Môj proces vyliahnutia vajíčok Cyphotilapií frontosa

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Môj proces vyliahnutia vajíčok Cyphotilapií frontosa

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jan 2010 13:06:25

V tomto článku vám vysvetlím krok za krokom ako vybrať ikry C. frontosám a starať sa o ne, tak aby sa vyliahli do zdravého mladého poteru.

Napísal užívateľ Darren, sealord1aufrontosa.piczo.com, preložil Stero, Rostratus

Celý článok:
http://www.cichlidportal.sk/portal/inde ... a-frontosa
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Môj proces vyliahnutia vajíčok Cyphotilapií frontosa

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jan 2010 13:09:47

( presunuté komentáre k článku)

milos331:

toto si tam nemusel ani davat tie mlade nebudu sch opne nosit svoje potomstvo da
kedy

stiff:

Na moj vkus je tam vela "behaciek" okolo t ych 30-40 ikier Neviem
si to dost dobre pre dstavit, ze by som robil 1000 - 2000 ryb mesacne : pinch:
My "amerikanci" to mame ovela, ovel a jednoduchsie... Ryby kladu 400 az
2000 ikier (ak o ktory druh, ake su stare..). Pokial to mas v spo locenskej nadr
zi, tak odoberies "vykulene" ikry. A ked to mas v chovnej nadrzi, odobe
ries ro dicov, ked sa poter rozplave... Ale nieco podobne mame aj my - geophagy

tropheus:

to milos331: nefetuj

Anonymný:

tropheus vadi Ti to koli tebe neprestanem

admin:

pre milos331:
ahoj milos, ja v tom nevidím problém, že by takt o odchované ryby mali pr
oblém ďalej odchovať svoje potomstvo. Veľkochovatelia to robia takto isto.
M ožno aj ty máš takto odchované ryby.

pre Stiffa:
to máš pravdu, my to máme ťažšie ako vy. Ja si to viem celkom predstaviť
ale je s tým prplač ka. Ale pokiaľ chceš odchovať veľa mladých nič iné ti nez
ostáva.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod jovan » Ned 03. Jan 2010 17:10:40

O vyplachovaní ikier sa toho popísalo.....V každom prípade si myslím,že pokiaľ ide o kvantitu áno,kvalitu nie.Platí to pri všetkých rybách ktoré sa starajú o potomstvo.Rodičia tie slabšie a menej kvalitnejšie vytriedia.Poznám chovne, kde sa pravidelne vyplachuje a potom po určitej dobe sa zháňajú importy, lebo samice nechcú nosiť. :wtf:
Naposledy upravil jovan dňa Ned 03. Jan 2010 19:06:06, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jan 2010 18:20:05

O tom som aj ja čítal, že po čase by samice mali prestaň nosiť, ale nemám to niako potvrdené. Ja si skôr myslím, že to pravda nebude pokiaľ sa zo samicou nezaobchádza zle.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod jovan » Ned 03. Jan 2010 19:03:59

admin píše:O tom som aj ja čítal, že po čase by samice mali prestaň nosiť, ale nemám to niako potvrdené. Ja si skôr myslím, že to pravda nebude pokiaľ sa zo samicou nezaobchádza zle.

Ono asi aj záleží na ktorý deň sa vypláchne.Keď sa nechajú aspoň 4-5 dní,a potom sa vypláchnu ,tak si myslím že reflex podržania pretrvá,ale samotné odnosenie do konca už nemusí.Vyplachoval som ako zamestnanec rôzne ryby,najviac protestovali Tropheusy,ale čo viem určite,tak pri vypláchnutých Trofíkoch odrastal poter nerovnomerne,a pri odnosených boli všetky takmer rovnaké.Tam sa používali také sklenené banky napojené na malé čerpadielko a mladé sa tam točili ako v práčke. :doh

Ďalšia vec je ,že aj takto odchované/vypláchnute/ryby potom v dospelosti radi nenosia,takže nechať si do chovu takéto ryby môže robiť problémy.
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod jusko » Ned 03. Jan 2010 19:42:15

Absolútne nesúhlasím - už sa tu o tom debatovalo v stati ,,AKO ROZMNOŽIŤ AFRICKÉ CICHLIDY,, - tam je moj názor a moje skúsenosti s vyklepávaním.
Obrázok užívateľa
jusko

Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod jovan » Ned 03. Jan 2010 20:21:36

jusko píše:Absolútne nesúhlasím - už sa tu o tom debatovalo v stati ,,AKO ROZMNOŽIŤ AFRICKÉ CICHLIDY,, - tam je moj názor a moje skúsenosti s vyklepávaním.

Pán Jusko,ste vo fachu dosť dlhú dobu,tak určite viete, že prirodzený odchov je prirodzený odchov.Pri všetkej úcte, minule ste sa urazili v inej téme,tvrdili ste že akvaristika je Vaše hobby a nie zamestnanie , a teraz obhajujete len to ako dostať čo najviac mladých.Vždy sa nájdu protireké
tvrdenia.A vy dobre viete,že cichlidy o ktorých sa vie, že boli vypláchnuté si do chovu nechá len málokto.Imr.. vozí a aj dosť predáva bežné cichlidy s importu.Kto vie prečo? :?:
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod jusko » Pon 04. Jan 2010 16:37:48

V inej téme som sa neurazil, len si nazval chovateľov nad 10000 L priekupníkmi - to bolo odvážne tvrdenie,ale ospravedlnil si sa, takže OK.Prirodzení odchov je samozrejme najlepší, ale vyklepaním sa snažím nie ,,naklepať,, čo najviac mladých ale ušetriť samičku pred niekoľkodňovým nosením a vychudnutím až na kosť a následným problematickým sa návratom do spoločnej nádrže.
O ostatných chovateľoch sa nebudem na fóre baviť, pretože sú to moji priatelia a niekto by moj názor ešte otočil proti mne, ale neviem či si nikde u chovateľov nevidel umelé tlamky s vyklepaným poterom v roznom štádiu vývoja. A opakujem znova - ja sám mám pár húfov chovných rýb vyklepaných už z mojho chovu, alebo vyklepaných u chovatelov a tieto ryby sú pekne vyfarbené, zdravé a pravidelne nosia.
Prečo je to tak ťažké pochopiť, že to može fungovať.Keď matka porodí dieťa skor ako v 9 mesiaci, nemyslím že to dieťa musí byť iné, ako riadne donosené.Teraz zas niekto povie, že porovnávam človeka s rybou. A prečo nie? Zrod života je fascinujúca vec, ale či je mladá cichlida 14 dní v tlamke, alebo je 7 dní z toho v sklennej nádobke pod kyslíkom a v tme - nemyslím že je v tom rozdiel a citová vazba na samičku ...
A napr. taký chovatel skalárov - nechá ryby vytrieť, ikry prenesie do druhej nádržky pod kyslík a mladé sa napr. s rodičmi ani nestretnú.
Každy máme svoj názor, fórum si myslím je o komunikácii, takže táto debata je na mieste - tu nejde o urážanie sa na názor druhého.
Obrázok užívateľa
jusko

Poslaťod jovan » Pon 04. Jan 2010 18:31:46

jusko píše:A napr. taký chovatel skalárov - nechá ryby vytrieť, ikry prenesie do druhej nádržky pod kyslík a mladé sa napr. s rodičmi ani nestretnú.

Ja rešpektujem Váš názor,ale myslím si,že pokiaľ by tá samička vyklepávaná nebola,tak sa tak často netrie,a navyše potrebné látky na udržanie hladu pod kontrolou,použije časť mladých.Navyše si myslím,lebo som to videl,že pokiaľ sa pustí jemný živý cyklop do nádrže s takouto samičkou,tak samičká má snahu ten cyklop prijať.
Na margo skalárov,veď aj tak tie skaláre v dnešnej dobe tak vyzerajú... :wtf: Ja som skáláre odchovával a môžem povedať že prirodzený odchov sa nedal ani porovnať s "umelým"v elementke.Naposledy to boli závojové bicolori a z 30 rýb sa urobili iba 4 páry a to iba jeden vodil!Ostatné buď požierali alebo neoplodňovali...atď.To isté je aj pri diskusoch.Čím viac sa bude v týchto metódach pokračovať ,tým skôr každá jedna forma ryby bude skôr či neskôr degenerovať takým istým spôsobom ak sú dnes Skaláre.Pri terčovcoch sú tie isté problémy,dnes nájsť ozaj pekné ryby je problém, ale keď aj sú tak sú drahé pretože tak ľahko sa bez ich sekrétu neodchovávajú - to je dobre,pretože tak rýchlo nedegenurujú./Viď nové formy/.
Čo sa týka tých tlám,mám s tým vlastnú skúsenosť.Vyplachoval som denne niekedy aj 30 samíc,budte si istý že to poznám.
Ja som tvrdý zástanca prirodzeného výteru a pri tom aj ostanem.Radšej ten daný druh nebudem robiť,alebo budem dovtedy zháňať nové ryby,s ktorými to pôjde.
K tomu porovnávaniu človeka:nie je to dobrý príklad,pretože my sme cicavce a ryby nie.Nemáme taký rýchly vývoj ako trebárs ryby.K tým deťom,možno neviete ale tretí trimester v dozrievaní plodu je veľmi dôležitý.Deti narodené v 7-8 mesiaci sa rodia bez pľúcnych vankúšikov,ktoré dozrejú oproti donoseným deťom až v 3 rokoch!Riziká sú 5 násobne vyššie,takže zlý príklad.A o imunitnom systéme ani nehovorím.
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod jusko » Pon 04. Jan 2010 19:25:28

Už len poznámka: netvrdím, že nepoznáš vyklepávanie do umelých tlamiek, naznačoval som, že všetci vyklepávajú v roznom štádiu vývoja a tieto ryby idú do obehu . zákazníkom, ktorý nakupujú v chovniach, akvaristikách a sú vyvážané von. takže kto nemá import, tak má z veľkou pravdepodobnosťou vyklepané ryby a funguje to.
Obrázok užívateľa
jusko

Ďalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia