amerika v 100L

Diskusia o trpasličích cichlidách

amerika v 100L

Poslaťod neoac » Str 27. Feb 2013 23:13:09

ahojte pohravam sa s myšlienkou založit si nejke biotopove akvarium a v poslednej dobe dost uvažujem nad amerikou.
moje akva je 80x30x40cm predstava by bola husto prepletene korene, nejaky tmavši subsrat alebo štrk (potrebujem poradit) nejake rastilny(tiež sa nevyznam) mam iba anubiasy a chcel by som nejake machy.
čo sa tyka ryb tak ramirezky alebo apistogrami pripadne akara zelena v počte 1samec-3samice bud iba jeden druh cichlidieak alebo dva a k tomu asi tak 15-20neoniek. čo vy na to? možem ich vlastne chovat spolu s neonkamy?
pripadne neonky, gubky a jeden druh cichlid? vopred dakujem za podporu ale aj kritiku
neoac

Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Reklama

Re: amerika v 100L

Poslaťod l_laco » Štv 28. Feb 2013 7:02:22

A vodu máš vhodnú, mäkkú ?
Ak už uvažuješ o "biotope" tak si ľahko nájdeš ktoré ryby žijú spoločne v určitej oblasti a osádku si vyberieš podľa toho. Na dno nemusí ísť tmavý substrát, kľudne daj bledý, hlavne aby bol bez obsahu vápenca. Na dno dáš dubové alebo madlovníkové listy, nejaké kamene a korene môžeš použiť bukové, jelšové alebo dubové konáre ... z rastlín by sa tam mohlo dariť Echinodorusom a machom. Ale určite aj iným rastlinám ktoré nepatria do biotopu.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod neoac » Štv 28. Feb 2013 16:56:36

no vodu nemam makú mysliš že neonky a cichlidky by sa zniesli?
neoac

Poslaťod l_laco » Štv 28. Feb 2013 18:09:53

Tak, cichlidy ktoré si spomenul nie sú ani tak veľké a ani tak agresívne aby nemohli byť spolu s neónkami prípadne inými tetrami. Okrem toho, ak im vytvoriš dostatok jaskyniek budú pomerne často zalezené a neónky vyhľadávajú voľnú vodu takže sa budú držať vyššie, určite by to za pokus stálo. Hlavne to s tými cichlidami neprežeň a drž sa tých ramireziek, apistográm prípadne malých akár ... to by fungovať malo. Horšie to bude s vodou. Všetky ryby ktoré si spomenul potrebujú mäkšiu vodu s výluhom rašeliny, alebo aspoň nejakými látkami z drevených koreňov.
Čo ti poradiť? Ak si zmeriaš parametre vstupnej vody tak sa rozhodneš sa či to riskneš, alebo sa budeš trápiť s nejakou reverznou osmózou, alebo založíš iný biotop ... aj medzi africkými cichlidami sa nájdu malé a pekné druhy ktorým by si vytvoril vhodnejšie podmienky. Skús to ...

Predpokladám že by si chcel vytvoriť niečo takéto:

Obrázok

Obrázok
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod perchess » Štv 28. Feb 2013 18:28:54

neoac píše:ahojte pohravam sa s myšlienkou založit si nejke biotopove akvarium a v poslednej dobe dost uvažujem nad amerikou.
moje akva je 80x30x40cm predstava by bola husto prepletene korene, nejaky tmavši subsrat alebo štrk (potrebujem poradit) nejake rastilny(tiež sa nevyznam) mam iba anubiasy a chcel by som nejake machy.
čo sa tyka ryb tak ramirezky alebo apistogrami pripadne akara zelena v počte 1samec-3samice bud iba jeden druh cichlidieak alebo dva a k tomu asi tak 15-20neoniek. čo vy na to? možem ich vlastne chovat spolu s neonkamy?
pripadne neonky, gubky a jeden druh cichlid? vopred dakujem za podporu ale aj kritiku

Tak ako tu už bolo písané predo mnou, uvedený biotop vyžaduje vodu mäkkú a mierne kyslú (pH pod 7). Uvedené spoločenstvo rýb by mohlo v pohode fungovať s tým, že tie Apistogrammy rieš 1 samec na 1 samicu. Samice medzi sebou sú teritoriálne. No a neónky alebo gupky - tak určite lepšie sú neónky.
Čo sa týka rastlín, tak pri hustej spleti konárov bude akva tmavé, takže tam by som išiel skôr do plávajúcich alebo vzplývavých rastlín, koreniacim sa veľmi dariť nebude.
PS: Tá prvá l_lacova fotka je výborná :yes
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod simon » Pia 01. Mar 2013 20:58:23

Je to tak, ako ti poradili perchess a l_laco. Uvedené rybky by sa mohli znášať. Ale ak si neupravíš tvrdosť vody a preženieš aj pH, osadenstvo ti môže uhynúť. Ja by som do amerického akva dal iné ryby, gubky, platy, mečúne, molienézie tak asi 15 ks, ale to je už na tebe. Dá sa aj experimentovať - do určitej miery. Rastliny Ludwigia, Myriophylum, Heteranthera. Hrubší substrát, niekoľko kameňov a určite korene, teplota 25°C, pH okolo 7,5. Čo sa týka rybiek a rastlín, mne osobne sa viac pozdáva biotop azijský. Ale ak máš vo vodovode tvrdú vodu, tak najjednoduchšie východisko je Afrika a cichlidy. Pouvažuj.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod l_laco » Sob 02. Mar 2013 7:10:06

perchess píše: PS: Tá prvá l_lacova fotka je výborná :yes

Nie je moja ... stiahol som ju z netu -
Kód: Vybrať všetko
http://www.cichlidae.pl
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod neoac » Pon 04. Mar 2013 22:32:32

dnes som meral hodnoty v mojom akva s papierikmi Tetra test 6v1 no ale neviem niektore farby sa mi zmeniki ked papierik uschol
NO3- 0
NO2- 0
GH- 8-16
KH-10-15
PH-7,2-7,6 (po uschnuti mi ukazalo 6,4)
CL2-0

čo vy na to, v niektrorych udajoch sa vyznam a v niektroych zasa nie
neoac

Poslaťod neoac » Pon 04. Mar 2013 23:47:19

simon píše:Je to tak, ako ti poradili perchess a l_laco. Uvedené rybky by sa mohli znášať. Ale ak si neupravíš tvrdosť vody a preženieš aj pH, osadenstvo ti môže uhynúť. Ja by som do amerického akva dal iné ryby, gubky, platy, mečúne, molienézie tak asi 15 ks, ale to je už na tebe. Dá sa aj experimentovať - do určitej miery. Rastliny Ludwigia, Myriophylum, Heteranthera. Hrubší substrát, niekoľko kameňov a určite korene, teplota 25°C, pH okolo 7,5. Čo sa týka rybiek a rastlín, mne osobne sa viac pozdáva biotop azijský. Ale ak máš vo vodovode tvrdú vodu, tak najjednoduchšie východisko je Afrika a cichlidy. Pouvažuj.

nechcem tu nejak miešat nejak temu s ameriky na aziu a potom na afriku ked tak kludne ju presun admin do inej kategorie.
mam nejake skusenosti s chovom šnekačov multifaciaty- tam mi robilo problem odkalovanie kedže som mal dno posiate ulitami pri každom odkaleni sa prestavalo cele dno a ulity premiestnili
potom som choval Labidochromisi yellow tie su krasne som mal 8ks v 100L
nevilučujem tieto ryby su afrika je krasna
ale teraz ma zaujalo akvarium s viac konarmi nejakymi šiškami, listami ide mi hlavne o to drevo ale neviem vobec co chovat v tvrdšej vode
nebranim sa afrike, amerike ani azii len potrebujem páni usmernit, medzi vami je isto vela chovatelov ktorim prešlo cez ruky už vela ryb roznych kombinacii
neoac

Poslaťod l_laco » Uto 05. Mar 2013 6:55:03

neoac píše:dnes som meral hodnoty v mojom akva s papierikmi Tetra test 6v1 no ale neviem niektore farby sa mi zmeniki ked papierik uschol
NO3- 0
NO2- 0
GH- 8-16
KH-10-15
PH-7,2-7,6 (po uschnuti mi ukazalo 6,4)
CL2-0
čo vy na to, v niektrorych udajoch sa vyznam a v niektroych zasa nie

Hodnoty sú to, tak povediac štandardné na bežnú vodovodnú vodu. Problém však vidím v tom že si papierik nechal uschnúť. Tak to píšu v návode?
Ja občas použijem podobný test ale od JBL a tam sa meria ihneď po vytiahnutí z vody CL a po 60 sek. sa kontrolujú ostatné údaje ... po zaschnutí to už asi nebude presné, nakoľko farba sa postupom času mení.
Celkovo si ale myslím že tento typ testov nie je moc presný, nakoľko sa nedá zabrániť tomu aby sa voda z jednotlivých dielikov nemiešala a neovplyvňovala tak farebnosť druhého dielika. Ale na orientačné meranie to samozrejme stačí.
Obrázok užívateľa
l_laco

Ďalší

Späť na Trpasličie cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia