Chov zivorodiek za ucelom skrmenia ...

Diskusia o kŕmení cichlíd

Chov zivorodiek za ucelom skrmenia ...

Poslaťod Matej » Pia 25. Jan 2013 0:12:11

Kupil som mojim rodicom pred nejakym casom 200 L akvarko, ale vyzera to tak ze si ho nezariadia takze mi ostane. Rozmyslam co s nim a aj ked som to povodne nejako robit nechcel, zvazujem ze by som tam choval nejake hojne sa mnoziace ryby a obcas nimi potom krmil moje ameriky.

Skusali ste to niekto? Rozmyslal som napriklad nad gupkami, alebo inymy zivorodkami ... pripadne mozno nejaky iny druh ryby. Je mi jasne ze 200 L neni nejako moc ale snad by sa mnozili dost na to aby som s nimi obcas mohol ryby prikrmit aby dostali aj ten najprirodzenejsi druh potravy.

Co vy na to? Ma vyznam sa tym vobec zaoberat alebo to je nezmysel?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Reklama

Re: Chov zivorodiek za ucelom skrmenia ...

Poslaťod Jules » Pia 25. Jan 2013 12:45:47

Bratku ja som to skusal a poviem ti vysledok: V tej dobe som mal akvarko 200x60x60 cize 720 litrov s americkymi cichlidamy. Jasne ze vsetky boli nenazrance a ziva potrava bola pre nich bonusom. Tak som sa rozhodol chovat gupky za ucelom krmenia cichild. Najprv v 54 litrovom klasickom akvarku. Samozrejme ze to nestacilo, tak potom som pridal 250ku. A vysledok? Rybky sa mnozili, ale nestacili v zravosti cihclid dorastat :D Myslel som ze budem mat rybky na skrmenie aspon na kazdy tyzden na raz, ale bol to omyl. Bol som rad ked ich dostaly raz za mesiac. A to uz sa nevyplati. Nehovoriac o tom, ze ked gupky nechas dlho v pribuzenskom pareni medzi sebou, zacnu sa rodit rozne deformovane kusy. Na skrmenie to nevadi, ale kedze som akvarista mne to teda vadilo. Preto zas musis obnovovat krv a to znamena kupovat nepribuzne ryby. Moje Ocellatusy 30 cm, Managuensis 25 cm, Rivulatusy 22 cm ktore som mal v tej dobe, to jest asi 10 ks by potrebovaly asi 4 nadze po 500 litrov s gupkamy aby sa to oplatilo a gupky vyrastli a ryby mali dostatok potravy :D Vyriesil som to tak, ze gupky som zrusil v oboch akvariach a v malej 54 som mal cvrcky. Cvrckov som kupil 100 - 200 kusov a vydrzali tam aj par mesiacov a pouzival som ich ako doplnok k granulovanej potrave. A starostlivost o ne takmer ziadna, trochu vody a kus tvrdeho rozka, alebo chleba. To sa mi vyplatilo ovela viac ako gupky :yes
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod paloi » Pia 25. Jan 2013 13:34:58

Ja som tak tiež nedávno fungoval, len v menšom rozsahu. Ale robil som to len tak pre radosť detí, aby videli, ako sa rodí malá rybka, ako postupne rastie. Mali z toho radosť, keď sme ich prelovovali a počítali. V čase najväčšieho úspechu sme mali asi 500 živorodiek. Dospelé a dorastajúce ryby boli v 100 litrovke. Keď som videl, že niektorej sa blíži termín pôrodu, sťahoval som ju do samostatných menších nádrží, kde som nechal tie mladé minimálne mesiac samotné. Potom som ich spojil s ďalšími, napr. o týždeň mladšími. Nádoby boli po celom byte, chodil som kŕmiť tie mladé grindalmi z izby do izby, každý deň aj niekoľko krát. A potom to čistenie malý akvárií, to tiež nebola žiadna slasť. Vychádzalo mi to tak, že každú nedeľu som mohol dať cichlidám tak 10-20 odrastených gupiek/mečúňov. Keď sme išli na dovolenku, musel som dohodnúť kŕmenie na každý deň. Cichlidy keď 1 deň (alebo aj 3 dni) nekŕmim, nič sa nestane. Takže posledné moje živorodky som skŕmil v novembri, resp. boli využité ako zábehové rybky do nového akvária. Odvtedy nemám starosť ani s kŕmením, ani s čistením. Deti sa už na narodenie malej gupky vynadívali dosýtosti. Už by som sa do takej farmičky nepúšťal. Je niečo iné, keď má niekto spoločenské akva a tam sa mu tie gupky samé kotia. Vtedy vieš, čo s tým prebytkom. Sem-tam šupnúť niečo cichlidám, ok. Ale chovať to cielene ako krmivo, to nie.

A tie cvrčky sú celkom interesantná myšlienka. Kolega má už mesiac doma chameleóna, kupuje mu cvrčky, takže tiež som nad tým uvažoval. Za 100 kusov dal 6,- €. A malo by to byť ozaj bez starosti, ak teda cvrčky neutečú :lol:
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod l_laco » Pia 25. Jan 2013 14:35:11

Paloi .. túto vetu si nedokočil :
paloi píše:Ale robil som to len tak pre radosť detí, aby videli, ako sa rodí malá rybka, ako postupne rastie.

.... ako sa rodí malá rybka, ako postupne rastie a nakoniec skončí ako v papuli veľkej ryby :angel no, tak to v živote chodí.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Rostratus » Pia 25. Jan 2013 19:11:29

Ja som tiež mal krátku dobu akva s gupkami. Vtedy ešte pre Gara, keď bol mladý. Problém bol rovnaký ako písal Jules. Množiť sa množili, ale nestíhali narásť do "požadovanej veľkosti". Potom som sa na to vykašľal a skupoval som vyradené "hotové" gupky od chovateľa. Bolo to bez roboty a za facku. Ale napriek tomu, ak by si mal to akva mať kde dať a nebude ti vadiť sa o to starať, ja by som ho založil. Občas ako spestrenie to poteší.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Matej » Pia 25. Jan 2013 20:05:35

Admin Rostratus píše:Ja som tiež mal krátku dobu akva s gupkami. Vtedy ešte pre Gara, keď bol mladý. Problém bol rovnaký ako písal Jules. Množiť sa množili, ale nestíhali narásť do "požadovanej veľkosti". Potom som sa na to vykašľal a skupoval som vyradené "hotové" gupky od chovateľa. Bolo to bez roboty a za facku. Ale napriek tomu, ak by si mal to akva mať kde dať a nebude ti vadiť sa o to starať, ja by som ho založil. Občas ako spestrenie to poteší.

No prave, mozem to hodit do pivnice, obcas ist nakrmit to neni problem, ked tam dam tu jbl 900ku tak to ani nebude treba skoro cistit ... male by som neodlovoval do dalsich nadrzi ale nechal ich slu. Je mi jasne ze to nebude ani zdaleka na nejake velke krmenie ale len ako spestrenie sem tam ... ale zase a je tie ryby treba krmit denne to by mohol byt problem... nevydrzia 2-3 dni bez zrania?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod terrible » Sob 26. Jan 2013 19:55:18

Vydržia, ale pokiaľ by si ich mnal stále kŕmiť raz za tri - štyri dni, tak by asi dlhú životnosť nemali. :)
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Matej » Pon 28. Jan 2013 13:38:36

terrible píše:Vydržia, ale pokiaľ by si ich mnal stále kŕmiť raz za tri - štyri dni, tak by asi dlhú životnosť nemali. :)

To nie, len ked pojdem napriklad na chatu na vikend tak nech hned nemusim zhanat niekoho na krmenie :) Asi to spravim a uvidime ako to dopadne :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod Rostratus » Pon 28. Jan 2013 20:33:58

No lenže problém je, že ty chodíš každý víkend na chatu. :makeup
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod perchess » Pon 28. Jan 2013 22:28:32

No ak sa ti do toho až tak veľmi chce, tak tvoj problém s kŕmením hravo vyrieši automatické krmítko.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Ďalší

Späť na Kŕmenie cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia