pecova retro 500-ka

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči táto nádrž? ( hlasujte ako v škole)

Celkom hlasov : 0

pecova retro 500-ka

Poslaťod peca » Uto 04. Feb 2014 17:53:51

Názov nádrže: pecova retro 500-ka
Biotop nádrže: Tanganika
Rozmery nádrže (d x v x h): 1600 X 530 x 600 mm
Hrúbka skla: 10 mm
Objem nádrže : 500 litrov
Dekorácia v nádrži: 3D pozadie, piesok, kameňe
Filtrácia nádrže: JBL CristalProfi e1501 + Powerhead 802+biomolitan
Osvetlenie nádrže: klasický neon, 2 trubice T8 (studená biela + modrá)
Ohrievanie nádrže: EHEIM JAGER 300 W
Stojan pod nádržou: zvarená joklovina
Kryt nádrže: masív na objednávku
Rastliny v nádrži: anubias barteri
Ryby v nádrži: Cyprichromis leptosoma jumbo yellow head kekese 20ks, xenotilapia papilio kanoni 10 ks, enantiopus sp. kilesa 10 ks, opthalmotilapia Boops nkondve 10 ks, gibbiceps
Kŕmenie rýb: sera sun, sera flora, sera granugreen, sak 55, cyklop, patentka, tropical spirulina forte 36%, 2-3 denne
Výmena vody: 50% objemu raz za 10 dní
Poznámka k nádrži: -
Fotogaléria nádrže: - časom
Videogaléria nádrže: - časom

Zdravím akvaristi a nadšenci cichlidportálu !
Je tu nový rok a ja som sa konečne odhodlal zavesiť sem svoj "príbeh" o prerábke svojho 500-litrového akvária. Nakoľko sa to celé dosť "vlieklo", budem to sem na portal pridávať postupne, tak ako to nasledovalo. Keďže v pôvodnom AQ som mal 3D pozadie vyrobené z perlitu a cementu, silikón jednoducho po 15 rokoch prevádzky zákonite pôsobením cementu povolil a AQ začalo tiecť :rain :angry (mimochodom bolo to v tú najnevhodnejšiu dobu a to hodinu pred odchodom na týždennú dovolenku, ale to je iný príbeh....). Celé AQ som rozrezal, vyčistil a nanovo zlepil. Tento krát som nalepil na dno po celom obvode spevňovacie lišty, ktoré som v starom AQ nemal.Nakoľko som mal čelné sklo po tých rokoch značne poškriabané od piesku, ktorý sa pri čistení vždy nejako dostal pod škrabku, rozhodol som sa čelné sklo vymeniť za nové, ostatné sklá som použil pôvodné.
Po zlepení som začal prípravu na zhotovenie 3D pozadia, ktoré som si naplánoval na zadnú a aj obe bočné steny AQ. Dosť dlho som študoval, klikal a prezeral donekonečna všetky možné aj nemožné články, ktoré sa týkali výroby 3D pozadia a postupne som si vybral zo všetkého to NAJ pre mňa a rozhodol sa pre klasiku.......polystyrén, balakryl, živica+piesok. Neskôr som to zmenil, ale k tomu sa dostanem neskôr. Nakúpil som všetko potrebné: Extrudovaný polystyrén hr. 10 cm, piesok 50 kg, biely kremičitý zrnitosť 0,3 mm. Cez net som si z Movychemu objednal Epoxid 324 a nakoniec farbu Balakryl - tehlovú a šedú. Po rôznych úvahách som sa rozhodol, že ideálne bude moje "dielo" budovať u svokrovcov v rodinnom dome, kde som mal v garáži ideálne podmienky. Aj keď sa extrudovaný polystyrén toľko nedrobí, nakoniec bolo toho bordelu požehnane. Mal som zhruba predstavu ako by malo moje 3D pozadie vyzerať, tak som sa do toho pustil. Olamovacie nožíky, vyrezávatka, pájkovačka, oceľová kefa (na zdrsnenie niektorých plôch) a aj oceľový štetec, ktorý mi svokor poskytol, za čo mu neskutočne ďakujem, nakoľko mal najväčší význam pri finálnej fáze upravovania už vyrezaného pozadia. Pozadie som robil zvlášť, najprv zadnú časť potom boky. Už pri vyrezávaní som si to prispôsoboval tak, aby boli spoje čo najmenej vidiet. Myslim že nakoniec sú tie spoje aj tak vidieť (hlavne na niektorých fotkách - jednoducho optika odhalí všetko)) a keby som to robil znova, postupoval by som už trocha inak.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Re: pecova retro 500-ka

Poslaťod peca » Uto 04. Feb 2014 17:59:08

Takže výroba pozadia :
pri pohľade na ten "rovný" polysytrén som chcel všetko nechať tak a nalepiť na zadnú stenu radšej fóliu .... :lol:
Obrázok užívateľa
peca

Poslaťod peca » Uto 04. Feb 2014 18:08:54

na začiatku pomáhala aj manželka, ale keďže mala inú predstavu ako ja, veľmi rýchlo som ju vystriedal.........
začalo to naberať nejaký tvar a tak sa mi aj zlepšila chuť do roboty, asi po 2 dňoch bolo zadné čelo vyrezané.....inak neoceniteľným pomocníkom mi bol spomínaný oceľový štetec, ktorým som dotváral povrchovú upravu pozadia
Obrázok užívateľa
peca

Poslaťod peca » Uto 04. Feb 2014 18:15:39

Potom som sa pustil do oboch bočných pozadí, pri to ľavom som musel zlepiť viacero kusov polystyrénu, aby sa dala vytvarovať pracovná komora pre umiestnenie hadíc od filtra, ohrievač, čerpadlo aj biomolitan. Keďže som mal v pláne na bočnej stene vytvoriť aj akože "skalný prevys", súčasne som rezal aj ten ale zvlášť, nalepil som ho až keď bolo pozadie už aj natreté, pretože by mi inak značne zavadzal pri ďalšej manupulácii
Obrázok užívateľa
peca

Poslaťod peca » Uto 04. Feb 2014 18:21:19

keď bolo vyrezávanie a úprava povrchu hotová, začal som s natieraním farby. Tehlová farba Balakrylu mi ale moc "nevoňala" a tak som ju hneď po prvej vrstve zmenil na šedú, ktorá mi predsa len pôsobí prirodzenejšie pri mojej snahe dosiahnuť imitáciu skalného útesu, samozrejme predpokladám, že časom mi pomôžu aj riasy a bude to pôsobiť reálnejšie. Po vyschnutí nasledovala samozrejme druhá vrstva. Obrázok č.22 predstavuje môj pokus o skalný prevys, na tejto fotke to až tak dobre nevyzerá ako to nakoniec ukázalo už v akvarku s vodou a rybami.
Naposledy upravil peca dňa Uto 04. Feb 2014 18:24:26, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
peca

Poslaťod simon » Uto 04. Feb 2014 18:23:59

Vidím, že si sa do toho pustil s elánom. A nielen ty. Pekne, pekne. Prst sa zahojí, ak je ešte na ruke.
Nech sa darí.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod peca » Uto 04. Feb 2014 18:33:35

v spodnej časti bočného pozadia som vyrezal nasávací otvor, kade bude prúdiť voda z AQ do filtra. Aby ryby nechodili na výlet tam, kam nemajú, prilepil som samozrejme zo zadu sieťku. V hornej časti som vyrezal pozdĺžnu dieru, do ktorej som umiestnil hadicu od filtra, ktorou sa vracia "čistá" voda do AQ, aby nedošlo k zlomeniu a tým zníženiu prietoku som pri prechode cez pozadie použil kolienko, ktoré končí v pozadí tak, že ho nie je vidieť.
Obrázok užívateľa
peca

Poslaťod peca » Uto 04. Feb 2014 18:42:12

Radikálna zmena v celom mojom koncepte prišla, keď som po dôkladnom vyschnutí farby chcel začať úpravu so živicou a pieskom. Samozrejme som si vyrobil malý skúšobný kúsok pozadia, s ktorým som sa tiež riadne pohral tak, aby boli na ňom zárezy, výrezy, vyvýšeniny a priehlbiny tak ako aj na celom pozadí. Po zmiešaní živice s riedidlom podľa návodu od výrobcu som naniesol na tento "testovací" kúsok polystyrénu prvú vrstvu živice a po zavednutí som ju obsypal pieskom, ktorý som do toho jemne pritlačil. Postupne nasledovala po zaschnutí druhá vrstva. Takto to potom vyzeralo :
Obrázok užívateľa
peca

Poslaťod peca » Uto 04. Feb 2014 19:03:08

Nehovorím, že to nevyzerá dobre, ale keďže sa to značne odlišovalo od môjho pôvodného zámeru, ktorým bolo 3D pozadie imitujúce skaly, rozhodol som sa pre úplnú zmenu. Jednoducho som si povedal, že ani živicu a ani piesok tam nedám, pretože celú moju robotu a piplanie sa s najmenšími detailami na povrchu polystyrénu by som si tou živicou a pieskom zakryl, a ako vidíte na fotkách, moc tam tých záhybov a výklenkov neostalo. Nikdy sa nedozviem, ako by to s pieskom a živicou vyzeralo, ale uvidíte, ako to vyzerá bez toho, len s farbou a časom s riasami.

Keďže bola moja robota s pozadím týmto pádom hotová, hodil som na to ešte pre istotu tretiu vrstvu farby a pozadie som prepravil od svokrovcov k sebe domov, kde som ho začal prispôsobovať tak, aby vošlo do AQ. Na začiatku som si totižto na všetky tri diely pozadia dal zhruba + 1 cm rezervu, keby sa náhodou pozadie nejako zvraštilo, prehlo alebo iným spôsobom o niečo zmenšilo. Chcel som, aby bolo do AQ vsadené presne od hornej lišty až po dno úplne na tesno. Po odrezaní prebytočného polystyrénu na spodnej hrane pozadia som celé AQ odmastil a vyrezal som stredovú sklennú lištu na vrchu, aby som pozadie nemusel ešte predeľovať na dve časti. Naniesol som poriadnu vrstvu silikónu (ozaj som nešetril, chcel som sa vyhnúť neskoršiemu možnému odlepeniu pozadia od skla AQ) a pozadie som prilepil. Fotky z tejto časti nemám, ale samozrejme som musel medzi pozadie a prednú stenu AQ vložiť rôzne vzpery, ktoré pritláčali pozadie na zadnú stenu). Potom nasledovali bočné diely pozadia, nakoniec som vlepil naspäť stredovú sklenenú priečku na vrchu AQ. Úplne nakoniec som ešte prešiel silikónom celý obvod pozadia. :whew :whew :whew
Obrázok užívateľa
peca

Poslaťod l_laco » Uto 04. Feb 2014 19:16:59

Pekná práca! Čakám na výsledok.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Ďalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 71 hostia