matolog 540 cichlid tank

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči nádrž ( hlasujte ako v škole)

1
0
Nehlasovalo
2
1
100%
3
0
Nehlasovalo
4
0
Nehlasovalo
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 1

matolog 540 cichlid tank

Poslaťod matolog » Ned 01. Sep 2013 3:57:10

Názov nádrže: matolog 540 cichlid tank
Biotop nádrže:
Rozmery nádrže (d x v x h): 1500 x 600 x 600 mm
Hrúbka skla: 12 mm
Objem nádrže : 540 L vonkajsi / cca 500 L vnutorny
Dekorácia v nádrži: Pozadie: bridlica s korenmi nalepená silikonom na plexisklo. Dno: dunajsky strk, korene, kamenna kora (to vpravo), asi grafit ci co to je (to v strede), ostatok su morske lavove kamene ci ako sa to vola.
Filtrácia nádrže: 2 x Hagen Elite Crystal Flo 80 (popis jedneho: do 300L, prietok 820L/h, 4 filtracne kose), zvazujem ich napojit na rost, ktory by siel pod strk. Nieco na styl podneho filtra. Ocakavam od toho, ze sa efektivnejsie zbavim hovienok :). Na jednu vypust som dal rozstrekovaciu rampu a na druhu difuzer. Skoda, ze nie hned od zaciatku.
Osvetlenie nádrže: zatial 5 x LED reflektor (a10W). po case planujem pridat este dalsie biele (asi 3) + mozno 2 farebne. Zatial pouzivam jeden casovac od siestej rana do desiatej vecera.
Ohrievanie nádrže: 300w ohrievac s termostatom, zatial nastavene na 25°C
Stojan pod nádržou: stojan je pozvarany z jakloviny 40x40x3mm (+ 8 aretacnych noziciek), casom chcem oblozit drevom aby zapasovalo k obyvacke ;) (to bola jedna z podmienok aby sa akva vobec mohlo nachadzat v obyvacke - zeny...) inac stojan podla heno96
Kryt nádrže: zatial nie je ale bude. nieco podobne ako ma heno96
Rastliny v nádrži: 6-8 anubiasov
Ryby v nádrži:
Pundamilia Nyererei
Pseudotropheus Zebra Red
Labidochromis Yellow
Pseudocrenilabrus Nicolsi
Pseudotropheus Kingsizei
Iodotropheus Sprengere
Kŕmenie rýb: 2-6 krat za den male granulky tak, aby ich stihli pojest pokial spadnu do polovice akvaria. Potom prestavam krmit.
Výmena vody: nakolko je akva zalozene len pred cca dvoma tyzdnami este som nezistil ako casto bude treba menit a kolko
Poznámka k nádrži: akva bolo zalozene 13.8.2013. Odvtedy uz prekonalo jednu krizu - asi podkyslicenie, ale teraz uz je to OK aj pre pstruhy :)
Fotogaléria nádrže: https://www.dropbox.com/sh/tcsuzuwifezmmq0/Iitx7l1Ear bude sa priebezne doplnat
Videogaléria nádrže: matolog akva 540L
matolog

Images: 0
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: matolog 540 cichlid tank

Poslaťod l_laco » Ned 01. Sep 2013 6:53:33

Pekné akvárko ... len škoda že si sa nevyhral viac s obložením stojanu. Alebo to ešte dorobíš?
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod paloi » Ned 01. Sep 2013 7:43:23

l_laco, veď tam píše, že stojan bude neskôr obkladať, kvôli babám :Pi

Matolog, mňa zaujali tie reflektory nad akvárkom. To vyzerá ako 300 W halogénové lampy. Tak to sú 10 W LED? Čo si elektrikár, keď si tam dal také "opachy"? Ale nepíšem, že je to zlé, len je to neobvyklé ;)
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Rasto_2001 » Ned 01. Sep 2013 7:43:53

nazdar
najskôr k filtracii, pýtal si sa niekde na pódny filter aby si nemusel toľko odkaľovať
videl som jednu nádrž, kde obech vody v akvariu bol prispôsobený tak aby prúdenie zanašalo kal k nasavaniu - tam to ale dotičny riešil už pri stavbe AQ, v tvojom pripade ak by si chcel niečo také riešit pomohli by čerpacie hlavice
Kód: Vybrať všetko
http://akvaland.sk/1317-hydor-koralia-nano-900l-hod.html

AQ je super davam like :clap skôr si mylim že je ale založené pre americke cichlidy ako pre malawi, objem si myslim že je dobry pre ameriku
Rasto_2001

Been thanked: 7 times

Poslaťod gogi » Ned 01. Sep 2013 10:59:32

Nie je to moja šálka kafe,ale to akva bude peckové,tiež si myslím že skôr by sa to dno a dekor hodilo do riečn.biotopu(mno ale to vec vkusu ).Čo sa týka filtrácie-odkalovať sa musí,či chceme,alebo nie.Ten dunaj.štrk sa dá pekne odkaliť až do hĺbky s menším zvonom,bez straty štrku. :yes :wave:
Obrázok užívateľa
gogi

Been thanked: 1 time

Poslaťod heno96 » Ned 01. Sep 2013 11:05:36

Akva je pekné, len toho štrku sa mi tam zdá byť moc a vymenil by som ho za kremičitý piesok. ;)
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod matolog » Ned 01. Sep 2013 14:39:12

paloi píše:l_laco, veď tam píše, že stojan bude neskôr obkladať, kvôli babám :Pi

Matolog, mňa zaujali tie reflektory nad akvárkom. To vyzerá ako 300 W halogénové lampy. Tak to sú 10 W LED? Čo si elektrikár, keď si tam dal také "opachy"? Ale nepíšem, že je to zlé, len je to neobvyklé ;)

Oblozenie samozrejme bude, ale teraz mam dost prace... hadam do polky oktobra by uz mohlo byt hotove.

Co sa tyka svetla, trocha som sa zlakol spotreby potrebnych svetiel, a preto som hladal co najlacnejsiu variantu na spotrebu. Skusal som LED pasiky, ale tam mi svietivost prisla oproti reflektorom mensia. Naviac, na LED pasiky, by som musel spravit asi tak 5-7 radov po celej dlzke, a spajat ich atd atd... Reflektory su modularnejsie omnoho. A ked sa rozhodnem ze prejdem na klasicke svetlo, tak sa reflektory daju jednoducho strelit. Co sa tyka vysky - je to kvoli mensiemu vyzarovaciemu uhlu. Vsetko bude schovane vo vrchu akvaria, takze si to nikto ani nevsimne. Tam potom planujem spravit dve rampy, na ktore sa v pripade potreby zavesia dalsie reflektory ako som uz pisal. Naviac tieto reflektory splnaju normu IP68, teda su "nepremokave", co mi tiez z hladiska bezpecnosti pride ako dobre riesenie. Jeden reflektor stoji cca 15eur a svietivost okolo 900lm. Zivotnost cca 50.000 hodin. Cize aj cenovo mi to prislo vyhodnejsie.
matolog

Poslaťod matolog » Ned 01. Sep 2013 17:12:43

Rasto_2001 píše:nazdar
najskôr k filtracii, pýtal si sa niekde na pódny filter aby si nemusel toľko odkaľovať
videl som jednu nádrž, kde obech vody v akvariu bol prispôsobený tak aby prúdenie zanašalo kal k nasavaniu - tam to ale dotičny riešil už pri stavbe AQ, v tvojom pripade ak by si chcel niečo také riešit pomohli by čerpacie hlavice
Kód: Vybrať všetko
http://akvaland.sk/1317-hydor-koralia-nano-900l-hod.html

AQ je super davam like :clap skôr si mylim že je ale založené pre americke cichlidy ako pre malawi, objem si myslim že je dobry pre ameriku

K filtracii: ten hydor je sice dobra idea ale moc efektivity by som tu necakal. Ked vo vode budes fukat prud vody na dno, tak sa bude virit, aj ked ak by to bolo od sameho pociatku, tak by to mohlo fungovat. U mna je vsak problem, ze tam mam dost vela skal a korenov, preto prudenie nie je jednoznacne a skor by som sa bal, ze sa kal bude zachytavat v jaskynkach atd. Preto som si aj vymyslel ten rost na sposob podneho filtra. Otazka len znela, ci sa nic nepokazi tym, ze to nebude vysavat nejake cerpadlo alebo hlava, ale iny filter. Napriklad ci nebude privela odpadu tahat atd.. Cim dalej nad tym rozmyslam, tym viac to ale chcem vyskusat :) Teda ten rost.

Dakujem za lajk. Teraz z odstupom toho kratkeho casu mi to naozaj pride ako americke prostredie. Ale chcel som africke. Tlamovce. Mozno sa to casom zmeni, ale najblizsi rok asi nie. Uvidime ako sa im bude darit. Momentalne sa nestazuju na prostredie :)
matolog

Poslaťod gringo » Ned 01. Sep 2013 18:08:13

Pro africké tlamovce hrubý štěrk, to že je ho zbytečně moc je tady celkem jedno. Můj názor je, dát jemný písek frakce kolem 1mm(tlamky ho přebírají a taky jim pomáhá při trávení), nejlépe plavený říční(má zaoblené zrnka) ve vrstvě do 1cm po celé ploše akvária(jasně, že půdní filtr, nebo jakýkoliv rošt je v tom případě blbost). Určitě bych sjednotil kameny, nejlépe ladící s pozadím, aspoň barevně. Určitě by to vypadalo lépe, než takový kamenný mišmaš. Ale to je věc vkusu, co se Ti líbí. Těch pět reflektorů musí být pro tyhle ryby už řádná palba. Já mám na délku akva 165cm a výšku 65cm tři 10W reflektory studená bílá a světla se mi zdá je až až. I anubias a bolbitis pod tím rostou. To je můj pohled na Tvé akvárium :hand Ať se daří.
Obrázok užívateľa
gringo

Been thanked: 10 times

Poslaťod matolog » Ned 01. Sep 2013 21:17:09

@gringo
nehovorim, ze je svetla malo. Teraz som skusal s troma aj s dvoma a da sa prezit. Ale: este mam trocha kalnu vodu od korenov (co sa dnes kusok poriesilo vymenou asi polovice vody) plus sa mi zasvinili krycie skla od soli (to sa vyriesi ked bude kryt (s odrazovou vrstvou) a skla pojdu prec) a za dalsie - chodia ku mne ludia a chcel by som ich aj fotit, tak nech tam je moznost aj pridat svetla kolko treba. Inac mam na celodenne svietenie zapnute dokonca len dva reflektory. Cize pockame a uvidime :)

Co sa tyka biotopu, uznavam. Mozno sa casom zmeni.
matolog

Ďalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 18 hostia