brichardi neolamprologus

Diskusia o cichlidách z jazera Tanganyika

brichardi neolamprologus

Poslaťod maykovic » Sob 02. Mar 2013 0:34:48

Ma niekto skusenosti stouto rybou ? Ako sa sprava k ostatnym druhom ryb v akvariu je velmi agresivna ?
maykovic

Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: brichardi neolamprologus

Poslaťod Jules » Sob 02. Mar 2013 11:26:55

Kód: Vybrať všetko
http://rybicky.net/atlasryb/pestrenec_tanganicky
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod simon » Sob 02. Mar 2013 11:30:22

Ja mám brichardy, kalvusy, julidochromisy, ulitníky a nie je problém. Brichardy žijú v rodinných skupinách. Je to teritoriálna ryba. Do svojho teritória nepustí ani väčšie ryby. Ak je v akva dosť priestoru, nemal by byť problém, v opačnom prípade je možné, že ostatné ryby budú zahnané "do kúta". Ale je to veľmi zaujímavá ryba. Poter strážia obaja rodičia a pri strážení sa vymieňajú. Môže sa stať, že neres sa opakuje aj po mesiaci a tak žijú spolu viaceré generácie. Aj mladé rybky sa potom zapájajú do obrany svojho teritória. Spolužitie by nemal byť problém, ak je dostatok únikových miest a úkrytov. Kalvusy sa neboja a dokážu si presadiť svoje. Majú dobrú a účinnú obranu. Julidochromisy obývajú viac dutiny a jaskyne. Tam by tiež nemal byť problém. Ulitníky (šnekáče) majú vlastné obývačky. Neviem aké je spolužitie s inými rybami. Ak dáš dva druhy rýb, väčšinou je to tak, že jeden druh má svoje územie, druhý svoje. S inými duhmi nemám skúsenosti. Ale ako som pozeral nejaké videá, tak keď bolo viac druhov rýb vo väčšom akva, spolužitie bolo v pohode. Asi je potrebné aj niečo odskúšať a potom vyselektovať. Určite ti ešte poradia ďalší a skúsenejší. ;)
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod maykovic » Sob 02. Mar 2013 11:49:54

Chcem takú rozno druhovu nádrž mám n. Similis 10 ks dospelé k tomu som dokupil n.lekeupi 8ks ale este mamičke cca do 4cm počkáme kým sa vyparuju a nechám tam jeden par a mám aj j.transciptus 8ks tiež malé do 4cm tiež nechám ich vyselektovat . Ale n.brichardi sa mi páčia rozmýšľam o jednom pare na spestrenie
maykovic

Poslaťod simon » Sob 02. Mar 2013 19:30:07

Vyskúšaj. Ak by ti brichardy robili problém, chceš viacdruhovú nádrž a nebudeš odchovávať mladé, možno by stálo za uváženie dve-tri samice brichard, alebo dvoch samcov.
Ak by to nefungovalo, urobil by som pár brichárd a pár julidochromisov alebo leleupiek a k tomu určite tie similisy. Tak by si videl to dianie pri neresoch, pri odchove, raste malých rybiek s rodičmi a správaní sa celej osádky v akva. Možností je viac. Držím palce. :yes
Obrázok užívateľa
simon

Poslaťod kofola » Pon 04. Mar 2013 8:12:53

Brichardi su ryby ktore maju jasne definovane hranice svojho teritoria a nekompromisne si ich strazia. Hlavne v obdobi ked strazia male, co je skoro neustale :) Istu dobu som ich mal z priestorovych dovodov v 500L nadrzi spolu s C. Borley, Ps. Acei a inymi o dost vacsimi rybami. Brichardi nemali problem sa vytriet a odchovat si mlade. Veselo si tam plavalo 100 malych brichardov a vsetky velke ryby boli natlacene v jednom kute. :D
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod maykovic » Pon 04. Mar 2013 17:02:58

No kupil som 3ks brichardi asi 7cm ale som uznich odlovil lebo si prisvojili celu nadrz a nedali sancu ani sa nadychnut ostatnym rybam hlavne leleupi i julidky boli utlacane mozno aj preto ze su o nieco mensie :) neviem ako by to skoncilo teraz musim ich niekomu darovat :)
maykovic

Poslaťod kofola » Pon 04. Mar 2013 19:58:18

Preto je najlepsie osadzat celu nadrz naraz (nemusi to byt v jeden den ale aspon v priebehu jedneho mesiaca) rovnako velkymi rybami.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod melbymbo » Pia 20. Dec 2013 10:37:22

ahojte
potreboval by som poradit co s moc dominantnym samcom, zabral si pol akvaria a samca z druheho pariku mi zatlacil do kuta a chodi ho kusat.

nez zacal utlacat toho druheho samca som bol rozhodnuty nechat si ten parik s menej dominantnym samcom, lebo si zabral mensie uzemie a ostal by mi parik aj volna plocha pre ostatne ryby. ale teraz je celi dokusany

- - moja otazka je ktory parik si nechat? toho agresora co si zabral polku akvaria? alebo? - preferujem si nechat toho utlaceneho lebo by sa ostatne ryby netlacili v polke nadrze, ale spamätá sa z toho? plutvy nema potrhane ale na chrbte mu chyba par supin

aq 200l , mam tam 2 pariky brichard, 6 multikov a 8 leleupi ( pocty su docasne polovicu casom vytriedim)

- - ad 2. vedeli by ste o niekom kto by si zobral ten parik co budem davat prec?
melbymbo

Has thanked: 4 times

Poslaťod simon » Pia 20. Dec 2013 11:04:01

Určite by som tam nechal len jeden pár brichard. Ak dáš preč dominantného samca, potom bude dominantný ten druhý. Takže je na tebe, ktorý párik si necháš. Ja by som si nechal ten krajší. Podľa správania k leleupkám potom zvážiš, čo ďalej. S multíkmi by nemal byť problém.
Ten párik brichárd, ktoré chceš dať preč, skús ponúknuť v inzercii.
Obrázok užívateľa
simon

Späť na Tanganyika cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 31 hostia