Dnes som napojil filter eheim 2078. Ale nechal som bezat este aj ten stary. Tak o tyzden, dva ho odpojim a doplnim posledny kosik v tom novom.
Je to dobra konbinacia? idem z hora smerom dole
1 kosik nejake cierne male gulicky s nazvom Matrix Carbon (seachem) 400 gramov. Dufam ze to nie je uhlie. Co myslis? Predavac mi povedal ze to znizuje pocet skodlivin v akvarku ako no3 a 2
2 kosik 1kg Zeolit (chemiZee)su to nejake male sove kamienky. Bolo k tomu aj vrecusko tak s vrecuskom rovno do kosika, ale urcite by sa tam este kilo zmestilo.
3 kosik ceramic noodles (bioNood) Tier vo vrecusku, ale toez kilo by sa este zmestilo
A do strvrteho som dal len nejake vrecusko na lepsiupriezracnost vody.
do toho stvrteho rozmyslam ze dokupim este gulicky az o mesiac ked sa zabehne
Myslis ze mam este dokupit a doplnit do plna alebo nie?
Kym si vodu nepotrebujes upravovat, ale len filtrovat su pre teba zbytocne. Zakladom filtra je jeho mechanicka a bilogicka filtracia. Mechanicka, ze zadrziava volne plavajace ciastocky spiny a biologicka, ze sa v mediach sa zdrziavaju nitrifikacne bakterie, ktore udrziavaju bilogicku rovnovahu vo vode. Mechanickych medii je mnoho druhov napr. plastovy jezkovia, keramicke media roznych tvarov a pod. Z biologickych su to hlavne molitany roznych poreznosti a siporax valceky. Treba si dat pozor pri vybere aj molitanu pretoze pri velkej poreznosti molitan plni ucel mechanickej filtracie a pri malej poreznosti bilogockej. Preto vo filtry treba mat obe druhy molitanu.
Filter si vyskladas aj podla toho, aku osadku ryb tam budes chovat. Ked chovas napr. americke cichlidy, ktore vyprodukuju velke mnozstvo necistoty pouzi viac mechanickych medii. U mojich amerik som mal FLUVAL FX5 s v tomto poradi od vstupu do filtra - hrubsi molitan , keramicke valceky dierovane velke, siporax valceky porezne jemne, hrubsi molitam, jemny molitan - vystup do akvaria ... Ked som presiel na malawi cichlidy, ktore tolko nespinia vodu tak som iba vymenil keramicke valceky velke za jemnejsi siporax. Filtracia vlastne ostala zachovana, len sa zvacsil priestor pre uchytenie bakterii. Je to jednoduche, len to vyzera komplikovane.
Ked najdes to co potrebujes, tak to bude pri spravnom cisteni sluzit dlhe roky.