Ja som tak tiež nedávno fungoval, len v menšom rozsahu. Ale robil som to len tak pre radosť detí, aby videli, ako sa rodí malá rybka, ako postupne rastie. Mali z toho radosť, keď sme ich prelovovali a počítali. V čase najväčšieho úspechu sme mali asi 500 živorodiek. Dospelé a dorastajúce ryby boli v 100 litrovke. Keď som videl, že niektorej sa blíži termín pôrodu, sťahoval som ju do samostatných menších nádrží, kde som nechal tie mladé minimálne mesiac samotné. Potom som ich spojil s ďalšími, napr. o týždeň mladšími. Nádoby boli po celom byte, chodil som kŕmiť tie mladé grindalmi z izby do izby, každý deň aj niekoľko krát. A potom to čistenie malý akvárií, to tiež nebola žiadna slasť. Vychádzalo mi to tak, že každú nedeľu som mohol dať cichlidám tak 10-20 odrastených gupiek/mečúňov. Keď sme išli na dovolenku, musel som dohodnúť kŕmenie na každý deň. Cichlidy keď 1 deň (alebo aj 3 dni) nekŕmim, nič sa nestane. Takže posledné moje živorodky som skŕmil v novembri, resp. boli využité ako zábehové rybky do nového akvária. Odvtedy nemám starosť ani s kŕmením, ani s čistením. Deti sa už na narodenie malej gupky vynadívali dosýtosti. Už by som sa do takej farmičky nepúšťal. Je niečo iné, keď má niekto spoločenské akva a tam sa mu tie gupky samé kotia. Vtedy vieš, čo s tým prebytkom. Sem-tam šupnúť niečo cichlidám, ok. Ale chovať to cielene ako krmivo, to nie.
A tie cvrčky sú celkom interesantná myšlienka. Kolega má už mesiac doma chameleóna, kupuje mu cvrčky, takže tiež som nad tým uvažoval. Za 100 kusov dal 6,- €. A malo by to byť ozaj bez starosti, ak teda cvrčky neutečú