Stredne veľké americké cichlidy

Diskusia o cichlidách, o ktoré neviete zaradiť do kategórie.

Re: Stredne veľké americké cichlidy

Poslaťod stiff » Sob 02. Jan 2010 20:24:42

V 250l by sa dali ešte c. salvini, rocio (cichl.) octofasciata, možno hypsophrys nicaraguensis. Z JA niektoré menšie druhy geophagov... Ale ako rozmýšľam, tak rozmýšľam - keby som bol na tvojom mieste Aldebaran, urobím novú 500vku (napr. 200x50x50 z 10tky skla) a tú starú 250tku si nechám do zálohy.. :mrk Cena za sklo nebude nejaká strašná, ak máš takého šikovného svokra, ani ten zvyšok by nemal byť problém :) Tam v 500vke sa už bude dať všeličo kombinovať, či už menšie, alebo väčšie. Hlavne tam budeš môcť dať omnoho viacej rýb, ako do 250tky. Ver mi, ak ťa tieto cichlidy chytia, tá 500vka určite nebude posledná.. :rofl :D :lolno:
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod stiff » Sob 02. Jan 2010 21:02:40

MEPHISTOCICHLIDS píše:STIFF .
Nehnevaj sa na mňa , ale s tou salvinkou nemôžem súhlasiť ,to by tam mohol chovať iba pár salviniek a nič iné.
Salviny patria medzi mimoriadne agresívne druhy a dorastajú až 25 cm.
V malých nádržiach vyzabíjajú všetko okolo seba a boh opatruj ak by išli do výteru . Ja viem , že sú krásne , ale do takejto nádrže nepatria.

Rocio octofasciatum je takisto tzv. zlá cichlida dorastajúca pomaly 20-25 cm. V Bojnickej Zoo ich majú okolo 30cm , Janči ich má nafotené.

A s tou 500l samozrejme súhlasím ak Aldebarana ryby chytia tak bude určite zvažovať viac vody.

Mephisto.

V pohode, nehnevám sa :smirk

Počúvaj, ty rozprávaš o dospelých rybách (salvini, octo..), takže súhlas. Na druhej strane 1pár salvini v 250l sa dá, nie? podobne octofasciatum, nicaraguensis... Ja som nenapísal, že spolu. :shake Vec stojí inak - ako dlho bude trvať kým tie ryby dorastú tie "guinessovské" rozmery, ktoré si uviedol? Mám octofasciatum a salvini sa mi už veľakrát vytreli...sú razantné to je prvda.. Môj salvini samec má cez dva roky a môže mať 18-20cm... A to si myslím, že je riadny "bambuch" :D

Ja som vždy bral ryby ešte malé po viacej ks. Nebolo tej sily, aby som si naplánoval osádku, kúpil presný počet rýb a cca 3-4 roky čakal, kým dorastú svoje max. rozmery. Vždy sa to pomenilo a to úplne. :nerd Takže v tomto kontexte si môžme plánovať čokoľvek a s čímkoľvek. Ak prihliadneš na to, že si niekto nevie vybrať, lebo nepozná tieto ryby, nemá s tým skúsenosti, atď, je ťažké radiť. Či chceš, alebo nie, takto to reálne funguje. Človek, ktorý má tieto ryby rád sa NEMôžE uspokojiť a neuspokojí s 250litrami a jednou nádržou - pôjde ďalej. Myslím, že chápeš, čo som chcel povedať.

Záver: Všetko, čo kúpiš neprežije - treba viac ks, vždy je lepšie mať viac druhov, ktoré môžu spolu existovať, keď sú ešte malé, ako potom k veľkým rybám niečo malé dopasovať...

Mephisto nehnevaj sa, ty máš na youtube v niektorých akva ryby, ktoré keď budú dospelé to akva im bude malé!! Ako to?? :devil :rofl :rofl :rofl
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Aldebaran » Sob 02. Jan 2010 21:40:25

stiff píše:Ale ako rozmýšľam, tak rozmýšľam - keby som bol na tvojom mieste Aldebaran, urobím novú 500vku (napr. 200x50x50 z 10tky skla) a tú starú 250tku si nechám do zálohy.. :mrk Cena za sklo nebude nejaká strašná, ak máš takého šikovného svokra, ani ten zvyšok by nemal byť problém :) Tam v 500vke sa už bude dať všeličo kombinovať, či už menšie, alebo väčšie. Hlavne tam budeš môcť dať omnoho viacej rýb, ako do 250tky. Ver mi, ak ťa tieto cichlidy chytia, tá 500vka určite nebude posledná.. :rofl :D :lolno:

To je možno pravda, ale predstava dvojmetrovej sklenenej opachy je pre mňa trošku hrozivá. teda, aby som to uviedol na správnu mieru- neviem si zatiaľ dosť dobre predstaviť, kam by som takú nádrž dal. Tá 250tka ma napadla len tak, že či sa do toho dačo dá dať. Inak, ak by som teoreticky plánoval lepiť vlastné akvárium, neviem, či by som to riskoval hneď s 500vkou...Radšej nech pukne polovičná :chuckle

Ty si totiž iný prípad, moje zatiaľ najväčšie akvárium má 120 l a ešte v ňom ani nie sú ryby :blush
Takže sa obávam, že skôr ako vo veľkom sa budem musieť venovať rybám v malom...
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod stiff » Sob 02. Jan 2010 21:45:58

Meph: Som rád, že si tu, aspoň môžme debatovať... :talk Tým predošlým príspevkom som len chcel naznačiť, že všetky ryby sú iné a ťažko škatuľkovať čo s čím sa dá a kedy a v akom akva... Je to zložité a zároveň tak jednoduché, keď sa vieš dobre pozerať a práve to ma na týchto rybách baví.. :yes
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Aldebaran » Sob 02. Jan 2010 22:41:27

MEPHISTOCICHLIDS píše:Stiffe ,
Ryby , ktoré chlapcom budem predstavovať sú spoločenské a vhodné pre začínajúich akvaristov.
Algebaran neuviedol , že chce do budúcnosti pokračovať.

Správne, podľa mňa je vždy najlepšie začínať s nenáročnými a odolnými druhmi, navyše takými, ktoré sa nemajú veľkú chuť navzájom pozabíjať. Ono to človeka totiž hlavne v začiatkoch dosť frustruje, keď sa mu nedarí, preto si myslím, že je istejšie začínať skromnejšie a postupne sa rozbehnúť.

Čo sa týka pokračovania, berte to tak, že toto sú zatiaľ len teoretické úvahy a že väčšie akvárium ako 120l čo mám teraz nebudem mať, kým nebudem mať vlastné bývanie, čiže aspoň dva roky. A ani potom nie je isté, ako na tom budem s časom a hlavne priestorom. Isté je jedno, a síce že chovňu určite neplánujem a nebol by som schopný sa o ňu starať.

Ale ak by sa náhodou vyskytli niekedy v mojom bydlisku dva metre voľného priestoru, budem uvažovať o tej navrhovanej 500vke, stiff :mrk
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jan 2010 11:18:59

Téma bola presunutá ;) Snažím sa to v najbližšej dobe presúvať, ale niekedy je toho na mňa moc. Janci kde si? :lol:
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Aldebaran » Pia 08. Jan 2010 23:15:32

pri surfovaní po nete som našiel rod Cryptoheros. Konkrétne ma zaujal druh Cryptoheros sajica, príp. Cryptoheros spilurus, u ktorých sa uvádza dĺžka 9-12 cm. Čo ma ale zarazilo je, že sa uvádza, že pri jednodruhovom chove jedného páru pre ne stačí 60l akvárium. To sa mi teda fakt nezdá...Má s týmito rybami niekto osobné skúsenosti?
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod stiff » Sob 09. Jan 2010 17:43:10

C. sajica je, podobne ako Amatitlania (po starom cichlasoma) nigrofasciata jedna z najbežnejších a najčastejšie chovaných am. cichlíd. Asi každý "američan" začínal s týmito nenáročnými rybkami, spolu s T.meeki a R. octofasciata... :hmm Asi preto sme na nich tak nejak pozabudli v tejto téme. :chuckle

Sajica patrí k tým menším a kľudnejším rybám. Je ich viac farebných variant. Nepotrebuje veľké nádrže, neničí rastliny a celkovo je veľmi nenáročná. Podobnej "nátury" je aj Archocentrus (po starom herotilapia) multispinosus, rod Mesonauta.
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Aldebaran » Sob 09. Jan 2010 18:57:45

tým chceš povedať, že pár takýchto rýb by sa naozaj dal držať v 60 litrovke?

lebo možno by som to skúsil namiesto tých apistogramm s mojim starým akva. Akurát sa chcem ešte spýtať, kde sa také ryby dajú zohnať? asi cez chovateľov len, lebo v akvaristikách som ich nikde nevidel, i keď je možné, že som sa priadne nepozeral....
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod stiff » Sob 09. Jan 2010 19:17:41

Ja som ich mal svojho času v 80tke, ale myslím, že aj 60l sa dá... Moj samec mal tak max 10cm a samica bola o dosť menšia. Máš pravdu, ani ja som ich nikde v akvaristike bežne nevidel, keď nad tým teraz rozmýšľam. Ja som ich kúpil v hornbachu v KE. Kúpil som si len dva ks (vzhľadom na kvalitu rýb v košickom hornbachu som nechcel riskovať), ale mal som šťastie a trafil som párik a navyšše zdravý. Neviem už koľko presne stáli, ale boli lacné (20-30sk) :) ...
Obrázok užívateľa
stiff

PredchádzajúciĎalší

Späť na Všeobecne o cichlidách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia