Kedže som nechcel pozadie za každú cenu lepiť napevno a ako som spomínal skôr, pozadie postavene na pár drevených hranolčekoch cichlidy čoskoro podhrabali, musel som hľadať riešenie. Nehovoriac o tom, že sumčekovia Bunocephalus knerii prerazili dokonca popri bočnej sieťke a otvorili tak cestu i ostatným menším rybkám. No nakoniec som to utesnenie pozadia neriešil ani polystyrenovým hranolom a ani dreveným, ako som neskôr zvažoval. Kamarát akvarista a majiteľ akvaristickej predajne mi pomohol vyriešiť problém za pomoci PURpeny, hadičky na vzduchovanie a rybárskeho silónu. A to nasledovne:
Kópia (2) – Kópia – IMAG1726.jpg
Musel som teda celé akvárko rozobrať.
Zaigelitovať byt (teda aspoň príslušné okolité steny a podlahu), vypustiť vodu, vybrať skaly (tá najväčšia mi skoro "zlomila väz", nasiaknutá vodou bola riadne ťažká) a samozrejme vychytať všetky rybičky.
Následne sme s kamarátom upravovali pozadie na mieste aby presne sedelo. Proste sme ukrajovali z PURpeny, kým to nebolo ono. V podstate sme ho čiastočne zachytili pod hornú vystuž zadnej steny nádrže, tak aby bolo aj kde umiestniť techniku.
Prerábku som využil k viacerým dodatočným zmenám.
V prvom rade som vyradil druh
Bunocephalus knerii, kedže cichlidy pri každej príležitosti na ne útočili a trhali im plutvy. Taktiež som bol svedkom, že tieto ploché sumčeky si vždy nájdu skulinku popri sieťke a nestál som zas o problémy za pozadím.
Rozšíril som tiež dekoráciu o masívnejší koreň a trochu zmenil kompozíciu skál, aby mali rybky viac možností úkrytov.
Na okraje som osadil dve masívnejšie rastlinky, nech je tam aj zelená. Cichlidy im zatiaľ dali pokoj a dúfam, že to tak ostane.
Medzitým dorazili i
Neolamprologus leleupi a tak som zobral celú várku 4 ks (v menších počtoch ich nechcú veľmi dodávať). Sú skôr "Yellow" než "Orange" ale to nevadí, lebo u mňa tiež našlo azyl ešte sedem
Pseudotropheus zebra "Marmalade", takže je tam oranžovej dosť. Akurát sú už trošku väčšie oproti ostatným rybičkám.
IMAG1735.jpg
Celkovo teraz akváriu vyzerá nejak takto:
300 litrové Malawi.jpg
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.