. Rastú rýchlo ako z vody, ked sa na nich láme svetlo chytajú modrý nádych.

Obrázok

Nimbochromis fuscotaeniatus-8kusov od rovankého chovatela ako sú copadichromis borley....
Obrázok

Dimidio chromis- zakúpených 11ks od pána Becheru zo šulekova, kúpené ako malé rybičky. Rastú poriadne rýchlo. Je to moja vysnívaná ryba, vždy som ju chcel chovať odkedy som ju videl prvý krát na obrázku.
Obrázok

Aulonocara firefish - zakúpené u pána Fuljera, po nehode pri stahovaní rýb mi ostali iba dva kusy tychto rybiek, neviem či mám zostať pri ich chove.

Copadichromis borley kadango- zakúpené od chovatela z nášho mesta (https://www.facebook.com/pages/KIGOMA-cichlids/426703607352230?ref=br_tf), chovám dvoch samcov a štyri samičky. Sú to kľudné ryby, ktoré sa občas trocha poňaháňajú po akváriu. Inak pohodička :-D
Obrázok

Pimelodus Pictus-Sumček farebný, chovám dva kusy. Rozmýšlam o dokúpení dalších dvoch kusov. Otlkajú sa stále ako malé deti... Naháňačky a tak... :D Obrázok

2x Dospelý Ancistrus L144
Obrázok
Každú chvílu sa bijú medzi sebou ako malý chlapci :lol:

3x Ancistrus L16 - malé možno 3cm rybky
Obrázok

2x Gibbiceps - jedne kus má približne 23cm a druhý cca 6cm
Obrázok
Driver67

Poslaťod simon » Sob 07. Jún 2014 19:44:36

[quote="Driver67"]čiže ten teplomer mám dať vodorovne? pomôže to? [/quote
Nie vodorovne, ale do výšky 1/3 od dna. Ale nie je to až tak podstatná vec. Ide o to, že voda hore je trochu teplejšia, ako dole. Ale pri tom prúdení vody, ktoré je v akva s africkými cichlidami, je to asi len detail.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod Gregy » Ned 08. Jún 2014 9:39:21

Když bych vyřadil všechny ty různé "netlamovce" tak jsou to všechno velmi zajímavé ryby, dokonce by i mohli být spolu v jedné nádrži. To by ta nádrž musela mít alespoň 800l ovšem. Např. ty Nimbochromis Fuscoteniatus jsou celkem vzácné ryby a v dospělosti jsou velmi agresivní a dorůstají značné velikosti. Rovněž jsem je chtěl do své nádrže, ale i přes objem skoro 800l mi byly důrazně rozmluveny, jelikož by to nedělalo dobrotu. Pro některé ryby hold není žádné akvárium dost velké. Myslím, že to nebude dlouho fungovat v tak malém objemu.
Obrázok užívateľa
Gregy

Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Driver67 » Ned 08. Jún 2014 22:40:04

No z toho čo si mi napísal som riadne nešťastný. Uvidím ako sa bude situácia v akvariu vyvýjať. Mám tam celkom dosť rýb. Chovatel od ktorého som to kupoval mi radil brať aspoň po 10kusov. Tak som to spravil. Len neviem správny dôvod prečo. Ak je to kvôli tomu, že ked vyrastú tak si treba v akvariu nakombinovať správny počet samčekov a samíc tak netuším aký pomer si zvoliť a koľko rýb tam nechať :nech :nech :nech
Driver67

Poslaťod Gregy » Pon 09. Jún 2014 5:14:23

No to ti radil sice správně, ale musí se brát ohled na velikost nádrže. U těchto velkých ryb je důležité vybrat vhodnou skupinu aby se samci nelikvidovali. Většinou se chovají tak ve skupině 1+3, tzn jeden samec a k němu několik samic. Nebo další varianta jsou alespň 3-4 samci a dostatečný počet samic, to jsme ale u trochu větších nádrží :-) Placidochromis a Copadichromis by byli v pohodě ještě vzhledem k velikosti nádrže, ale i to už jsou ryby které se cítí lépe v 2m nádrži. Problém bude s těmi Nimbochromisy a Dimidichromisy, to jsou prostě dravci, kteří se živí v přírodě výhradně rybami. V akváriu to musí být úžasné ryby, nedávno jsem taky uvažoval, že bych si je koupil, ale hodně chovatelů mi to rozmlouvalo, tohle jsou ryby do nádrže 1000l a více a minimálně 2m délky.

http://www.cichlid-forum.com/phpBB/view ... p?t=175666

http://www.akvamalawi.com/phpBB/myfish/ ... vod=search

http://www.akvamalawi.com/phpBB/myfish/ ... vod=search

Navíc vidím v nádrži i jiné ryby (mbuny), což nejsou vhodní spolubydlící pro tyto dravce, časem se stanou jejich potravou (pokud dravci ovšem v tak malé nádrži vyrostou).
Obrázok užívateľa
Gregy

Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 74 hostia