Vhodné materiály v akvaristike

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

Re: Vhodné materiály v akvaristike

Poslaťod jovan » Sob 02. Feb 2013 19:59:58

Pekný nápad,no v pivniciach nebýva veľmi veľa kyslíka.....
a na strane druhej 20 C studená voda nevyhovuje hociktorým rybám z JA a SA.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Reklama

Poslaťod Miho » Sob 02. Feb 2013 22:17:05

Nemal som na mysli 20° vodu, ale okolity vzduch. Urcite to bude musiet byt zaizolovane zo vsetkych stran okrem prednej :D A dostatok kyslika bude tiez vyzva. Vlastne pre mna bude cely tento projekt velka vyzva. Take male laboratorium ;) Uz teraz nosim v hlave kopec zaujimavych technickych rieseni, niekedy neviem ci to robim pre ryby alebo sebarealizaciu :lol:

A tie SA cichlidy vzhladom na parametre vody budu asi nevyhnutne, nad afrikou som zatial vobec neuvazoval.
Len tie SA bagre budem musiet naucit slusnosti, lebo nejake rastliny by som tam chcel mat. :F
Miho

Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod Miho » Ned 03. Feb 2013 14:13:05

Tak nad tym uvazujem, ako rychlo som sa nechal nakazit myslienkou na chov velkych SA cichlid. Ale o to presne ide, nechat si poradit od skusenejsich. A ako som sa na to vyspal, uz zacinam pripustat aj verziu bez rastlin.

Este jedna otazka, pouzil uz niekto komorkovy polycarbonat na kryt akvaria? Je to material lahky, odolny s dobrymi izolacnymi vlastnostami. Pokial nie je hygienicky zavadny, viem si predstavit takuto aplikaciu.
Miho

Poslaťod l_laco » Ned 03. Feb 2013 15:25:40

Ja nad tým "makrolonom" uvažujem, že ho dám pod piesok do akvárka. Desí ma škrípanie kameňov keď ich občas prekladám a bojím sa, aby mi neprasklo sklo na dne.
Ako kryt nad akva by som to asi nepoužil, pretože to má dosť zlú priepustnosť svetla ... ak už nejaký plast, tak klasické plexisklo.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod stiff » Ned 03. Feb 2013 15:43:46

Miho píše:Este jedna otazka, pouzil uz niekto komorkovy polycarbonat na kryt akvaria? Je to material lahky, odolny s dobrymi izolacnymi vlastnostami. Pokial nie je hygienicky zavadny, viem si predstavit takuto aplikaciu.

Ja používam lexan namiesto krycích skiel na niektorých akvárkach. Hlavne tam, kde mám málo miesta. Je to ľahké a prenosné, dobre sa s tým manipuluje... Ideálne na veľkú nádrž, akurát že pri veľkých rybách to treba nejako fixovať, lebo by mohli vyskočiť. Ale super pri údržbe oproti krehkému sklu..

Miho píše:Tak nad tym uvazujem, ako rychlo som sa nechal nakazit myslienkou na chov velkych SA cichlid. Ale o to presne ide, nechat si poradit od skusenejsich. A ako som sa na to vyspal, uz zacinam pripustat aj verziu bez rastlin.

Ideš na to dobre.. :) Čo konkrétne by si chcel vedieť?
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod perchess » Ned 03. Feb 2013 20:58:46

Miho píše:Tak nad tym uvazujem, ako rychlo som sa nechal nakazit myslienkou na chov velkych SA cichlid. Ale o to presne ide, nechat si poradit od skusenejsich. A ako som sa na to vyspal, uz zacinam pripustat aj verziu bez rastlin.

Aj pri SA môžeš použiť rastliny, ak po nich veľmi túžiš. Pri tvojich tepelných a svetelných podmienkach budeš však mať príliš zúžený výber na plávajúce resp. vzplývavé rastliny a nejaké machy. Na koreniace rastliny zabudni. Ak by ti toto stačilo, tak tej myšlienky s rastlinami by som sa nevzdával.
Ale toto je len na okraj, s názvom témy to nesúvisí, ale s tvojou budúcou nádržou ano. Takže keď už nádrž bude a budeš riešiť aj túto otázku, môžme to prebrať podrobnejšie.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Miho » Ned 03. Feb 2013 21:46:15

l_laco píše:Ja nad tým "makrolonom" uvažujem, že ho dám pod piesok do akvárka. Desí ma škrípanie kameňov keď ich občas prekladám a bojím sa, aby mi neprasklo sklo na dne.
Ako kryt nad akva by som to asi nepoužil, pretože to má dosť zlú priepustnosť svetla ... ak už nejaký plast, tak klasické plexisklo.

Dobry napad supnut ho na spodok. Kryt nemienim dat rovno nad hladinu, ale cely priestor ako ho vidno v nakrese bude uzavrety v rovine predneho skla az po strop. Strop nad akvarkom , tesne pod klenbou(prevetravanie muriva) bude z prehnuteho komorkoveho lexanu max 8mm hrubeho pre ten radius.( o stupen hrubsi ma min R 1500mm)

stiff píše:
Ideš na to dobre.. :) Čo konkrétne by si chcel vedieť?

Dakujem vsetkym, uz sa tesim na spolupracu. :hand

perchess píše:Aj pri SA môžeš použiť rastliny, ak po nich veľmi túžiš. Pri tvojich tepelných a svetelných podmienkach budeš však mať príliš zúžený výber na plávajúce resp. vzplývavé rastliny a nejaké machy. Na koreniace rastliny zabudni. Ak by ti toto stačilo, tak tej myšlienky s rastlinami by som sa nevzdával. .

Tak ako som vyssie spominal, cely priestor nad hladinou bude sucast biotopu so vsetkymi podmienkami. O osvetleni sa zatial nemam odvahu zmienovat, aby ste ma nemali za blazna hned v zaciatku :lol: , ale s tym som vyvojovo najdalej.
Miho

Poslaťod perchess » Ned 03. Feb 2013 22:11:24

Miho píše:Kryt nemienim dat rovno nad hladinu, ale cely priestor ako ho vidno v nakrese bude uzavrety v rovine predneho skla az po strop. Strop nad akvarkom , tesne pod klenbou(prevetravanie muriva) bude z prehnuteho komorkoveho lexanu max 8mm hrubeho pre ten radius.( o stupen hrubsi ma min R 1500mm).... O osvetleni sa zatial nemam odvahu zmienovat, aby ste ma nemali za blazna hned v zaciatku :lol: , ale s tym som vyvojovo najdalej.

Lexan + náhla zmena teploty (osvetlenie) = praskanie. Pri zapnutí (rozohrievanie lexanu) aj pri zhasnutí (ochladzovanie). Berieš toto do úvahy?
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Feb 2013 22:18:05

Ahoj Miho, parádny projekt. Toto keď sa ti podarí zrealizovať urobím si cestu do BA :dance Držím palce, aby ti to vyšlo. Čo sa týka rýb, tak máš pomerne dosť času na rozmýšľanie ( dokým to všetko zrealizuješ a akva bude stáť). V podstate rozmery už máš dané a už si len treba premyslieť či tam dať menej veľkých rýb, alebo naopak viacero menších rýb, alebo jedného Alligator gar :chuckle :P Už sa teším reálne fotečky z výstavby tohto akva.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Miho » Ned 03. Feb 2013 23:30:09

perchess píše:Lexan + náhla zmena teploty (osvetlenie) = praskanie. Pri zapnutí (rozohrievanie lexanu) aj pri zhasnutí (ochladzovanie). Berieš toto do úvahy?

Snazim sa brat do uvahy vsetko, preto tato tema ;) PC dosiek by som sa neobaval, ale kde nebude na prvom mieste priehladnost, urcite pouzijem kde to len bude mozne, polypropylen. Ten sa prakticky neda zlomit a navyse je absolutne nezavadny.

Admin Rostratus píše:Ahoj Miho, parádny projekt. Toto keď sa ti podarí zrealizovať urobím si cestu do BA :dance Držím palce, aby ti to vyšlo. Čo sa týka rýb, tak máš pomerne dosť času na rozmýšľanie ( dokým to všetko zrealizuješ a akva bude stáť). V podstate rozmery už máš dané a už si len treba premyslieť či tam dať menej veľkých rýb, alebo naopak viacero menších rýb, alebo jedného Alligator gar :chuckle :P Už sa teším reálne fotečky z výstavby tohto akva.

Ako vravis, karty su rozdane, uz to len dohrat. Casovo to bude narocne, skor ako s tym zacnem si dam kolacik pri aligatorgatrovi :lol: A neboj, vsetko pekne zdokumentujem a uz sa tesim ked budem moct vytvorit temu, ako Miho bazen staval. Keby nebolo tohoto portalu, nikdy sa do takeho projektu neodvazim pustit. :hand :yes
Miho

PredchádzajúciĎalší

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 32 hostia