spotreba energie

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: spotreba energie

Poslaťod jusko » Pon 03. Dec 2012 10:29:36

Všetko chápem, ale aj keď to máme ako hobby, tak to aspoň musí zarobiť na energie - nemôžeš predsa stále doplácať - zvlášť v dnešnej dobe - to si myslím môže dovoliť človek, ktorý je zazobaný a je mu jedno, koľko ho to stojí.
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Reklama

Poslaťod Matej » Pon 03. Dec 2012 10:36:18

Nawi píše:
jusko píše:
Nawi píše:ja mám elektrinu paušálovú,vychádza to cca 0,13€/kWh.Ohrievače zožerú zo všetkého najviac.

Tak prečo nevykuruješ centrálne chovnu? Vykurovanie akvárií v chovni ohrievačmi je finančná samovražda. Potom ešte hrozí, že Ti odíde ohrievač a ,,uvaríš,, ryby v akva.
Pamätám si pár rokov do zadu, ako si písal, že máš kvôli chovni nedoplatok za elektrinu.
Veď to sa neoplatí ani chovať. Náklady musíš čo najviac minimalizovať.

To je pravda,no mi máme v bytovke zavedené elektrické kúrenie,to tiež zožere svoje,a keby som si mal dať kúrenie aj do chovne tiež by to bolo asi elek.kúrenie,kedže plyn a pod. nie sú zavedené k bytovke.Druhá vec nechovám ryby pre to aby som zarábal,chovám ich pre to že ma to baví a je to moja už ,,diagnóza,,keby mi šlo len o zisk dávno sa na to vykašlem.

No aj tie ohrievace co mas v akvariach su elektricke, neviem kolko mas akvarii, ale asi tych ohrievacov bude dost ;) To co myslel Jusko je dat si jeden poriadny ohrievac aby si vyhrial miestnost na normalnu teplotu a uz nemusis mat v kazdom akvarku dalsie vykurovanie, mozno by to v konecnom dosledku vyslo lacnejsie ako kurit v kazdom akvarku zvlast. Otazne samozrejme je v akom stave je ta miestnost kde to mas, ci to je vobec realne vykurit na nejaku normalnu teplotu ...
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod perchess » Uto 04. Dec 2012 19:49:27

jusko píše:Všetko chápem, ale aj keď to máme ako hobby, tak to aspoň musí zarobiť na energie - nemôžeš predsa stále doplácať - zvlášť v dnešnej dobe - to si myslím môže dovoliť človek, ktorý je zazobaný a je mu jedno, koľko ho to stojí.

Tomuto celkom nerozumiem.... Ak to MUSÍ zarobiť na energie, tak už to nie je hobby :shake . Nehovorím, že ak sa podarí predať odchovy, že je to zle, je to naopak plus, ale nie že to MUSÍ zarobiť. Hobby je o tom, že niečo máš rád, baví ťa to, prináša ti to uspokojenie a radosť, a preto si ochotný do toho investovať svoj čas a peniaze. Mnohí majú ako hobby psa, mačku, papagája, známky, mince, cestovanie, autá, nektorí pivko a poldeci, cigarety. Akvaristom som od malého chlapca a ak by môj otec (keď mi zariadil prvé akvárium) alebo neskôr ja sám pozeral na vec takými očami, že to na niečo musí zarobiť, nikdy by som akvárium nemal. A nemal by som ani kolobežku, bicykel, korčule, rádio, televízor a mnoho iných vecí, ktoré na seba isto nezarobia.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Been thanked: 26 times

Poslaťod jusko » Str 05. Dec 2012 11:32:50

Prečítaj si to až do konca.
Napísal som to pre to tak, lebo viem, že minulý rok spomínal tuším nedoplatok 500 alebo až 800€.
Možno tam mohlo byť napísané - aspoň nech to zarobí - ale myslím, že vieš, ako som to myslel.
Neviem vlastne prečo to tu s Tebou riešim - ryby sú moje hobby a aj zostanú - a chytať sa za slovíčka nemá význam.
Obrázok užívateľa
jusko

Poslaťod terrible » Str 05. Dec 2012 15:49:27

Musím sa Juska zastať a v podstate zdieľam jeho názor. Pokiaľ máš doma jedno akvárium tak tie náklady sú malé a nie je to problém, ak ich je veľa, aj náklady rastú a už to problém byť môže, hlavne ak má človek aj rodinu a nemá zbytočne veľa peňazí. Viem o čom hovorím, chovám psov, ak by som mal jedného tak mi to je jedno, ale keďže ich je viac a len na granuly miniem mesačne cca 120 € tak som rád ak sa podarí niečo odchovať, aby si "zarobili" aspoň na ich réžiu (ktorá nie je malá, len krytia stoja rádovo stovky €)) a pritom to samozrejme robím v prvom rade preto, že chcem odchovať pekné a dobré zvieratá a že je to moje hobby.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod perchess » Str 05. Dec 2012 20:55:44

OK, ospravedlňujem sa, ak som to náhodou zle pochopil. Nechcem nikoho chytať za slovíčka ani sa s nikým hádať, veď pre to tu nie sme na tomto portáli.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Been thanked: 26 times

Poslaťod jusko » Štv 06. Dec 2012 6:34:02

OK - :yes
Obrázok užívateľa
jusko

Poslaťod Rostratus » Štv 06. Dec 2012 21:53:48

Keď to Jusko napísal najskôr som to "asi" pochopil ako Perchcess, ale keď to človek prečíta znovu - do konc tak máte všetci pravdu :D
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Rasto_2001 » Štv 03. Jan 2013 22:31:24

Tak páni u mňa argument že rýchlovarná kanvica zožerie viac elektriny neobstojí .... pri rovnakom nastavení ako som mal keď som meral spotrebu AQ, mi vyšla cena za spotrebovanú energiu okolo 1,50 eur ...
my sme ale dvaja a malou dcérkou a nie sme moc na kávičky .... tak že u niekoho kto viac používa kanvicu to môže byť úplne iné.
Za zmienku ešte stojí že AQ som meral ako celok ako celkovú spotrebu všetkých zariadení a tu som meral len kanvicu ...
na budúci mesiac to dám na mikrovlnku :-D :-D
Rasto_2001

Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod Rostratus » Štv 03. Jan 2013 22:36:46

Dobré pokusy. Budem musieť doma robiť viac kávičiek, aby tento argument obstál. :chuckle
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 77 hostia