stiff píše:Ešte by som trocha zamudroval..
Keď sa nad tým zamyslím, tak nepoznám nikoho, komu učarovali veľké am. cichlidy, kto by dlhodobo zostal na jednej, hoci aj kubíkovej nádrži. Prečo? Lebo veľké ryby sa držia v menších počtoch, majú komplikovanú povahu a časom sa človeku okukajú. Potom sa pozerá po ďalších a tieto čo má dorastajú a pomerne rýchlo. Čiže začne riešiť veľkú nádrž, aby tieto mal kde preložiť a v kľude si dochoval ďalšie. Pod pojmom veľká si predstavujem min 3x väčšiu akú má tento človek teraz. Všetky priestorové a finančné komplikácie sa prehodnocujú a fanatik to skôr či neskôr začne stavať... Tieto ryby totiž začnú ukazovať svoju iskru až tak po cca 4-5 rokoch.
Takže treba si položiť najprv otázku, ako je to u teba s tým "fanatizmom" a potom sa rozhodnúť. Preto je u nás (a nielen u nás) tak málo solídnych chovateľov veľkej ameriky.. Na druhej strane, presne v tejto komplikovanosti spočíva čaro chovu týchto rýb!
Toto je samozrejme iba vyjadrenie môjho názoru - pocitu. Týmto som si prešiel a som s tým zmierený.. Tiež už pomerne dlho plánujem svoj "Big tank", lebo tá 2000cka nie je bohviečo...
Matej píše:Este dotaz, prisavniky pri nich preziju alebo som optimista?
paloi píše:Ja nič špeciálne herosom nedávam. Žerú to, čo ostatné. SAK energy, Tropical Cichlid & Arowana, kuracie mäso, pangasia, živé rybky, komáre, ovsené (alebo pšeničné) vločky. Akurát herosy sú oproti astronotusom a peteniam evidentne pomalšie. Heros nevyštartuje ako dravec (ako petenia), ani sa nevie rútiť ako buldozér (ako astronotus). Eventuálne máš ešte možnosť kúpiť väčšie herosy (občas sa objavia v inzerátoch) a k tomu malé petenie a malé astronotusy. Moje herosky menším rybám neubližujú, naháňajú sa len medzi sebou.
Mám za sebou aj pokus s rastlinami. Cryptocoryne aponogetifolia. Môže mať až meter dlhé listy. S tou sa mi vždy darilo, rástla ako burina, nepotrebovala veľa svetla. Tak som si asi pred pol rokom zohnal pár týchto rastlín. Pri herosoch nemali šancu. Veľakrát som ich sledoval, ako kmásali nové, vychádzajúce listy. Takže ak mali herosy chuť na rastlinnú stravu, kompenzovali si to na rastlinách. Možno aj preto som s tým kŕmením nemal až taký problém.
Skúšal som aj uaru amphiacanthoides. Teoreticky do zostavy zapadali povahou, spočiatku to aj vyzeralo nádejne. Ale určite sa trápili kvôli vode. Potrebujú pH nižšie ako 7. A to mám problém, mám štandardne tak 7,5. Mal som ich asi 6 kusov, ak si dobre pamätám. Postupne všetky uhynuli. Niektoré na krupičku, niektoré jednoducho prestali žrať. Aktuálne mám druhú várku týchto rýb. Zatiaľ sú malé, sú v 100-litrovke. Sledujem a upravujem im pH, mám SERA pH minus. Snažil som sa na ne pripraviť. Zatiaľ to ide, ale neviem, či ich niekedy dokážem doplniť k veľkým rybám.
Ešte mám predsa len jednu rybu, ktorú som mal v 600-ke. Ex-cichlasoma bocourti. Pridával som ju ako poslednú a najmenšiu, ak nepočítam tých obyčajných prísavníkov. Všetky väčšie ryby ju akceptovali. Akurát malá samička loisellei si občas ľúbila rypnúť
Ako by to ďalej pokračovalo s bocourti v 600-ke, to už nezistím, pred 2 dňami sa ryby sťahovali do väčšieho
Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 48 hostia