Vymena vody

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Vymena vody

Poslaťod stiff » Pon 18. Mar 2013 12:13:11

simon píše:stif, prosím ťa, ak je teda pH vody v akva pre Afriku 7,5-8 a idem dopúšťať priamo z vodovodu, kde tá zásaditosť nie je až tak vysoká, je tam aj ten chlór, môže toto spôsobiť nejaké problémy? Môže sóda bikarbóna ovplyvniť pH?

Tak na toto by ti mal odpovedať niekto, kto chová Afriku, ja som vo svojich akvárkach dlhodobo nikdy nemal vodu, kde by pH bolo nad 7,2. Možno boli nejaké výnimky napr na pH 7,4; ale to iba krátkodobo.. Čiže na toto ti nebudem odpovedať, lebo s tým nemám skúsenosti žiadne. Orientujem sa opačným smerom, od neutrálu smelom dole do kysla...

simon píše:..ak je teda pH vody v akva pre Afriku 7,5-8 a idem dopúšťať priamo z vodovodu, kde tá zásaditosť nie je až tak vysoká...

Podľa mojich vedomostí je pH 7 neutrál. Pod 7 je to kyslé a nad 7 je to zásadité. Čiže pH 7,5 - 8 je podľa akvaristického merítka už celkom dosť zásaditá voda. Ty píšeš, že tam zásaditosť nie je až tak vysoká... :nerd Alebo si myslel vodovodnú vodu? Ak áno, tá by mala byť niekde okolo 7,4 záleží na konkrétnej lokalite, to je ťažko takto..
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod jovan » Pon 18. Mar 2013 15:20:21

simon píše:stif, prosím ťa, ak je teda pH vody v akva pre Afriku 7,5-8 a idem dopúšťať priamo z vodovodu, kde tá zásaditosť nie je až tak vysoká, je tam aj ten chlór, môže toto spôsobiť nejaké problémy? Môže sóda bikarbóna ovplyvniť pH?

Treba viac prečítať tému VODA.Potom vedieť rozlišovať alkalitu a alkalinitu vody....
Sóda bicarbona-hydrogén uhličiatn sodný,určite ph ovplyvňuje smerom hore,zvyšuje mineralitu/vodivosť/,a uhličitanovú tvrdosť vody KH,spôsobenú sodičitými iónmi.Nakoľko je to v podstate soľ , nepodieľa sa na tvrdosti vody ale len na mineralite.Preto v afrických jazerách je voda síce z vysokou mineralitou ale nie tvrdosťou.
PS. pri ph vyššom ako 7, sú ktorékoľvek zlúčeniny N-dusíka min 10 x rozpustnejšie ako pod ph 7.
Pri poklese ph vody na 4-5 a následnom dopustení surovej vody z vodovodu /od30% a viac/nastáva rozhodenie systému a väščinou aj osmotický šok rýb,čo ryby môžu ustáť ale nemusia.Rozhodne im to život nepredlžuje.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod komunista » Pon 18. Mar 2013 19:31:09

stiff píše:Pri pH 6,5 nitrifikácia prebieha a veľmi dobre. Akurát tam nitrifikujú iné partie ako pri dajme tomu pH7. Pri pH 5, alebo 4 tak isto nitrifikácia funguje. Neviem si predstaviť, že by nefungovala. Kde si na to prišiel?

Prišiel som na to z popisu požiadaviek nitratačných a nitrifikačných baktérií na prostredie. Ich výkon pri okysličovaní dusíka rapídne klesá už pri pH 7 (cca 50 % optima), pri pH okolo 6,5 zastavujú svoje množenie a pri pH okolo 6 zastavujú aj okysličovanie dusíka (nehynú, len zastavujú metabolizmus). Inými slovami, presne ako rybky, majú aj tieto baktérie určité požiadavky na prostredie, ktoré ak nie sú splnené, tak v lepšom prípade zastavujú činnosť, v horšom prípade hynú. maximálny výkon pri premene dusíka dávajú pri pH o kolo 7,5 – 8, ale ľutujem odkazy na zdroje nemám, už len svoje poznámky.

Rád si nechám doplniť svoje vedomosti. Aké iné partie nitrifikujú amoniak? A ešte aký amoniak pri takýchto nízkych pH? Toto ma obzvlášť zaujíma, pretože sa mi nepodarilo nájsť žiadne informácie o tom, čo sa deje s amóniom, a tak môžem len predpokladať, že pri odstraňovaní amoniaku dochádza z poklesu celkového amoniakalného dusíka, a tak vlastne klesá aj amónium dopĺňaním amoniaku na rovnovážnu úroveň pri danom pH.

stiff píše:Aké máš reálne skúsenosti s výmenou vody pri napr pH4, kde dopustíš 1/3 vodovodu, ktorá má pH napr 7,4? Alebo pri pH5, alebo 6, kde dopúšťaš vodovod s pH 7,4? Vieš čo nastane na druhý deň po výmene v takýchto prípadoch? Vieš aký rozdiel pri týchto veciach zohráva napr ročné obdobie, alebo pórovitosť filt. molitanu, pravidelnosť výmeny, množstvo vymenenej vody, teplota a druh rýb... atď?

V mojej nádrži udržiavam pH +- tesne pod 7, väčšinou v rozsahu 6,6 – 6,8. Vstupná voda u mňa má pH okolo 7,4 – 7,8, kedy ako. Hodnota pH záleží na dennej dobe, pretože ho znižujem pridávaním CO2, cez deň ho rastliny spotrebovávajú, takže k večeru pH mierne stúpne, ale nie nejako výrazne (viem, že je to logaritmická stupnica), väčšinou v uvedenom rozsahu. Takže reálne skúsenosti s výmenou vody pri pH pod 6,5 nemám.

Neviem aký vplyv na výmenu vody má ročné obdobie, alebo myslíš vplyv na pH vstupnej vody? Máš na mysli vplyv pórovitosti molitanu vo filtri na prietok vody (prístup kyslíka i amoniaku) a veľkosť povrchu na uchytenie baktérií (ich množstvo), ktoré sa množia len prichytené na povrchu? U mňa molitanový filter plní úlohu najmä mechanickej filtrácie, pretože používam ešte aj pôdne filtre. Pred niekoľkými mesiacmi som menil molitan vo filtri, a tak som si dal tu prácu a obdeň som meral hodnoty NO2, pretože som bol zvedavý ako dusitany narastú i ako dlho bude nárast trvať. Hoci som žiadne dramatické hodnoty nečakal (keďže nejde o jediný filter), prekvapilo ma, že som nezaznamenal žiadny nárast (testy merajú +- správne).

Nerozumiem otázke ohľadom vplyvu množstva a pravidelnosti výmeny vody. Myslíš niečo ako, že sa tieto baktérie dajú vycvičiť a privyknúť na určité intervaly zmien? Alebo myslíš ako sa pH zmení pri výmene určitého množstva vody? nechápem ani vplyv teploty na čo? Na nitrifikáciu? Samozrejme vplyv má, ale v rozsahu 20 – 30 °C je vplyv teploty zanedbateľný, resp. zmena efektivity okysličovania dusíka je minimálna. Druhy rýb, pokiaľ viem, vplývajú na nitrifikáciu v podstate len množstvom vylúčeného amoniaku.
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Poslaťod stiff » Pon 18. Mar 2013 20:20:44

komunista píše:Prišiel som na to z popisu požiadaviek nitratačných a nitrifikačných baktérií na prostredie. Ich výkon pri okysličovaní dusíka rapídne klesá už pri pH 7 (cca 50 % optima), pri pH okolo 6,5 zastavujú svoje množenie a pri pH okolo 6 zastavujú aj okysličovanie dusíka (nehynú, len zastavujú metabolizmus). Inými slovami, presne ako rybky, majú aj tieto baktérie určité požiadavky na prostredie, ktoré ak nie sú splnené, tak v lepšom prípade zastavujú činnosť, v horšom prípade hynú. maximálny výkon pri premene dusíka dávajú pri pH o kolo 7,5 – 8, ale ľutujem odkazy na zdroje nemám, už len svoje poznámky.

Ako potom prebieha filtrácia v kyslom prostredí dajme tomu pri pH 5, alebo 4?
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod jovan » Pon 18. Mar 2013 20:32:15

By ma zaujímalo odpoveď od KOMUNISTY,či pozná rozdiel medzi nitrifikáciou a denitrifikáciou...
Tvrdenie procesu resp. pohybu kyslíka medzi 20-30C tzv nasýtenosti vody kyslíkom že je zanedbateľné....neviem či vieš o čom hovoríš....
Tak isto pórovitosť materíálu Ti tak isto nič nehovorí ....inak by si netrepal že u teba molitán funguje len ako mechanický zachytávač nečistôt.To ho perieš každý deň?
Apropó neviem či tvoje ryby kadia čpavok ,ale moje detrit....
A sa už konečne zobuď a uvažuj,v akváriu nitrifikačný proces NIKDY nedobehne do konca,pre nechápavých-odpadové látky rýb sa zmenia v plynný dusík ,ktorý sa odparí.....Preto sa voda meniť musí....

Nepomýlil si si ten proces zastavenia činnosti baktérií o ktorom píšeš náhodou s patogénnymi?Chceš povedať že vrchovisková vláknitá rašelina s ph 3,5 zastavuje proces ?
Už som sa dávno takto nezasmial,hlavne že púšťaš CO2 ,tak púšťaj ďalej.....
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod simon » Pon 18. Mar 2013 21:03:04

Všetkým vám ďakujem za tieto odpovede. Ja som zatiaľ chcel získať len nejaké praktické vedomosti a rady od skúsenejších akvaristov. Určite je
potrebné vedieť hodnoty pH a tvrdosti pre určitý biotop a hodnoty vody, v neupravenej vodovodnej vode. Potom pripraviť vodu ktorú chcem napustiť do približne takej kvality ako je v akváriu. Asi tak ba to mohlo fungovať. Ešte raz vďaka.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod komunista » Pon 18. Mar 2013 22:43:22

stiff píše:Ako potom prebieha filtrácia v kyslom prostredí dajme tomu pri pH 5, alebo 4?

Neviem, nikdy som to neštudoval, pretože tak nízko s pH som nikdy nešiel. Inak o tom pH a nitrifikácii som prvý krát čítal niekedy v novembri minulého roka (tiež ma to dosť prekvapilo) a podobnú otázku som si položil.

Ako píšem, nikde som to nečítal, ale keď som sa zamyslel, tak čo robí problém? Najväčší problém je NH3, trochu menší NO2 a relatívne žiadny NO3 (osobne NO3 ešte aj pridávam, pretože mi ho rastlinky zožerú viac ako rybky vyprodukujú). Riešenie pri nízkych pH (pod 6) ma napadlo len také, že pri takom nízkom pH je drvivá väčšina NO3 vo forme NH4+, ktorý je relatívne neškodný. Pomer NH3 a NH4 je závislý na pH a v kyslom prostredí výrazne prevažuje forma NH4+ – moja tabuľka končí pri pH 5 a 25 °C, kde tvorí NH3 len 0,006 %, zvyšok je NH4. Na porovnanie, pri pH 7 to je 0,5 % a pri pH 8 asi 5 % NH3.

Z toho usudzujem, že podiel NH3 je pri takých nízkych pH taký nízky, že jednak nitrifikačné baktérie nemajú potravu (na moje prekvapenie sú vyberavé a NH4+ neokysličujú) a jednak by obsah celkového amoniakálneho dusíka (NH3 + NH4) musel byť veľmi vysoký, aby došlo k otrave. Ale ako píšem, toto sú len moje úvahy a nemám to podložené žiadnymi inými zdrojmi ani číslami.
komunista

Poslaťod komunista » Pon 18. Mar 2013 23:02:00

jovan píše:By ma zaujímalo odpoveď od KOMUNISTY,či pozná rozdiel medzi nitrifikáciou a denitrifikáciou...

Áno, viem. A Ty?

jovan píše:Tvrdenie procesu resp. pohybu kyslíka medzi 20-30C tzv nasýtenosti vody kyslíkom že je zanedbateľné....neviem či vieš o čom hovoríš....

Nepísal som nič o kyslíku a teplote a o pohybe kyslíka už vôbec nie. Ale keď spomínaš kyslík, tak nitrifikácia prebieha už pri obsahu kyslíka 0,5 mg/l, pri takomto malom obsahu kyslíka sú všetky ryby už udusené. Obsah kyslíka nad 2 mg/l už výkon nitrifikácie neovplyvňuje.

jovan píše:Tak isto pórovitosť materíálu Ti tak isto nič nehovorí ....inak by si netrepal že u teba molitán funguje len ako mechanický zachytávač nečistôt.To ho perieš každý deň?

A ako mi potom vysvetlíš, že pri nahradení molitanu novým nedošlo k nárastu NO2 (NH3/4 nemeriam)? Existujú len dve možnosti, buď v akváriu nebol amoniak alebo nedošlo k významnému úbytku nitrifikačných baktérií, ktoré spracovávajú NO2.

jovan píše:Apropó neviem či tvoje ryby kadia čpavok ,ale moje detrit....

Ryby vylučujú amoniak, ako produkt látkovej výmeny, žiabrami. Ďalší amoniak vzniká rozkladom ich výkalov...

jovan píše:A sa už konečne zobuď a uvažuj,v akváriu nitrifikačný proces NIKDY nedobehne do konca,pre nechápavých-odpadové látky rýb sa zmenia v plynný dusík ,ktorý sa odparí.....Preto sa voda meniť musí....

To čo neprebieha v akváriu do konca je kolobeh dusíka. Avšak, nitrifikácia, ako časť tohoto kolobehu, prebieha úplne, teda ak má na to vytvorené podmienky.

Takže, pokojne sa smej ďalej ;-)
komunista

Poslaťod stiff » Pon 18. Mar 2013 23:30:28

komunista píše:
stiff píše:Ako potom prebieha filtrácia v kyslom prostredí dajme tomu pri pH 5, alebo 4?

Neviem, nikdy som to neštudoval, pretože tak nízko s pH som nikdy nešiel. Inak o tom pH a nitrifikácii som prvý krát čítal niekedy v novembri minulého roka (tiež ma to dosť prekvapilo) a podobnú otázku som si položil.

Ako píšem, nikde som to nečítal, ale keď som sa zamyslel, tak čo robí problém? Najväčší problém je NH3, trochu menší NO2 a relatívne žiadny NO3 (osobne NO3 ešte aj pridávam, pretože mi ho rastlinky zožerú viac ako rybky vyprodukujú). Riešenie pri nízkych pH (pod 6) ma napadlo len také, že pri takom nízkom pH je drvivá väčšina NO3 vo forme NH4+, ktorý je relatívne neškodný. Pomer NH3 a NH4 je závislý na pH a v kyslom prostredí výrazne prevažuje forma NH4+ – moja tabuľka končí pri pH 5 a 25 °C, kde tvorí NH3 len 0,006 %, zvyšok je NH4. Na porovnanie, pri pH 7 to je 0,5 % a pri pH 8 asi 5 % NH3.

Z toho usudzujem, že podiel NH3 je pri takých nízkych pH taký nízky, že jednak nitrifikačné baktérie nemajú potravu (na moje prekvapenie sú vyberavé a NH4+ neokysličujú) a jednak by obsah celkového amoniakálneho dusíka (NH3 + NH4) musel byť veľmi vysoký, aby došlo k otrave. Ale ako píšem, toto sú len moje úvahy a nemám to podložené žiadnymi inými zdrojmi ani číslami.

No ak je toto pravda, tak si ma teraz dostal :) Aj tak sa mi nechce veriť, že nitrifikácia v kyslom prostredí nefunguje.. Ja žijem v tom, že je veľa druhov nitrifikačných baktérií a každý druh funguje v inom prostredí. Toto čo píšeš vyššie dáva zmysel, ale ja nie som chemik a už asi ani nikdy nebudem, čiže neviem si to overiť. A nechce sa mi po tom pátrať, mám svoje zabehané systémy, ktoré viacmenej fungujú. Ale stálo by to za "vysnorenie"...

Akým spôsobom sa odbúravajú (rozkladajú) organické odpady ako detrit, zvyšky dreva apod v kyslom prostredí ak tam nefunguje nitrifikácia? Akým spôsobom potom v kyslej vode vzniká NO2? Inak NO2 nie je trochu menší problém ako píšeš. Je to veľký problém, ak je merateľné po výmene vody, v kyslom prostredí máš veľký problém. Riešiš čpavok, ale ako sa rozkladá NO2 ak ho nikto nenitrifikuje?
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Dali » Uto 19. Mar 2013 9:03:34

Tak toto by si zrejme zaslúžilo samostatnú tému... čo ty na to admin? :think
Dali

Images: 18
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 50 hostia