Ja nechcem žiadnu značku vyzdvihovať alebo nebodaj zhadzovať.
No principiálne ti všetky ponúkajú to isté. Kanistrový filter je len nádoba s vekom v ktorom je čerpacia hlavica a hadice. Všetky pracujú na tom istom princípe - samospádom do nich vteká voda, preto musia mať hlavu približne min. 20 cm pod úrovňou hladiny vody v akváriu. Je v nich vrtuľka -
čerpadlo ktoré zas zabezpečuje aby a vody hýbala. Je úplne jedno či má modrý, zelený alebo strieborný obal to podstatné sa odohráva v ňom a zabezpečujú to filtračné média.
Mechanické - ich úlohou je zachytiť a čiastočne rozložiť nečistoty ktoré filter nasaje. Zvyčajne je to hrubý molitan, keramické valčeky alebo rôzne plastové kefy, guličky a podobne.
Biologické - tie zabezpečujú to aby prebiehala biologická filtrácia, to je kolobeh dusíka v akváriu - toto nechcem rozpisovať, je na to dostatok tém. Používajú sa na to rôzne biologické média - jemnejší molitan, Siporax, JBL Micromec a podobne ...
No a ako tretie médium môže byť vo filtri použité nejaké chemické médium, alebo liečivo ... to sa dáva ako posledné aby ho nečistoty najmenej zanášali. Sem patrí napríklad Zeolit, rašelina, a ostatné prípravky na odbúravanie alebo úpravu chemických látok vo vode.
Takže keď to zhrnieme, podstatou nie je značka ale média a ti esi môžeš nakombinovať v každom filtri podľa svojich potrieb. Ale je určite fajn, ak už kúpiš filter ktorý je s médiami vybavený ... na začiatok to vždy stačí a ak nebudeš s ich funkciou spokojný môžeš si ich doplniť alebo vymeniť.
Dôležité je aby mal filter ktorý si vyberieš pre svoje akvárko dostatočný objem a prietok. Výrobca to zvyčajne uvádza ale zamysli sa ... ako môže výrobca vedieť koľko rýb budeš mať ty v akvárku, aké to budú ryby a aké podmienky im budeš chcieť vytvoriť? Nemôže ... takže to je už téma na diskusiu a na rady od tých ktorí majú skúsenosti.
Ja poviem za seba, že mám v 500 litrovom akvárku dva filtre JBL 1501 kde výrobca udáva že každý z nich je až pre akvárium 700 l ale mne jeden akosi nestíhal. Takže treba zvážiť čo kúpiť. A pri tom zvažovaní sa pýtaj, hľadaj recenzie, názory a podobne, pretože niektoré značky naozaj majú alebo mali v minulosti problém s tesnosťou hláv, alebo nemajú uzatváracie ventily čo zhoršuje manipuláciu pri čistení alebo ... vždy sa nejaké alebo nájde.
No a v konečnom výbere si zas ty musíš pozrieť stav svojich financií a rozhodnúť sa.
Jaj a ešte som zabudol ... trochu za zamyslieť aj nad pomerom: objem filtra / výkon litrov za hodinu / spotreba el. energie / cena. Pretože niekedy lacný filter s rovnakým objemom a výkonom zožerie za rok toľko Wattov, že sa oplatí kúpiť si drahší a za pár mesiacov sa ti jeho kúpa vráti v podobe nižšej spotrebe el. energie.
eeeeee .. má to hlavu a pätu?