Plány na 300-vku u padreho

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Plány na 300-vku u padreho

Poslaťod simon » Pon 05. Aug 2013 12:48:47

kofola píše::lol: :oops: ... klud od zblnkotania vody.

Len aby ti tam to žblnkotanie vody nakoniec nechýbalo.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Reklama

Poslaťod kofola » Uto 06. Aug 2013 8:40:34

simon píše:Len aby ti tam to žblnkotanie vody nakoniec nechýbalo.

V tom pripade pojdem spat do chovne :twisted:
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod padre » Ned 08. Sep 2013 21:31:48

No akvárium je už v zábehu.
Ako by povedal klasik "Ecce aqua !!!"

Takže sa ukázalo, že ani nie filter ale ozaj žblnkot vody tryskajúcej z rampy na hladinu je väčší problém pre uši mojej "drahej". Nuž musí si zvyknúť... :lol:

Čo sa rybičiek týka, už sú objednané.
Osádka: Melanochromis Auratus, Melanochromis Maingano, Labidochromis Caeruleus yellow, Labidochromis sp. "mbamba" za Malawi,
párik Neolamprologus leleupi sp. "orange" za Tanganiku,
A prečo ? Na radu kamaráta cichlidára, ostriežik z Tanganiky mi vraj udrží populačnú explóziu v akva na uzde, lebo ak nechcem vyslovene odchovávať, tak aby som nemusel drobizg naháňať po celom akváriu so sieťkou.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
padre

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod matolog » Ned 08. Sep 2013 23:06:15

som rad ze sme sa zhodli na kupe 4izbaku :-)
asi by mi ale manzelka kvoli hluku nedovolila mat ho v spalni, ale ked tak nad tym rozmyslam tak mozno by pri akvarku babetko spalo lepsie :-)
nech sa dari.
matolog

Images: 0

Poslaťod padre » Štv 19. Sep 2013 23:55:09

Už je to tu ! :) :doh V 300-litrovej nádrži sa už hmýria rybky a majú sa k životu.
Osádku tvoria:
Cichlidy:
Melanochromis auratus
Melanochromis auratus.jpg
, Melanochromis cyaneorhabdos "Maingamo"
Melanochromis maingano.jpg
, Labidochromis caeruleus "Yellow"
Labichromis caerulus yellow.jpg
, Pseudotropheus elongatus "Mpanga"
Pseudotropheus elongatus mpanga.jpg
- za Malawi;
Haplochromis obliquidens
Haplochromis oliquidens 1.jpg
- za Viktóriino jazero;
Sumčeky:
Platydoras costatus
Platydoras costatus.jpg
, Bunocephalus knerii
Bunocephalus knerii.jpg
- za Južnú Ameriku ako dnové ryby.
Mali tam byť ešte Neolamprologus leleupi "Orange", ale bohužiaľ predavač a kamarát v jednej osobe musel túto objednávku vrátiť, lebo jedna rybka z objednaného páriku uhynula počas prepravy.
Je to zaujímavé pozorovať ako rýchlo dokážu napr. Maingana vyhĺbiť jamu pri skale. Keby som nevedel aká je ťažká a že je podložená polystyrénom, až by som sa bál, že ju podryjú a zvalia.
Samček zobere do papuľky piesok a potom ho striedavo vypľúva raz na jednu a raz na druhú stranu z hniezda von. sem tam preženie prípadného zvedavca, hlavne vlastného druhu. A druhý robí to isté z druhej strany skaly.
No a v noci keď sa vypne svetlo sa aktivujú sumčeky a vtedy ich aj kŕmim, lebo by im cichlidy zožrali všetko.
Vyskytol sa však jeden problém. Tie potvory podryli pozadie, kedže som ho mal na drevených hranolčekoch a spodok zasypaný pieskom. Proste na to prišli a poniektoré používajú priestor za pozadím ako svoju jaskyňku. Avšak len čo otvorím veko, už sú všetky vpredu. Musím to nejako doriešiť. Uvažujem o polystyrénovom hranole, ktorým by som ho vypodložil.
padre

Poslaťod peca » Pia 20. Sep 2013 8:30:50

Pekne akva, na mna malé ale ozaj pekne........... No nie každý ma 3-4 izbovy byt takze v rámci možnosti.......
Tie teplomery niekde "zaší" :D
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod padre » Uto 22. Okt 2013 16:34:18

Kedže som nechcel pozadie za každú cenu lepiť napevno a ako som spomínal skôr, pozadie postavene na pár drevených hranolčekoch cichlidy čoskoro podhrabali, musel som hľadať riešenie. Nehovoriac o tom, že sumčekovia Bunocephalus knerii prerazili dokonca popri bočnej sieťke a otvorili tak cestu i ostatným menším rybkám. No nakoniec som to utesnenie pozadia neriešil ani polystyrenovým hranolom a ani dreveným, ako som neskôr zvažoval. Kamarát akvarista a majiteľ akvaristickej predajne mi pomohol vyriešiť problém za pomoci PURpeny, hadičky na vzduchovanie a rybárskeho silónu. A to nasledovne:
Kópia (2) – Kópia – IMAG1726.jpg

Musel som teda celé akvárko rozobrať.
Zaigelitovať byt (teda aspoň príslušné okolité steny a podlahu), vypustiť vodu, vybrať skaly (tá najväčšia mi skoro "zlomila väz", nasiaknutá vodou bola riadne ťažká) a samozrejme vychytať všetky rybičky.
Následne sme s kamarátom upravovali pozadie na mieste aby presne sedelo. Proste sme ukrajovali z PURpeny, kým to nebolo ono. V podstate sme ho čiastočne zachytili pod hornú vystuž zadnej steny nádrže, tak aby bolo aj kde umiestniť techniku.
Prerábku som využil k viacerým dodatočným zmenám.
V prvom rade som vyradil druh Bunocephalus knerii, kedže cichlidy pri každej príležitosti na ne útočili a trhali im plutvy. Taktiež som bol svedkom, že tieto ploché sumčeky si vždy nájdu skulinku popri sieťke a nestál som zas o problémy za pozadím.
Rozšíril som tiež dekoráciu o masívnejší koreň a trochu zmenil kompozíciu skál, aby mali rybky viac možností úkrytov.
Na okraje som osadil dve masívnejšie rastlinky, nech je tam aj zelená. Cichlidy im zatiaľ dali pokoj a dúfam, že to tak ostane.
Medzitým dorazili i Neolamprologus leleupi a tak som zobral celú várku 4 ks (v menších počtoch ich nechcú veľmi dodávať). Sú skôr "Yellow" než "Orange" ale to nevadí, lebo u mňa tiež našlo azyl ešte sedem Pseudotropheus zebra "Marmalade", takže je tam oranžovej dosť. Akurát sú už trošku väčšie oproti ostatným rybičkám.
IMAG1735.jpg

Celkovo teraz akváriu vyzerá nejak takto:
300 litrové Malawi.jpg
padre

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 88 hostia