od paloi » Sob 03. Aug 2013 17:02:18
Ak Vás to zaujíma, taký drobný príspevoček som si do svojej témy pripravil. Upozorňujem, že to bude smutný príspevoček.
V noci zo štvrtka na piatok sme sa vracali z dovolenky. 16 hodín v aute, už som mal toho aj celkom dosť. Bola tak hodinka pred polnocou, keď sme zaparkovali pred panelákom. Na dverách visel oznam, že vo štvrtok od 8:00 do 13:00 bude odstávka elektriny. Ešte som si povedal "paráda, veď to už bolo dnes, to už sa nás netýka". Čerta starého. Týkalo sa. Ale to som zistil až po ďalšej polhodine, kým sme veci z auta povynášali a niečo poupratovali. Som cichlidár-lajdák. Keby som nebol, prvá cesta by bola k akváriu. Ale ja som mal čas. Veď najprv treba predsa odbaviť nepríjemné činnosti a potom sa "zvítame s kamošmi". Zapnem svetlo. Šok. Ryby pri hladine. Ďalšie ryby na dne. Vnútorný filter spadnutý na dne, privzdušňovacia hadička pod vodou, žiaden kyslík. Pozerám výtok z hadice od Fluvalu, žiaden pohyb nevidím. Vytiahnem ho z elektriky, znovu zapnem, nič. Chcel som zažalovať celý svet, že mi tu niekto vykynožil kamarátov. Prvý som rozbehal vnútorný filter, nech majú ryby kyslík. Potom som začal skúmať ten Fluval. Pozerám na odvodnú hadicu. Na konci je taký zberač, ktorý bol otvorený, spodná polovica chýbala. A z rúrky trčí ryba. Teda, trčal iba chvost. Ryba bola v rúrke. Preto žiaden prúd. Musel som to vytiahnuť z vody. A rybu som musel vytiahnuť kombinačkami. Inak to nešlo. Dokonalé dielo skazy. Nevedel som tú rybu identifikovať. Až neskôr som zistil, že to bola Paratilapia polleni (vylučovacím spôsobom - "kto dnes chýba?"). Koza sprostá africká, čo v tej trubici hľadala? Všetky Vieja regani boli na dne, už takmer celé biele. Moji statoční, najmenší chovanci. Od 9 do 12 cm. Ustáli to dlho, dlho proti veľkopapuľovým peteniám a teraz smrť pre nedostatok malinkých molekúl O2. V jednom kúte Vieja argentea od Jeskyho. Nehýbe sa. Hovorím si, to nič, to snáď len simuluje, veď má farbu. Nesimulovala. Asi ju to u mňa nebavilo. Táto argentea ma asi najviac mrzí. Bol to už riadny kus riadnej ryby. Pri dne sa ešte povaľovalo viacero rýb. Niektoré ležali na boku, lapali po vzduchu. Polnoc za nami, zhasol som svetlo, išli sme spať. Do rána sa to zlepšilo. Na dne zostala už len jedna petenia. Ostatné ryby to rozplávali. Možno sa už ani na nič nepamätali. Nuž, za posledných 6 rokov nepamätám u nás výpadok elektriny. Teraz bola nahlásená 5 hodinová odstávka a ja zrovna nie som doma. Smola. Ešte som v noci čo-to pofotil, keď už filtre bežali. Vložím to sem.