Názov nádrže: pecova retro 500-ka
Biotop nádrže: Tanganika
Rozmery nádrže (d x v x h): 1600 X 530 x 600 mm
Hrúbka skla: 10 mm
Objem nádrže : 500 litrov
Dekorácia v nádrži: 3D pozadie, piesok, kameňe
Filtrácia nádrže: JBL CristalProfi e1501 + Powerhead 802+biomolitan
Osvetlenie nádrže: klasický neon, 2 trubice T8 (studená biela + modrá)
Ohrievanie nádrže: EHEIM JAGER 300 W
Stojan pod nádržou: zvarená joklovina
Kryt nádrže: masív na objednávku
Rastliny v nádrži: anubias barteri
Ryby v nádrži: Cyprichromis leptosoma jumbo yellow head kekese 20ks, xenotilapia papilio kanoni 10 ks, enantiopus sp. kilesa 10 ks, opthalmotilapia Boops nkondve 10 ks, gibbiceps
Kŕmenie rýb: sera sun, sera flora, sera granugreen, sak 55, cyklop, patentka, tropical spirulina forte 36%, 2-3 denne
Výmena vody: 50% objemu raz za 10 dní
Poznámka k nádrži: -
Fotogaléria nádrže: - časom
Videogaléria nádrže: - časom
Zdravím akvaristi a nadšenci cichlidportálu !
Je tu nový rok a ja som sa konečne odhodlal zavesiť sem svoj "príbeh" o prerábke svojho 500-litrového akvária. Nakoľko sa to celé dosť "vlieklo", budem to sem na portal pridávať postupne, tak ako to nasledovalo. Keďže v pôvodnom AQ som mal 3D pozadie vyrobené z perlitu a cementu, silikón jednoducho po 15 rokoch prevádzky zákonite pôsobením cementu povolil a AQ začalo tiecť (mimochodom bolo to v tú najnevhodnejšiu dobu a to hodinu pred odchodom na týždennú dovolenku, ale to je iný príbeh....). Celé AQ som rozrezal, vyčistil a nanovo zlepil. Tento krát som nalepil na dno po celom obvode spevňovacie lišty, ktoré som v starom AQ nemal.Nakoľko som mal čelné sklo po tých rokoch značne poškriabané od piesku, ktorý sa pri čistení vždy nejako dostal pod škrabku, rozhodol som sa čelné sklo vymeniť za nové, ostatné sklá som použil pôvodné.
Po zlepení som začal prípravu na zhotovenie 3D pozadia, ktoré som si naplánoval na zadnú a aj obe bočné steny AQ. Dosť dlho som študoval, klikal a prezeral donekonečna všetky možné aj nemožné články, ktoré sa týkali výroby 3D pozadia a postupne som si vybral zo všetkého to NAJ pre mňa a rozhodol sa pre klasiku.......polystyrén, balakryl, živica+piesok. Neskôr som to zmenil, ale k tomu sa dostanem neskôr. Nakúpil som všetko potrebné: Extrudovaný polystyrén hr. 10 cm, piesok 50 kg, biely kremičitý zrnitosť 0,3 mm. Cez net som si z Movychemu objednal Epoxid 324 a nakoniec farbu Balakryl - tehlovú a šedú. Po rôznych úvahách som sa rozhodol, že ideálne bude moje "dielo" budovať u svokrovcov v rodinnom dome, kde som mal v garáži ideálne podmienky. Aj keď sa extrudovaný polystyrén toľko nedrobí, nakoniec bolo toho bordelu požehnane. Mal som zhruba predstavu ako by malo moje 3D pozadie vyzerať, tak som sa do toho pustil. Olamovacie nožíky, vyrezávatka, pájkovačka, oceľová kefa (na zdrsnenie niektorých plôch) a aj oceľový štetec, ktorý mi svokor poskytol, za čo mu neskutočne ďakujem, nakoľko mal najväčší význam pri finálnej fáze upravovania už vyrezaného pozadia. Pozadie som robil zvlášť, najprv zadnú časť potom boky. Už pri vyrezávaní som si to prispôsoboval tak, aby boli spoje čo najmenej vidiet. Myslim že nakoniec sú tie spoje aj tak vidieť (hlavne na niektorých fotkách - jednoducho optika odhalí všetko)) a keby som to robil znova, postupoval by som už trocha inak.