Ďakujem, prečo rúrka, už mi je to jasné.
Je ale nejaké pravidlo, aký veľký priemer majú mať dierky a koľko majú byť od seba vzdialené na rúrke ?
kofola píše:Zvyšný text som ešte celkom nepochopil, takže k tomu sa vyjadrím možno neskôr
Aby si vedel o čo mi ide. Chcem čo najjednoduchšiu vnútornú filtráciu s čo najväčšou účinnosťou filtrénu, preto :
1. Na celú šírku akvária ( 80 cm ) chcem oprieť o bočnú stenu filtrén, ktorý bude z troch kusov ( aby sa dal striedavo čistiť ).
2. Každý filtrén bude mať nepriebežnú dieru pre rúrku, na ktorej bude nastoknutá čerpacia hlava, čiže tri čerpacie hlavy.
3. Keďže,
"Tá rúrka je tam práve na to, aby sa čo najviac využila plocha celého molitanu. myslím, že z priloženého obrázku je to jasné.", tak uvažujem s plochou filtrénu a s výkonom čerpacej hlavy vyrátanej ako pri HMF, čo mi vyšlo, že na plochu filtrénu 42,5 x 25,7 cm stačí čerpacia hlava s výkonom 650 l / hod x 3. "Experimentálne bolo zistené, že ideálna prietoková rýchlosť je v rozmedzí približne 5-10 cm/min (
http://sk.wikipedia.org/wiki/Hamburger_Mattenfilter )".
4. Uvažujem s výkonom 650 l / hod. čerpacej hlavy, ako keby bola za filtrénom ( HMF ), x 3 mi dáva celkový prietok 1950 l / hod., čo je 3,25 krát prefiltrovaného 600 litrového "čistého" objemu akvária.
5. Tri čerpacie hlavy preto, aby som dostal optimálne prúdenie vody v celom akváriu. Pokiaľ by som použil dve, alebo jednu čerpaciu hlavu s vyšším výkonom, už by prietoková rýchlosť cez plochu filtrénu bola vyššia, ako 10 cm / min. ( strhávanie baktérií z filtrénu ), čo by mohlo mať za následok, menšie plochy s osídlenými baktériami = nižšia účinnosť filtračného média a v neposlednej miere by sa vytvorili miesta v akváriu s veľkým prúdením vody pre ryby.
Alebo to takto nefunguje ?