Jovan diki...aspoň niekto sa tých malých chúďat neónových zastal
Laco:
Dobrý postreh...na prvej fotke ešte diera nieje. Navŕtal som ju sám dodatočne pri naplnenom filtri počas prevádzky dieru som vŕtal skoro hodinu a poviem ti, že som sa pritom poriadne zapotil
Filter som si navrhoval sám podľa svojich skúseností a držal som sa aj rád viacerých akvaristov. Musím povedať, že veľmi veľa užitočných rád pri návrhu celej nádrže mi dal kolega, za čo si zaslúži odo mňa aj takéto verejné poďakovanie...takže ďakujem Stiff
Lietal som po nete takmer rok kým som začal niečo navrhovať. Tento filter je asi piata verzia pri ktorej som skončil, povodne mal byť vačší s viacerými prepážkami...ale viackrát som to prekresľoval, kým so sa dostal k tomuto...
Priemer prepadu som dal odhadom...radšej vačší a priemer výtlačnej hadice ti určí čerpadlo... Čerpadlo zasa vyberieš podľa výkonu a výtlaku t.z. koľko vody za hodinu potrebuješ prečerpať a kde bude čepadlo voči hladine akva umiestnené... Poviem ti, že na veľa vecí, ktoré by ma predtým ani nenapadli som prišiel až počas prevádzky čerpadla... Napríklad aj otázku automatického dopúšťania som riešil aj kvoli tomu čo píšeš...že čerpadlo príliš rýchlo vyčerpalo vodu z poslednej komory a potom "drelo" takmer naprázdno. Voda je v tomto prípade až príliš "hustá" a tečie príliš pomaly Preto potrebuješ mať pri prevádzke vždy v celom systéme "trocha" viac vody( u mňa je to zhruba 30litrov) ako v pokoji...ale potom zase musíš rátať s prepadom do kanalizácie z filtra, pretože pri zastavení čerpadla tá "trocha" vody naviac potrebuje niekde odtiecť Takže vlastne aj prepad vo filtri aj dopúšťanie je pre mňa dosť doležitá vec... Samozrejme sa to dá riešiť aj uzatvoreným filtrom alebo predimenzovanou poslednou komorou (na to už potrebuješ aj viac priestoru) atď.
Detaily prepadu ti nafotiť možem samozrejme....prípadne možem zverejniť moje nákresy, návrhy a detaily ak má niekto záujem...
Je to všetko proste na dlhú debatu takže ak chceš ďalšie podrobnosti možme to riešiť aj telefonicky alebo cez SS...
Nieje problém...rád sa podelím so skúsenosťami