stiff píše:Pri pH 6,5 nitrifikácia prebieha a veľmi dobre. Akurát tam nitrifikujú iné partie ako pri dajme tomu pH7. Pri pH 5, alebo 4 tak isto nitrifikácia funguje. Neviem si predstaviť, že by nefungovala. Kde si na to prišiel?
Prišiel som na to z popisu požiadaviek nitratačných a nitrifikačných baktérií na prostredie. Ich výkon pri okysličovaní dusíka rapídne klesá už pri pH 7 (cca 50 % optima), pri pH okolo 6,5 zastavujú svoje množenie a pri pH okolo 6 zastavujú aj okysličovanie dusíka (nehynú, len zastavujú metabolizmus). Inými slovami, presne ako rybky, majú aj tieto baktérie určité požiadavky na prostredie, ktoré ak nie sú splnené, tak v lepšom prípade zastavujú činnosť, v horšom prípade hynú. maximálny výkon pri premene dusíka dávajú pri pH o kolo 7,5 – 8, ale ľutujem odkazy na zdroje nemám, už len svoje poznámky.
Rád si nechám doplniť svoje vedomosti. Aké iné partie nitrifikujú amoniak? A ešte aký amoniak pri takýchto nízkych pH? Toto ma obzvlášť zaujíma, pretože sa mi nepodarilo nájsť žiadne informácie o tom, čo sa deje s amóniom, a tak môžem len predpokladať, že pri odstraňovaní amoniaku dochádza z poklesu celkového amoniakalného dusíka, a tak vlastne klesá aj amónium dopĺňaním amoniaku na rovnovážnu úroveň pri danom pH.
stiff píše:Aké máš reálne skúsenosti s výmenou vody pri napr pH4, kde dopustíš 1/3 vodovodu, ktorá má pH napr 7,4? Alebo pri pH5, alebo 6, kde dopúšťaš vodovod s pH 7,4? Vieš čo nastane na druhý deň po výmene v takýchto prípadoch? Vieš aký rozdiel pri týchto veciach zohráva napr ročné obdobie, alebo pórovitosť filt. molitanu, pravidelnosť výmeny, množstvo vymenenej vody, teplota a druh rýb... atď?
V mojej nádrži udržiavam pH +- tesne pod 7, väčšinou v rozsahu 6,6 – 6,8. Vstupná voda u mňa má pH okolo 7,4 – 7,8, kedy ako. Hodnota pH záleží na dennej dobe, pretože ho znižujem pridávaním CO2, cez deň ho rastliny spotrebovávajú, takže k večeru pH mierne stúpne, ale nie nejako výrazne (viem, že je to logaritmická stupnica), väčšinou v uvedenom rozsahu. Takže reálne skúsenosti s výmenou vody pri pH pod 6,5 nemám.
Neviem aký vplyv na výmenu vody má ročné obdobie, alebo myslíš vplyv na pH vstupnej vody? Máš na mysli vplyv pórovitosti molitanu vo filtri na prietok vody (prístup kyslíka i amoniaku) a veľkosť povrchu na uchytenie baktérií (ich množstvo), ktoré sa množia len prichytené na povrchu? U mňa molitanový filter plní úlohu najmä mechanickej filtrácie, pretože používam ešte aj pôdne filtre. Pred niekoľkými mesiacmi som menil molitan vo filtri, a tak som si dal tu prácu a obdeň som meral hodnoty NO2, pretože som bol zvedavý ako dusitany narastú i ako dlho bude nárast trvať. Hoci som žiadne dramatické hodnoty nečakal (keďže nejde o jediný filter), prekvapilo ma, že som nezaznamenal žiadny nárast (testy merajú +- správne).
Nerozumiem otázke ohľadom vplyvu množstva a pravidelnosti výmeny vody. Myslíš niečo ako, že sa tieto baktérie dajú vycvičiť a privyknúť na určité intervaly zmien? Alebo myslíš ako sa pH zmení pri výmene určitého množstva vody? nechápem ani vplyv teploty na čo? Na nitrifikáciu? Samozrejme vplyv má, ale v rozsahu 20 – 30 °C je vplyv teploty zanedbateľný, resp. zmena efektivity okysličovania dusíka je minimálna. Druhy rýb, pokiaľ viem, vplývajú na nitrifikáciu v podstate len množstvom vylúčeného amoniaku.