Výroba vašeho vlastného molitanového filtra.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Výroba vašeho vlastného molitanového filtra.

Poslaťod pavol69 » Ned 10. Nov 2013 10:53:04

V pohode. :hand

Nechcem rozvíjať filtráciu teoretickým smerom, lebo reálne to môže fungovať úplne inak. Zaujíma ma však Tvoj názor, prečo si myslíš, že bude "málo účinná", keď v princípe je to len jednoduchý filtrén s čerpacou hlavou.
pavol69

Reklama

Poslaťod l_laco » Pon 11. Nov 2013 7:11:32

Presne pre toto :

pavol69 píše: je to len jednoduchý filtrén s čerpacou hlavou.

Netvrdím že to fungovať nebude ... možno pri tých 600 l vody a dvoch Uaru, štyroch Biotodomách a nejakom jednom páre Crenicichli to bude stačiť, no neverím že budeš s takouto "slabou" osádkou rýb dlhodobo spokojný. Časom tam určite niečo doplníš.
Tiež som kedysi používal v menšom akvárku len filtrén a aj keď bol veľký a hlavica silná filtračný výkon proste nestačil. Kúpil som vonkajší filter, do neho biologické filtračné média - EHFIsubstrát a v kombinácií s molitanom ako predfiltrom, sa situácia rapídne zlepšila ... ale to sú už roky. Proste som názoru ktorý mám z vlastnej skúsenosti, filtrén alebo molitan je málo účinný ako biologické médium. Treba ho veľký objem a na to ja nemám priestory a ani chuť sa s tým zaoberať. Liter Siporaxu urobí oveľa viac služby ako 5 litrov molitanu, aj keď je drahší. Druhá vec ... mať v akvárku kusy molitanu ktorý tam špatí... no neviem. Mne osobne dlho trvalo kým som vôbec začal akceptovať to že tam mám malú kocku s hlavicou na prevzdušnenie.
Neodhováram ťa od toho čo si si vymyslel, len diskutujem a prezentujem svoje názory. Trochu ma mrzí že som jediný... no ako si už sám napísal, nikto tu nemá taký systém filtrácie ako chceš ty ... aj to o niečom svedčí.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod kofola » Pon 11. Nov 2013 9:00:23

pavol69 píše:Mám podobnú otázku ako neoac.
Nestačí do filtrénu urobiť nepriebežnú dieru na výšku a osadiť len čerpaciu hlavicu bez rúrky ?

Na túto otázku ti skúsim vysvetliť moju teóriu. Ako si napísal voda ide cestou najmenšieho odporu. Ak nasadíš molitan na hlavu bez rúrky, tak voda bude pretekať len tou časťou molitanu, ktorá bude bezprostredne pri nasávaní do hlavice. Načo by mala pretekať celým molitanom, keď takto to má jednoduchšie.
Tá rúrka je tm práve na to, aby sa čo najviac využila plocha celého molitanu. myslím, že z priloženého obrázku je to jasné.
Toto platí pri nasadení molitanu na hlavu. Ak umiestniš hlavu za molitan ako pri HPF, tak je to iný prípad, pretože voda preteká takmer celou plochou molitanu.
Zvyšný text som ešte celkom nepochopil, takže k tomu sa vyjadrím možno neskôr :)
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod pavol69 » Pon 11. Nov 2013 12:39:41

Ďakujem, prečo rúrka, už mi je to jasné. :yes Je ale nejaké pravidlo, aký veľký priemer majú mať dierky a koľko majú byť od seba vzdialené na rúrke ?

kofola píše:Zvyšný text som ešte celkom nepochopil, takže k tomu sa vyjadrím možno neskôr :)

Aby si vedel o čo mi ide. Chcem čo najjednoduchšiu vnútornú filtráciu s čo najväčšou účinnosťou filtrénu, preto :
1. Na celú šírku akvária ( 80 cm ) chcem oprieť o bočnú stenu filtrén, ktorý bude z troch kusov ( aby sa dal striedavo čistiť ).
2. Každý filtrén bude mať nepriebežnú dieru pre rúrku, na ktorej bude nastoknutá čerpacia hlava, čiže tri čerpacie hlavy.
3. Keďže, "Tá rúrka je tam práve na to, aby sa čo najviac využila plocha celého molitanu. myslím, že z priloženého obrázku je to jasné.", tak uvažujem s plochou filtrénu a s výkonom čerpacej hlavy vyrátanej ako pri HMF, čo mi vyšlo, že na plochu filtrénu 42,5 x 25,7 cm stačí čerpacia hlava s výkonom 650 l / hod x 3. "Experimentálne bolo zistené, že ideálna prietoková rýchlosť je v rozmedzí približne 5-10 cm/min ( http://sk.wikipedia.org/wiki/Hamburger_Mattenfilter )".
4. Uvažujem s výkonom 650 l / hod. čerpacej hlavy, ako keby bola za filtrénom ( HMF ), x 3 mi dáva celkový prietok 1950 l / hod., čo je 3,25 krát prefiltrovaného 600 litrového "čistého" objemu akvária.
5. Tri čerpacie hlavy preto, aby som dostal optimálne prúdenie vody v celom akváriu. Pokiaľ by som použil dve, alebo jednu čerpaciu hlavu s vyšším výkonom, už by prietoková rýchlosť cez plochu filtrénu bola vyššia, ako 10 cm / min. ( strhávanie baktérií z filtrénu ), čo by mohlo mať za následok, menšie plochy s osídlenými baktériami = nižšia účinnosť filtračného média a v neposlednej miere by sa vytvorili miesta v akváriu s veľkým prúdením vody pre ryby.

Alebo to takto nefunguje ?
pavol69

Poslaťod pavol69 » Pon 18. Nov 2013 0:09:14

pavol69

Poslaťod neoac » Štv 06. Feb 2014 0:21:54

prave riešim v mojom akvariu 128L aku filtraciu nachystal som slim pozadie(zatial priprava pred lepenim) a v pravom rohu akva mi ostal pracovny priestor trojuholnikoveho tvaru o rozmeroch cca 10x 15x 19cm a vyška 38cm. ak uvažujem že by som urobil filter z molinatu tak by začinal 9cm nad dnom ked beriem do uvahy nejaky piesok 2cm, nejake bagrovanie ryb 2cm kruhovy priemer otvoru na nasavanie 5cm tak my vychadza že spodok filtra by bol 9cm nad dnom ( a zaroven na hornej strane nasavacieh otvoru).
vyustenie chcem riešit cca 7cm pod hladinou (aby my pohodlne vošla čerpacia hlava a nebol som moc vysoko).
To znamena že samotny filtren by bol vysoky tak cca 22cm v tvare trojuholnika 10x16x19cm a jeho objem by bol 1,76L na nom by bola čerpacia hlavica s prietokom cca 500-700 L/h.
čo si o tom myslite pri rozmeroch akvaria 80x 40x 40cm ako by to fungovalo a bolo by to postačujuce aj napr pri vačšom počte ryb?
zvažujem este externu filtraciu ale biomolitan je cenovo najlepši.

este otazka: pred časom som dostal biomolitan od chovatela s tym že je nabity bakteriami (ale bol suchy možno bol vonku z akva už 3mesiace) ak by som použil ten može to byt pravda že je nabity alebo mam kupit novy a nemam vymyslat?
čerpacie hlavy zvažujem: AQUAEL Circulator 500
Aqua Nova NPH-600 POWER HEAD
neoac

Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod jurajlo » Ned 09. Feb 2014 14:02:02

Ja mam v 200-vke 20 saulosov a mal som tam JBL 900 a nestihal dorobil som vonkajsi prepadovy s obsahom cca 20 l a cerpadlo 1000l/h a taktak to stiha

Je to jednoduche prilozim foto mozno niekomu pomozem ak nema moznost ako Ja umiestnit prepadovy filter pod akva
jurajlo

Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod jurajlo » Ned 09. Feb 2014 14:11:01

najviac prace bolo s prepadom
robil som ho z plexiskla makrolon
a lepil lepidlom mamut crystal
jurajlo

Poslaťod jurajlo » Ned 09. Feb 2014 14:15:27

pohlad spredu na akva filter dojem nekazi skor ho zvacsuje

Ta rukovat je odraz zo skrine :roll:
jurajlo

Poslaťod jurajlo » Ned 09. Feb 2014 14:18:38

Este pohlad z boku
a tie kvety tiez odraz ....za kvalitu foto sa ospravedlnujem
jurajlo

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia