Sladkovodne raje

Diskusia o akváriových rybách, ktoré nepatria do skupiny cichlíd

Re: Sladkovodne raje

Poslaťod Mathias » Sob 24. Nov 2012 16:08:01

Děkuji

Já mám v plánu postavit nádrž okolo 1000-1500l pro Trio Potamotrygon sp. Pearl.
Jenomže jelikož ještě studuji, tak jsi nemohu dovolit větší nádrž ani dražší druh sladkovodních rejnoků. Takže jak nejdřív to půjde, tak chci realizovat větší nádrž, samozřejmě tu potom založím prezentaci. :wave:
Obrázok užívateľa
Mathias

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod pavol69 » Sob 22. Feb 2014 13:31:43

Prečítal som si dostupné články na webe ( možno by ste mi vedeli ešte nejaké odporučiť ), dočítal som sa o Potamotrygon orbignyi ( max. cca 35 cm )
http://www.amazon-exotic-import.de/Gallerie/Rochen/Seiten/Potamotrygon%20orbignyi.htm
a
Potamotrygon reticulatus ( max. cca 35 cm )
http://www.amazon-exotic-import.de/Gallerie/Rochen/Seiten/Potamotrygon%20reticulatus.htm.
Na web stránke
http://www.fishbase.org/NomenClature/ScientificNameSearchList.php?crit1_fieldname=SYNONYMS.SynGenus&crit1_fieldtype=CHAR&crit1_operator=EQUAL&crit1_value=Potamotrygon&crit2_fieldname=SYNONYMS.SynSpecies&crit2_fieldtype=CHAR&crit2_operator=contains&crit2_value=&group=summary&backstep=-2
v tabuľke sú ako dva druhy, ale v odkaze sú opísané ako Potamotrygon orbigny. Nechápem.
Bol som milo prekvapený, keď som čítal na jednom fóre, že Potamotrygon reticulatus ( pár ) sa dá úspešne chovať v akváriu o rozmere 150 x 75 x 60 ( výška ) cm.
pavol69

Poslaťod Rostratus » Ned 23. Feb 2014 9:01:21

Ako pozerám tak posledné príspevky sú len o rajách. Vážne rozmýšľaš nad chovom rají? P.reticulatus patrí medzi menšie druhy, tak by to teoreticky v tej nádrži šlo. Otázne je či ich chceš tam mať samotné, alebo s niečim.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod pavol69 » Ned 23. Feb 2014 11:53:02

Nechcem zakladať novú tému, v ktorej by som riešil svoje budúce akvárium, založím ju až keď bude všetko zrealizované a zabehnuté. Preto mi prepáčte, keď v tejto téme odpoviem na otázku Rostratusa a možno aj ďaľším z Vás, ktorým "vstupujem" do tém.
Momentálne mám 300 litrové ( čistý objem ) akvárium atypického rozmeru 90 x 90 x 45 cm, v ktorom mám Geophagus parnaibae, Brachychalcinus orbicularis a Ancistrus sp. Nakoľko som po čase dospel ( utvrdili ma v tom návštevy u kamarátky, ktorá má cichlidy v 3300 litrovom akváriu ), že by som sa aj ja rád pozeral a staral o vačšie ryby ako sú tetry, v trochu väčšom objeme akvária. Realizujem akvárium s rozmermi 160 x 85 x 60 ( výška ) cm, čistý objem cca 650 litrov. Čistá dĺžka akvária je len cca 136 cm, nakoľko som zvolil vnútornú filtráciu. Patrím medzi akvaristov, ktorí volia bezpečnejšie riešenie filtrácie z obáv vytečenia akvária cez vonkajší filter ( aj keď teraz jeden mám ). Je rozdiel, keď máte akvárium v panelovom dome a beriete ohľad na susedov, ako keď máte akvárium v rodinnom dome, kde prípadné škody by ste znášali len Vy. Áno, rozmer akvária nie je "závratný", podľa možností, ale 650 litrov je už pekný objem. Čo do takého objemu, ktorý je zase obmedzený dĺžkou ? Predstava je, jeden dominantný pár a rozumné doplnenie rybami, ktoré by zároveň plnili užitočnú funkciu v akváriu ( preosievanie piesku, pojedanie zvyškov, občasná údržba dekorácie ... ) a boli z rovnakého "biotopu". Návrhy :

1. Rio Parnaiba
Aequidens tetramerus
Geophagus parnaibae
Brachychalcinus sp.
Ancistrus sp.
2. Rio Negro
Uaru amphiacanthides
Geophagus winemilleri alebo altifrons
Crenicichla regani
Hypancistrus inspector
3. Orinoco
Uaru fernandezyepezi
Potamotrygon reticulatus
Dekeyseria pulchra alebo Hypancistrus inspector

Pokiaľ chcem vytvoriť optimálne podmienky rybám, ktoré budú v akváriu nejaký ten rôčik, potrebujem veľa informácií, ktoré možem získať len od Vás, ktorí reálne opísané druhy chováte, alebo ste chovali v akváriu.

:mrk
pavol69

Poslaťod Aquarista » Ned 23. Feb 2014 12:42:08

Paľo alebo iný záujemca o potamotrygony na tejto stránke nájdete veľa info.

http://rejnoci.unas.cz/main.htm.

je už síce staršia a pán popisuje skúsenosti z odchyteními jedincami, ale základne info asi najobšírnejšie ako sa mi podarilo nájsť pri hladaní info.
Obrázok užívateľa
Aquarista

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Poslaťod Rostratus » Ned 23. Feb 2014 13:44:26

Filter nemusíš mať len v akváriu, daj si vyrobiť ešte menšie akva a daj si ho za akvárko - princíp rovnakých hladín. Je to tiež bezpečné. Ale to je už na tebe.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod pavol69 » Ned 23. Feb 2014 15:51:04

Aquarista píše:Paľo alebo iný záujemca o potamotrygony na tejto stránke nájdete veľa info.

http://rejnoci.unas.cz/main.htm.

je už síce staršia a pán popisuje skúsenosti z odchyteními jedincami, ale základne info asi najobšírnejšie ako sa mi podarilo nájsť pri hladaní info.

Túto web stránku som čítal, keď som ešte neuvažoval o väčšom akváriu, chcel som vedieť aké je náročné chovať sladkovodné raje v akváriu. Výborne napísané.

Rostratus píše:Filter nemusíš mať len v akváriu, daj si vyrobiť ešte menšie akva a daj si ho za akvárko - princíp rovnakých hladín. Je to tiež bezpečné. Ale to je už na tebe.

Uvažoval som všelijako, ale priestor nepustí a akvárium je už vo výrobe. :)
pavol69

Poslaťod pavol69 » Ned 23. Feb 2014 15:55:41

Rostratus,
že máš aj Ty Potamotrygony, v ktorej téme sa o nich môžem dočítať ?
pavol69

Poslaťod paloi » Ned 23. Feb 2014 16:59:57

Rostratus spomenul raje 31. 8. 2013, v téme "Akvavýlet ČR 2013( Prostějov, Brno, Hrochův Týnec, Chotěboř)" napísal:

Odtiaľ som „po ceste“ vyzdvihol pár rají Potamotrygon reticulata. ;)

Spomínam na to, akoby to bolo včera... to bola naháňačka :Pi
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Rostratus » Ned 23. Feb 2014 18:38:36

Paloi ti to presne napísal. Áno to boli moje prvé raje čo som doniesol... bola to naháňačka tomu veru. Medzitým som mal aj mladé P. motoro ale tie som prednedávnom predal ( čoskoro budú v ZOO Bojnice :) ) a zohnal som si P. leopoldi. Prezentáciu o rajách tu nenájdeš, prešiel som na ne pred pár mesiacmi.... vlastne od 31. 8. 2013 :) Nájdeš tu len o mojích veľkých amerických cichlidách.

Tu sú moje raje:

Potamotrygon motoro @ Potamotrygon reticulatus - motoro už nemám

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_hZdCBWP314[/youtube]

Potamotrygon leopoldi

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N1_pbkHwTwg[/youtube]
Obrázok užívateľa
Rostratus

PredchádzajúciĎalší

Späť na Všeobecná diskusia o akváriových rybách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť