zeolit

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

Re: zeolit

Poslaťod l_laco » Sob 30. Mar 2013 15:55:38

Ešte by ma zaujímalo na základe čoho si robil výber filtra a prečo si sa rozhodol pre Eheim?
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Reklama

Poslaťod Miho » Sob 30. Mar 2013 15:58:12

Snáď to s témou súvisí aj keď sa nejedná o zeolit. Má s týmto niekto skúsenosti? :

Kód: Vybrať všetko
http://www.numa.sk/produkt/resin-absorber-dusicnanov-no3-4-l

Ten popis k tomu je na môj vkus až príliš odvážny.
Miho

Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod jozec » Sob 30. Mar 2013 16:03:46

pre eheim som sa rozhodol s toho dovodu že vela ldui mi ho ospevovalo a tym som usudil že je to dobra značka a kvalitna a robil som vyber s týchto dvoch kvoly tomu že su vramci mojich finančných možnostiach pristumne mam 180 litrove akva a chcem vonkajši s toho dovodu aby som ušetril miesto v akva predovšetkým a mam malawi cichlidy a filter je zatial len vnutorný aquael fan 2 a ten už mam niekolko rokou a potrebujem to vymeniť a ako som tak patral po tom internete našiel som tieto dva ale ak odporučaš ine značky tak asi ešte musim patrať a hladať :D
jozec

Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod l_laco » Sob 30. Mar 2013 16:05:42

Miho zaujímavé ... chcelo by to urobiť pokus.
Kúpiť, odmerať hodnoty NO3, nasypať do filtra a zmerať hodnoty po 24 - 48 - 72 hodinách... len kto vyhodí len tak hala-bala 98,- eur na pokus?
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod l_laco » Sob 30. Mar 2013 16:14:37

Nuž tak značiek je minimálne 5-6 ktoré stoja za zváženie.
Eheim je považovaný za svetovú jednotku, preto má aj najvyššie ceny :mrk Je od nich ale dosť blbé, že predávajú aj filtre bez filtračných médií a to za ceny, ako iné značky už aj s médiami a kompletnou výbavou. Nejdem ťa odhovárať, vybrať si musíš sám, ja osobne som nikdy Eheim nemal, ale spoľahlivo mi slúžil 10 rokov Fluval 204 a predal som ho len nedávno, lebo pre moje akvárium už nestačil výkonom a ani objemom. Nahradil som ho JBL 1501 ktorý je cenovo veľmi prístupný. Kvalitatívne mi vyhovuje, rovnako tak výkonom, objemom a spotrebou elektriny.
Takže skús sa popozerať aj po značkách ako JBL a Fluval, osobne by som ich postavil na vyššie miesto v rebríčku ako značku Sera.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod jozec » Sob 30. Mar 2013 16:40:23

aha preto hu tu všeci ospevuje lebo je jednotka na trhu no hladal som a našiel som ešte conovu pristupnejši ako je eheim vybral som nakoniec JBL cristal profi 901 greenline takže dufam že mi to bude služiť ale už sme dosť odbočili od temy a musim ti vvelmi pekne podakovať že si my otvoril oči lebo by som bol kupil drahši taže ešte raz dik
jozec

Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod l_laco » Sob 30. Mar 2013 18:37:37

Ja nechcem žiadnu značku vyzdvihovať alebo nebodaj zhadzovať.
No principiálne ti všetky ponúkajú to isté. Kanistrový filter je len nádoba s vekom v ktorom je čerpacia hlavica a hadice. Všetky pracujú na tom istom princípe - samospádom do nich vteká voda, preto musia mať hlavu približne min. 20 cm pod úrovňou hladiny vody v akváriu. Je v nich vrtuľka - čerpadlo ktoré zas zabezpečuje aby a vody hýbala. Je úplne jedno či má modrý, zelený alebo strieborný obal to podstatné sa odohráva v ňom a zabezpečujú to filtračné média.
Mechanické - ich úlohou je zachytiť a čiastočne rozložiť nečistoty ktoré filter nasaje. Zvyčajne je to hrubý molitan, keramické valčeky alebo rôzne plastové kefy, guličky a podobne.
Biologické - tie zabezpečujú to aby prebiehala biologická filtrácia, to je kolobeh dusíka v akváriu - toto nechcem rozpisovať, je na to dostatok tém. Používajú sa na to rôzne biologické média - jemnejší molitan, Siporax, JBL Micromec a podobne ...
No a ako tretie médium môže byť vo filtri použité nejaké chemické médium, alebo liečivo ... to sa dáva ako posledné aby ho nečistoty najmenej zanášali. Sem patrí napríklad Zeolit, rašelina, a ostatné prípravky na odbúravanie alebo úpravu chemických látok vo vode.
Takže keď to zhrnieme, podstatou nie je značka ale média a ti esi môžeš nakombinovať v každom filtri podľa svojich potrieb. Ale je určite fajn, ak už kúpiš filter ktorý je s médiami vybavený ... na začiatok to vždy stačí a ak nebudeš s ich funkciou spokojný môžeš si ich doplniť alebo vymeniť.
Dôležité je aby mal filter ktorý si vyberieš pre svoje akvárko dostatočný objem a prietok. Výrobca to zvyčajne uvádza ale zamysli sa ... ako môže výrobca vedieť koľko rýb budeš mať ty v akvárku, aké to budú ryby a aké podmienky im budeš chcieť vytvoriť? Nemôže ... takže to je už téma na diskusiu a na rady od tých ktorí majú skúsenosti.
Ja poviem za seba, že mám v 500 litrovom akvárku dva filtre JBL 1501 kde výrobca udáva že každý z nich je až pre akvárium 700 l ale mne jeden akosi nestíhal. Takže treba zvážiť čo kúpiť. A pri tom zvažovaní sa pýtaj, hľadaj recenzie, názory a podobne, pretože niektoré značky naozaj majú alebo mali v minulosti problém s tesnosťou hláv, alebo nemajú uzatváracie ventily čo zhoršuje manipuláciu pri čistení alebo ... vždy sa nejaké alebo nájde.
No a v konečnom výbere si zas ty musíš pozrieť stav svojich financií a rozhodnúť sa.
Jaj a ešte som zabudol ... trochu za zamyslieť aj nad pomerom: objem filtra / výkon litrov za hodinu / spotreba el. energie / cena. Pretože niekedy lacný filter s rovnakým objemom a výkonom zožerie za rok toľko Wattov, že sa oplatí kúpiť si drahší a za pár mesiacov sa ti jeho kúpa vráti v podobe nižšej spotrebe el. energie.
eeeeee .. má to hlavu a pätu? :nerd
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod Rostratus » Sob 30. Mar 2013 20:12:13

Inak rozbehnutá téma o zeolite je aj priamo tu: viewtopic.php?f=17&t=67 alebo tu: viewtopic.php?f=17&t=377
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod kofola » Uto 09. Apr 2013 13:21:43

Zeolit po urcitej dobe pouzivania naozaj strati svoju absorcnu schopnost, ale v ziadnom pripade nijake latky spat do vody neuvolnuje. Po tejto dobe je dobre ho vymenit alebo co malokto vie - da sa regenerovat.
Uv lampu pouzijes tak ako ti povedal Laco hlavne na eliminaciu roznych mikroorganizmov. Pri zalozeni akvarka ti moze pomoct s nalevnikom. Seracke filtre maju UV priamo v sebe. Ked treba UV zapnes ho a prikon filtra sa zvysi, ked netreba UV je vypnute a prikon filtra je standartny ako v beznej dennej prevadzke.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod paloi » Uto 09. Apr 2013 14:00:56

Kofola, v čom spočíva tá regenerácia zeolitu?

Ja mám tiež info, že zeolit treba meniť, cca po roku. A že na regeneráciu ho treba premyť a nechať vysušiť. Počas ďalšieho roka je vo filtri nový zeolit a starý sa na vzduchu zregeneruje. No a po roku sa obe náplne rovnako môžu zameniť. Je to tak správne?

No ale potom druhá otázka je, koľko takých cyklov zeolit zvládne? Alebo je to neobmedzené?
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia