Použitie sera mineral salt v mäkkej vode

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Poslaťod perchess » Pon 18. Feb 2013 22:51:57

Sera mineral salt. Vraj prospešná pre ryby. Celkom chápem jej použitie v afrických jazerných a stredoamerických biotopoch, kde je vzhľadom na nároky rýb potrebné docieliť tvrdú a zásaditú vodu. Ja však chovám južnú ameriku a mojim cieľom je voda mäkká a kyslá.
Moja nádrž s osádkou funguje bez problémov. Ale keby človek mohol pre svoje ryby urobiť ešte niečo viac.... Metóda pokus - omyl u mňa nepripadá do úvahy, nemám dôvod experimentovať. Preto by ma zaujímalo, či má niekto skúsenosti s použitím sera mineral salt vo vode mäkkej a kyslej a ako sa použitie prejavilo na správaní rýb.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Reklama

Re: Použitie sera mineral salt v mäkkej vode

Poslaťod l_laco » Uto 19. Feb 2013 7:14:23

Perches :D táto téma sa tu zjavila ako telepatia... práve v týchto dňoch totiž plánujem kúpiť jedno malé balenie tohto produktu. Dostal som totiž radu, že vo veľmi malom množstve by to nemalo zmeniť parametre vody ktorú potrebujeme a malo by to prospievať rybám. Kto mi to poradil? .... 3x hádaj :D
Mäkká voda neobsahuje veľa minerálnych látok a tak je možné, že niektoré druhy rýb môžu pri dlhšom chove v takejto vode trpieť ich nedostatkom. Ktoré to sú a do akej miery sa to prejaví je asi ťažko zistiteľné, možno sa na nich nikdy nič neprejaví, možno sa to prejaví úplne inak a my ani nebudeme tušiť že je to spôsobené práve nedostatkom minerálov. Iste, minerály získavajú z potravy, ale kto môže s istotou tvrdiť, že kŕmi ryby skutočne ideálnym krmivom. Možno na bielkoviny, tuky a nejaké vitamíny ... ale na minerály sa zabúda.
V každom prípade to chcem vyskúšať a budem sledovať či sa účinok nejako prejaví. Tu je nejaké info:
Kód: Vybrať všetko
http://www.sera.sk/produkt/124.sera_mineral_salt-

Doporučená dávka je uvádzaná na vodu z RO ... tú ja žiaľ nemám, takže sa pokúsim improvizovať a budem pridávať len 1 kávovú lyžičku mesačne. To vychádza pri mojich výmenách vody že mesačne vymením celý objem nádrže a tak tá 1 lyžička snáď nenarobí vážnu šarapatu ... a možno ju ani ryby nepocítia ... kto vie?
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod terrible » Uto 19. Feb 2013 7:55:24

Ono záleží aj na tom, čím to má konkrétne prospievať rybám. Koľko minerálnych látok prijmú ryby cez tráviaci trakt a koľko povrchom tela z vody? Podľa mňa ich až tak veľa z tej vody nebude, ale zasa môže dobre pôsobiť na kožu, plutvy a pod... Ale to berte iba ako moju osobnú poznámku, možno odborníci budú vedieť presnejšie povedať.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod stiff » Uto 19. Feb 2013 9:35:36

Ja to používam hlavne v akvárkach s veľmi kyslou vodou, rybám to prospieva, sú vitálnejšie, zdravšie, ožili... V kyslej vode je málo minerálov a tie čo dostanú zo stravy im po určitom čase nestačia. Je to dobrá vec, lebo to naozaj len minimálne ovplyvní výšku pH, čo je pre mňa dosť dôležité. Teraz ide leto, chcem sa zasa pokúsiť o výtery napr. U. fernandezyepezi, minulý rok som to nepridával a výtery boli neúspešné.. Tak som zvedavý, ryby majú už 4 roky.. Keď som to začal pridávať asi pred dvoma mesiacmi aj alťákom, zmena bola okamžitá, začali si zasa po dlhej dobe dvoriť... :) Ja dúfam, že to pozitívne ovplyvní okrem zdravotného stavu rýb aj kvalitu zaplnenia samíc ikrami, tým aj úspešný výter... Uvidíme :)
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod perchess » Uto 19. Feb 2013 22:42:11

Ako čítam predchádzajúce reakcie, tak to bude predsalen mať pravdepodobne pozitívny účinok. Počul som však aj taký názor, že keď je vo vode veľa humínových kyselín (výluhy z dreva, listov a pod.), tak tie minerály s kyselinami reagujú a stávajú sa tým neúčinné, jediný efekt je nárast GH a pH vody. Tak neviem, či to môže byť pravda. Je to skôr otázka pre človeka, ktorému je chémia povolaním alebo koníčkom.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Dali » Pia 22. Feb 2013 1:26:43

Trocha z inej strany...Sera mineral salt mi pomáha sa zbavovať čiernej štetinkovej riasy v akváriu... Prišiel som na to úplnou náhodou. Keď som len tak zhora "posolil" koreň obrastený riasou (kryštáliky soli sa hneď nerozpustia ale pekne padajú po vodnom stĺpci) tak po pár dňoch riasa vymizla :) A pri tom netreba nejaké enormné množstvo, lebo pri posolení 3ks koreňov mi z toho kelímka tej soli takmer ani neubudlo :) Takže žiadne dramatické zmeny v pH alebo neviem čom sa neudiali :)
Len jednu nevýhodu to má, že na zvyslých plochách to neposobí pretože sa tam soľ neudrží :(
Dali

Images: 18
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod polygraf » Pia 22. Aug 2014 17:32:53

ahojte, mam malawi s PH 8, a kvoli mineralom by som tam chcel dat Sera Mineral Salt, ma to vyznam, a ked tak kolko? lebo podla navodu by som len zvysil PH.
Obrázok užívateľa
polygraf

Been thanked: 0 time

Poslaťod simon » Pia 22. Aug 2014 19:41:43

polygraf píše:ahojte, mam malawi s PH 8, a kvoli mineralom by som tam chcel dat Sera Mineral Salt, ma to vyznam, a ked tak kolko? lebo podla navodu by som len zvysil PH.

Ak to len zvyšuje PH, tak to nedávaj. PH8 je optimálne. Povedal by som, že minerály ovplyvňujú skôr tvrdosť ako kyslosť.
Tieto prípravky nepoznám, nepoužívam ich.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod polygraf » Pia 22. Aug 2014 19:45:40

Ani ja ich nepoznam ale vraj dobra vec dat k cichlidam minerali lebo v krmive su len viacmenej vitaminy (alebo fistamin od sery) a mineralny sol je podstate na to dobra, a podporuje slznicu ryb.
Obrázok užívateľa
polygraf

Been thanked: 0 time

Poslaťod simon » Pia 22. Aug 2014 19:51:58

polygraf píše:Ani ja ich nepoznam ale vraj dobra vec dat k cichlidam minerali lebo v krmive su len viacmenej vitaminy a mineralny sol je podstate na to dobra, a podporuje slznicu ryb.

Ale tvorbu sliznice a jej ochranu podporuje aj obyčajná kuchynská soĺ. A myslím, že je oveľa lacnejšia, ako Sera Mineral Salt. A je to zároveň aj prevencia proti chorobám.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 11 hostia