Odmlčanie sa o ocelátoch ( určenie pohlavia)

Diskusia o cichlidách z Južnej Ameriky

Odmlčanie sa o ocelátoch ( určenie pohlavia)

Poslaťod ferko2 » Pon 25. Feb 2013 20:14:43

ahojte.dlho som tu nebol.v pokoji a kráse si chovám svojich ocelátov.už majú vyše dvoch rokov a mieru 23cm.sú nádherný.ale už sa musím niektorych zbaviť.nikto mi nevie poradiť a nikde sa nemôžem dopátrať kto je kto.všade sú samé dohady a nič konkrétne čoho by som sa mal chytnuť a rozoznať pohlavie.správajú sa úplne normálne,sem tam sa ponaháňajú a zaútočia po sebe.potom je zas kľud.tak ako rozoznám samca?vie mi niekto poradiť čo ich chová?čo ak mám všetkých samcov?chcel by som si nechať dvoch v akvárku.na ostatných mám už kupca.ale ako predať keď neviem pohlavie.poradí mi niekto z vás?už som sa tu pýtal ,ale nikto mi nevedel jednoznačne povedať-samé dohady.nájde sa niekto kto mi to vysvetlí? ďakujem.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
ferko2

Images: 25
Has thanked: 33 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: odmlčanie sa o ocelátoch.

Poslaťod Rostratus » Pon 25. Feb 2013 20:57:11

Tak to najlepšie určíš pomocou genitálne papily rýb. Ideálne by bolo keby si každú rybu odfotil, alebo aspoň porovnal. Potom budeš múdrejší.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Aquarista » Pon 25. Feb 2013 21:35:05

no to by zaujímalo aj mňa, ako u ocellatus rozlišiť podlavie ... Rostratus nemáš nejaké foto ako by to malo vyzerať ?
Obrázok užívateľa
Aquarista

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Poslaťod Rostratus » Pon 25. Feb 2013 22:07:31

Ak vám toto pomôže tak tu sú genitálne papily oscarov, ktoré som vygoooglil.

Genitálna papila Oscar -samec

PapilagenitalOscarmacho_samec.jpg

Samec má otvory v tvare: "oo"

Genitálna papila Oscar -samica

Oscarhembra_samica_genital_papila.jpg

Samica má otvory v tvare: "oO"
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Re: Odmlčanie sa o ocelátoch ( určenie pohlavia)

Poslaťod Rostratus » Pon 25. Feb 2013 22:12:08

Ferko som zvedavý čo zistíš. Teraz jedine každú chytiť a porovnať. Ak by si to náhodou robil skús pofotiť. Som zvedavý :yes
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Jules » Pon 25. Feb 2013 23:03:38

No fotky papilarnych bodiek su naozaj dobre na porovnanie a je to jeden z mala sposobou ako rozpoznat samca a samicu u oscarov. Obe pohlavia su totiz farebne aj velkostou rovnake. Niekde sa pise, ze samce maju na ostnoch chrbtovej plutvy 3 bodky tmavej farby, ktore su zle viditelne a samice nie. Alebo podla sklonu cela a velkosti plutiev. Tieto znaky su vsak lahko zamenitelne, alebo ovlyvnene chovom a osobitnostou kazdej ryby. Jedina istota je pockat kym sa nezacnu vytierat a tvorit pary. Tak to robi vacsina chovatelov oscarov a je to najjednoduchsi system. Pri velkosti tvojich ryb sa uz coskoro dozvies ci mas nejaky par. A potom sa rozhodnes ...
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod ferko2 » Str 27. Feb 2013 0:07:14

chlapci ďakujem.konečne sa to tu na túto tému trošku rozhýbalo.Jules no dobre:lenže já ich mám v 300vke 6kusov.ako zistím kedy sa začnú vytierať a robiť páry keď sú v neustálom pohybe.a ako sa tieto ryby správajúk?ktorý je pár a čo tie ostatné?ako sa tie správajú?treba dať niečo do akvárka aby sa medzi sebou oddelili?mal som dve v 200vke.jedna dokázala vyhrnuť štrk a piesok úplne do skla na jednu stanu a strašne útočila po tej druhej až ju poranila.táto bola neustále v kúte a prestala brať potravu,lebo ju ku nej ani nepustila.štrk som dal nazad po celom dne a behom jedného dňa bol piesok znova vyhrnutý do polovičky.prečo to robila?
túto útočnú som musel premiestniť k tým piatim.a je pokoj.síce sa sem tam vynaháňajú ale ani jedna nie je ublížená.tá čo je sama v akvárku žije v pohode s gibicepsom a nič nevyhŕňa.mne to pripadalo tak že to bol samec a ten si ohraničoval svoje územie.keby som vedel ktorú rybu mu tam dať z tých šiestich tak mám vystarané.ale čo ak mu tam dám samca? ako by sa mali správať samec zo samicou?
určite sa pokusím ich aj odfotiť,aj keď to bude ohromný problém.predsa 6.takýchto rýb chytnuť a ich postupne odfotiť bude riadná makačka.viem o čom hovorím.zažil som to keď som ju chcel odmerať. :whew
prosím ak mi chcete pomôcť odpíšte mi.určite to pomôže aj druhým. :nod
ferko2

Poslaťod l_laco » Str 27. Feb 2013 7:15:39

Ja si myslím že pokiaľ sú v tom akvárku len ocelaty tak by si ich mal nechať všetky spolu a z nich sa vyberie vhodný pár. Treba ich pozorovať, samec a samica sa budú navzájom predvádzať a spoločne odháňať ostatné ryby, pokiaľ sa taký párik vyskytne je veľká pravdepodobnosť že to bude zohratý pár ktorý bude fungovať. Druhá vec je že to akvárko im je trochu pritesné a tak sú na seba asi agresívnejšie...
Ono je ešte doležité aké staré sú tie ryby, aké veľké sú, v akých podmienkach ich držíš - teplota, a čím a koľko kŕmiš...
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod ferko2 » Str 27. Feb 2013 9:08:03

ano.akvárko je im už pritesné,preto si chcem nechať iba dvoch.presedím pri nich more času,ale zatiaľ nič nepozorujem-alebo im nerozumiem.keď si ku nim sadnem čučia po mne a sú naprosto pokojné.krmim ich SERA GRANUÁROM,FILETAMI a PATENTKAMI.V lete červoma a muchami.takže majú pestrú stravu.vodu im obmieňam pravidelne a filtre tiež čistím pravidelne.teplota vody sa pohybuje medzi 25-26 stupňov.podľa mňa už by sa mali začať medzi sebou hľadať.vek a veľkosť tomu zodpovedá.
ferko2

Poslaťod Jules » Pia 01. Mar 2013 20:16:34

U ocellatov pri vytvarani paru, zacne samec zo samickou strazit urcitu cast akvaria. Je mozne aj prenasanie substratu, pripadne odhananie ostatnych ryb od ukrytu a pod. Ja som mal 6 oscarov v 720 litroch a tym mali viac miesta, aby si kazdy par strazil tu svoju zonu. Z tych 6 oscarov som mal 2 pary, co je velmi dobre. Samce niekedy bojovali o uzemie tak, ze sa do seba zahryznu papulamy a snazia sa jeden druheho pretlacit, alebo sa zahryznuty do seba tocia. Ostatne jedince ostali u mna bez urcenia pohlavia az dokonca :D Tych tvojich 300 litrov je na tvoje ryby uz dost malo. Mozno aj preto este nenastal cas vytierania a to kvoli tomu, ze maju malo miesta a par si nevie najst svoje kludne uzemie. Mozno je cas poobzerat sa po vacsom akvariu. Tento cas nastane u kazdeho akvaristu, ktory ma rad americke cichlidy :D
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Ďalší

Späť na Juhoamerické cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť