Novy Eheim 2078

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Novy Eheim 2078

Poslaťod Lokithor » Sob 24. Nov 2012 18:20:35

Dnes som napojil filter eheim 2078. Ale nechal som bezat este aj ten stary. Tak o tyzden, dva ho odpojim a doplnim posledny kosik v tom novom.
Je to dobra konbinacia? idem z hora smerom dole
1 kosik nejake cierne male gulicky s nazvom Matrix Carbon (seachem) 400 gramov. Dufam ze to nie je uhlie. Co myslis? Predavac mi povedal ze to znizuje pocet skodlivin v akvarku ako no3 a 2
2 kosik 1kg Zeolit (chemiZee)su to nejake male sove kamienky. Bolo k tomu aj vrecusko tak s vrecuskom rovno do kosika, ale urcite by sa tam este kilo zmestilo.
3 kosik ceramic noodles (bioNood) Tier vo vrecusku, ale toez kilo by sa este zmestilo
A do strvrteho som dal len nejake vrecusko na lepsiupriezracnost vody.
do toho stvrteho rozmyslam ze dokupim este gulicky az o mesiac ked sa zabehne
Myslis ze mam este dokupit a doplnit do plna alebo nie?
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Lokithor

Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Novy Eheim 2078

Poslaťod Lokithor » Sob 24. Nov 2012 19:06:54

len doplnujem info o tom produkte ale je v eng.
Kód: Vybrať všetko
http://www.seachem.com/Products/product_pages/MatrixCarbon.html
Lokithor

Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod Gregy » Pon 26. Nov 2012 8:18:42

No ja bych spis koupil origo sadu medii eheim, kterou prodavaji ke kazdemu filtru. Jinak ty naplne bohuzel moc neznam, jedine snad zeolit, ten si myslim ze neuskodi. Ty cerne kulicky ktere pry snizuji obsah NO2 a NO3 - nechci byt chytry a mozna se pletu, ale pochybuju ze nejake kulicky tohle umi, jedine co snizuje obsah skodlivin ve vode je aktivni uhli a to jeste funguje spis na nejake skodlive latky typu tezke kovy apod, tzn na upravu cerstve vody. Keramicke kulicky jsou zrejme pro osidleni nitrifikacnimi bakteriemi, coz je potreba. A pytlik na pruzracnou vodu :-)? No to taky netusim co by mohlo byt, ale na to je dobry pouzit treba filtracni vatu nebo nejaky jiny jemny material. Jinak ten filtr by mel mit mechanicky predfiltr a do zbytku se davaji vetsinou materialy pro biologickou filtraci, tak je to aspon u EHEIM 2080 - nahore bioakvacit (modry molitan), pod tim jemna vata a pak tri kose materialu pro bio filtraci. Ale nechci tvrdit ze je to jedine spravne reseni, to tvoje muze samozrejme taky fungovat.
Obrázok užívateľa
Gregy

Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod l_laco » Pon 26. Nov 2012 9:46:04

Ja to vidím ako aktívne uhlie ... výrobcovia filtrov (nie len Eheim) ho často pridávajú do základnej sady filtračných médií. No jeho využitie pri bežnej filtrácií nejako nevidím. Osobne som ho použil raz či dva krát v minulosti, ale len v prípade že som chcel z vody odstrániť nejaké "liečivo". Ale aj to len preto, že som ho dostal k filtru a výsledok... bol asi len marketing :-)
Ja by som sa pri zložení médií zameral hlavne na dve veci:
- mechanická filtrácia = molitany rôznych hrúbok, hrubý ako predfilter, jemný ako konečná, čistiaca filtrácia
- biologická filtrácia = je množstvo filtračných médií ktoré sú určené na biologickú filtráciu, treba si len vybrať.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Jules » Pia 30. Nov 2012 19:52:17

V sackoch su vacsinou pripravky do filtra, ktorymi potrebujes upravit vodu, alebo z nej nieco odstranit. Pouziva sa v nich napr. zeolit, aktivne uhlie, raselina, odstranovac fosforecnanou, odstranovac dusikatych latok a pod. :nerd Kym si vodu nepotrebujes upravovat, ale len filtrovat su pre teba zbytocne. Zakladom filtra je jeho mechanicka a bilogicka filtracia. Mechanicka, ze zadrziava volne plavajace ciastocky spiny a biologicka, ze sa v mediach sa zdrziavaju nitrifikacne bakterie, ktore udrziavaju bilogicku rovnovahu vo vode. Mechanickych medii je mnoho druhov napr. plastovy jezkovia, keramicke media roznych tvarov a pod. Z biologickych su to hlavne molitany roznych poreznosti a siporax valceky. Treba si dat pozor pri vybere aj molitanu pretoze pri velkej poreznosti molitan plni ucel mechanickej filtracie a pri malej poreznosti bilogockej. Preto vo filtry treba mat obe druhy molitanu. :nech Filter si vyskladas aj podla toho, aku osadku ryb tam budes chovat. Ked chovas napr. americke cichlidy, ktore vyprodukuju velke mnozstvo necistoty pouzi viac mechanickych medii. U mojich amerik som mal FLUVAL FX5 s v tomto poradi od vstupu do filtra - hrubsi molitan , keramicke valceky dierovane velke, siporax valceky porezne jemne, hrubsi molitam, jemny molitan - vystup do akvaria ... Ked som presiel na malawi cichlidy, ktore tolko nespinia vodu tak som iba vymenil keramicke valceky velke za jemnejsi siporax. Filtracia vlastne ostala zachovana, len sa zvacsil priestor pre uchytenie bakterii. Je to jednoduche, len to vyzera komplikovane. :mrk Ked najdes to co potrebujes, tak to bude pri spravnom cisteni sluzit dlhe roky.
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 88 hostia