Nechcem zakladať novú tému, v ktorej by som riešil svoje budúce akvárium, založím ju až keď bude všetko zrealizované a zabehnuté. Preto mi
prepáčte, keď v tejto téme odpoviem na otázku Rostratusa a možno aj ďaľším z Vás, ktorým "vstupujem" do tém.
Momentálne mám 300 litrové ( čistý objem ) akvárium atypického rozmeru 90 x 90 x 45 cm, v ktorom mám Geophagus parnaibae, Brachychalcinus orbicularis a Ancistrus sp. Nakoľko som po čase dospel ( utvrdili ma v tom návštevy u kamarátky, ktorá má cichlidy v 3300 litrovom akváriu ), že by som sa aj ja rád pozeral a staral o vačšie ryby ako sú tetry, v trochu väčšom objeme akvária. Realizujem akvárium s rozmermi 160 x 85 x 60 ( výška ) cm, čistý objem cca 650 litrov. Čistá dĺžka akvária je len cca 136 cm, nakoľko som zvolil vnútornú filtráciu. Patrím medzi akvaristov, ktorí volia bezpečnejšie riešenie filtrácie z obáv vytečenia akvária cez vonkajší filter ( aj keď teraz jeden mám ). Je rozdiel, keď máte akvárium v panelovom dome a beriete ohľad na susedov, ako keď máte akvárium v rodinnom dome, kde prípadné škody by ste znášali len Vy. Áno, rozmer akvária nie je "závratný", podľa možností, ale 650 litrov je už pekný objem. Čo do takého objemu, ktorý je zase obmedzený dĺžkou ? Predstava je, jeden dominantný pár a rozumné doplnenie rybami, ktoré by zároveň plnili užitočnú funkciu v akváriu ( preosievanie piesku, pojedanie zvyškov, občasná údržba dekorácie ... ) a boli z rovnakého "biotopu". Návrhy :
1. Rio ParnaibaAequidens tetramerus
Geophagus parnaibae
Brachychalcinus sp.
Ancistrus sp.
2. Rio Negro Uaru amphiacanthides
Geophagus winemilleri alebo altifrons
Crenicichla regani
Hypancistrus inspector
3. OrinocoUaru fernandezyepezi
Potamotrygon reticulatus
Dekeyseria pulchra alebo Hypancistrus inspector
Pokiaľ chcem vytvoriť optimálne podmienky rybám, ktoré budú v akváriu nejaký ten rôčik, potrebujem veľa informácií, ktoré možem získať len od Vás, ktorí reálne opísané druhy chováte, alebo ste chovali v akváriu.