mišiakov pokus o Amazon

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

mišiakov pokus o Amazon

Poslaťod mišiak » Ned 20. Okt 2013 12:35:51

Zdravím všetkých som tu zatiaľ viac čítajúci ako prispievajúci, ono začiatočník toho asi moc nevie :) ale na založenie akvária sa už pripravujem asi 2 mesiace a celkom ma uchvátili americké cichlidy, hlavne teda altumy od jovana a disky :) ale keďže naozaj ale naozaj mám tvrdú vodu pre ne cez 20 dkH a bol som odrádzaný na akve, že pre začiatočníka sú to absolútne nevhodné ryby, rozhodol som sa pre skaláre - Pterophyllum scalare "Manacapuru", okrem nich by som viac než rád choval viac druhov tejto nádhernej čeľade, otázkou je aké a preto sa obraciam na Vás ako svetazbehlých a skúsených kolegov - cichlidárov. Mojou jedinou podmienkou by bolo, aby to boli druhy z biotopu skálarov, to znamená Brazília.

Teraz pár informácií o akváriu: - akvárium ešte nie je založené, príde až v stredu, ale toto sú viac menej už objednané veci

Biotop: Amazónia
veľkosť nádrže: 160x60x70 cm - hrubý objem 672 l
filtrácia: 2 vnútorné v akváriu, celkový prietok 2600l/h, objem filtrácie 50 l, filtračné vložky - filtračný molitan
CO2: bomba + digital pH meter
osvetlenie: 4x120 W T5
substrát: štrk Hagen frakcia 2-4 mm
ohrievač: 300 W Jager
rastliny: Ludwigia repens,Echinodorus tenellus, Echinodorus Beauty Red, Egeria densa, Staurogyne spec., Pistia stratiotes, Microsorium pteropus, Myriophyllum mattogrossense, Ceratophyllum demersum "Foxtail", Vesicularia dubyana 'Christmas moss'
plánovaná obsádka: Pterophyllum scalare "Manacapuru" - 8ks, Hemigrammus rhodostomus - 20ks, ostatné ????? Laetacara dorsigerus ????? Mesonauta festiva ???? Microgeophagus ramirezi ?????? Apteronotus albifrons ????? či iné zaujímavé cichlidy

vodovodná voda:

NO3 - 10
NO2 - 0
KH - 25
pH - 6,8
CL2 - 0,8

tak čo by ste poradili ? som otvorený všetkým pripomienkam.
mišiak

Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Reklama

Re: mišiakov pokus o Amazon

Poslaťod Icin » Ned 20. Okt 2013 15:28:49

KH 25? Kolik pak dělá GH? To na ameriku bude dost a budeš to muset nějak řešit. Na chov to asi nebude tak hrozný, ale na mladý se dá zapomenout
Icin

Images: 2
Has thanked: 12 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod mišiak » Ned 20. Okt 2013 15:44:55

osobne nemám ambície niečo odchovávať, aspoň zatiaľ nie, tvrdosť vody by som chcel znížiť rašelinou, kdesi som si prečítal, že sa to dá, chcel by som hlavne aby ryby rástli a bolo im fajn, dúfam a verím že i v tvrdej vode to pôjde, ak nie mám možnosť získať mäkkú vodu od kamoša zo studne, ale 40 km jazdiť kvôli vode a otravovať ho každý 1 - 2 týždne s tým, že chcem vodu no neviem ... možno by som aj našiel prírodný zdroj ale tam sa mi zdá že je rizík viac než dosť a z toho by som veru mal dosť veľký strach, proste verím a dúfam, že to pôjde aj v tvrdšej vode, pretože "svatba bola drahá, musí vojsť :D "
mišiak

Poslaťod Aquarista » Ned 20. Okt 2013 18:05:07

Vodu môžeš zmekčiť aj s RO, ale to je ďalšia investícia a ak nemieníš ryby množiť možno zbytočná.
Ryby si vybral dobre len " Apteronotus albifron" by som tam nedával. Keď dorastie na 50cm môže robiť neplechu.
Držím palec nech sa ti nádrž podarí :mrk
Obrázok užívateľa
Aquarista

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Poslaťod mišiak » Ned 20. Okt 2013 18:23:04

Aquarista píše:Ryby si vybral dobre

určite ? lebo pár ľudí mi povedalo, že mať viac druhov "teritoriálnych" cichlíd nie je dobré, že sa budú trápiť, ale keď vidím tie vaše akváriá a koľko kusov cichlíd tam máte som z toho naozaj zmätený :roll:
mišiak

Poslaťod Icin » Ned 20. Okt 2013 19:39:32

ono to asi půjde, teda skoro určitě v té sestavě jakou tam máš. ale jinak čistě pro info - rašelinou vodu nezměkčíš, pouze snížíš ph. Na to funguje opravdu jen reverzní osmóza a to je docela drahá záležitost, zvlášť při takové tvrdosti. Toho kamaráda můžeš občas použít na změkčení vody, ale při tom objemu to bude prakticky nepodstatné
Icin

Images: 2
Has thanked: 12 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod Aquarista » Pon 21. Okt 2013 6:35:00

mišiak píše:
Aquarista píše:Ryby si vybral dobre

určite ? lebo pár ľudí mi povedalo, že mať viac druhov "teritoriálnych" cichlíd nie je dobré, že sa budú trápiť, ale keď vidím tie vaše akváriá a koľko kusov cichlíd tam máte som z toho naozaj zmätený :roll:

akary a ramirezy si zaberú len velmi malú časť ako svoje teritórium ( medzeru medzi kameňmi, koren, pár rastlín a.p.)
Festivy trochu väčšie ale tiež nie celú nádrž. Doležitá je členitá nádrž, čo pri imitácii amozonu určite bude.
Smozrejme ide o množstvo, koľko rýb z ktorého druhu chceš mať!
Obrázok užívateľa
Aquarista

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Poslaťod mišiak » Pon 21. Okt 2013 8:41:21

Aquarista píše:koľko rýb z ktorého druhu chceš mať!

osobne by som chcel asi párik z každého ( pokiaľ to teda nie je húfová ryba ), ale keďže je zložité zistiť pohlavie u mladých jedincov pri niektorých druhoch ( Akary, Festivy ), chcem sa opýtať a poradiť ako to vyriešiť, kúpiť viac kusov ( 5 bude stačiť ? ) a nech sa vyselektujú samé, alebo sa snažiť zohnať už vypárované ryby ? čo bude asi väčší oriešok, poraďte ...
mišiak

Poslaťod mišiak » Pon 21. Okt 2013 8:43:31

Aquarista píše:Doležitá je členitá nádrž, čo pri imitácii amozonu určite bude.

určite chcem tam čo najviac koreňov čo to pôjde, ale samozrejme aj so zreteľom na voľný priestor na plávanie pre skaláre ...
mišiak

Poslaťod mišiak » Pia 25. Okt 2013 21:16:34

nejaké to foto:

Tadiaľto sme to včera trepali, popravde, keď som to dnes len tak prechádzal stále nechápem ako sa nám to podarilo ( prípadný neporiadok mi ospravedlňte, manželka sa chúďa snaží, ale nestíha :D )

ObrázokObrázok
Obrázok

takto si to odniesla stena

Obrázok

a tu je moja kráska, chúďa ešte trošičku dobitá, ale zajtra už bude opäť v plnej nádhere, na bok ide lišta s čiernym silikónom

Obrázok

filtrácia: - sú to 2 komory s čerpadlami - jeden 600 l/hod; druhý 2000l/hod, filtračné médium - pena ( zatiaľ )

Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok

svietidlo: - 4x trubice 120 W - poslali na prd, takže reklamácia a nová objednávka :(

Obrázok

nejaké to náčinie:

Obrázok
Obrázok

no a takto kráska vyzerá teraz, nechcem ju chúďa moc namáhať, kým jej bôčik nebude tip top, svietidlo zatiaľ provizórne, nech majú rastlinky aspoň čosi

Obrázok
mišiak

Ďalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 67 hostia