pavol69 píše:Gratulujem, nech sa darí.
Miloš, čítal som Tvoje príspevky dozadu a priznám sa nerozumiem ( nehanbím sa priznať, veľmi ma to zaujíma ), akým spôsobom si vyriešil prítok "čerstvej" vody ( množstvo, atď ) a zároveň odtok prebytočnej vody mimo akvária, ako to funguje ?
Ďakujem.
Pritok a odtok su riesene pomocou zavlahoveho systemu od Gardeny nasledovne:
Pritok z vodovodnej baterie ide rychlospojka, na ktoru je napojeny obmedzovac tlaku (max. tlak zavlahoveho systemu je 1.5 bar) a potom hadickou pripojeny ventil s regulaciou prietoku 0-20 l/h z ventilu to kvapka priamo do filtra
Odtok je rieseny obtokom okolo vypustacieho ventilu, kde su do trubky pred a za ventilom navrtane ventily s prietokom cca 4 l/h a tie su spojene hadickou.
Povodne som mal rovnaky ventil aj na pritoku, ale odtok bol pomalsi ako pritok (tlak vody sposobeny samospadom odtoku je mensi a aj ked pri merani v priebehu cca 1h vychadzalo, ze je prietok cez obe vetvy rovnaky, bol tam maly rozdiel, ktory ale dlhodobo sposoboval stupanie hladiny a teda mozne pretecenie filtra) a tak som musel pouzit na pritoku regulacny ventil. Momentalne riesim, ako cely system pritoku odstavit pomocou WC ventilu a potom by som dal asi aj na pritok rovnaky ventil ako je na odtoku.
Dalsia vec, nad ktorou uvazujem je predpriprava vody v plastovej prepravke nasledovne:
Vystup z WC ventilu by isiel hadicou do plastovej prepravky niekde na urovni dna, plastova prepravka by bola naplnena zeolitom, raselinou, listami mandlovnika a z jej vrchu by isla hadiska do filtra. tato plastova nadrzka by bola umiestnena nad filtrom takze v pripade ak by odtok nestihal (co by sa nemalo stat lebo sa to da jednoducho predimenzovat v porovnani s pritokom) bude pretekat do filtra. Plastovych nadrziek mozno bude viac a budu zapojene v serii kvoli kapacite naplni a mozno ich uplne nahradim a zapojim tam ionmenic. ionmencu by som sa ale rad vyhol nakolko by som sa chcel vyhnut manipulacii s nie malym mnozstvom chemikalii v byte.
Riesenie by bola aj RO ale tam je velky odpad a na pritok demi vody cca 2 l/h by bol odpad odhadom 6-8 l/h plus cca 2 l/h neupravenej vody a mame sumarny prietok vody 10-12 l/h co uz vodomer s pravdepodobnostou bliziacou sa istote rozkruti narozdiel od 4 l/h, ktore overene nekrutia