600L - Stredna Amerika - Co tam dat?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: 600L - Stredna Amerika - Co tam dat?

Poslaťod jancibie » Sob 10. Nov 2012 17:05:01

Pri ocelátoch asi len pár,pri splendidach som poznal prípad,ked samec žil s dvomi samicami,aj ked vytieral sa iba s jednou. A v menšom akvarku,ako máš k dispozícii ty.
Obrázok užívateľa
jancibie

Images: 0
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Reklama

Poslaťod Matej » Ned 11. Nov 2012 23:46:39

Takze by si odporucal parik ocellatusov plus pripadne zopar splendid. Napada ta este nejaky iny druh ktory by mohol dobre fungovat pri ocellatoch? Pre tie ocellaty uz som sa viac menej rozhodol, uvidime ci sa mi podari zohnat uz hotovy par, alebo vezme viacero kusov a skusim pockat ci sa sformuju. Teraz uz len doriesit co k nim, pretoze jednodruhove akvarko by ma skor ci neskor zase omrzelo :)

Este dotaz, prisavniky pri nich preziju alebo som optimista? :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod paloi » Pon 12. Nov 2012 7:03:46

stiff píše:Ešte by som trocha zamudroval.. :)

Keď sa nad tým zamyslím, tak nepoznám nikoho, komu učarovali veľké am. cichlidy, kto by dlhodobo zostal na jednej, hoci aj kubíkovej nádrži. Prečo? Lebo veľké ryby sa držia v menších počtoch, majú komplikovanú povahu a časom sa človeku okukajú. Potom sa pozerá po ďalších a tieto čo má dorastajú a pomerne rýchlo. Čiže začne riešiť veľkú nádrž, aby tieto mal kde preložiť a v kľude si dochoval ďalšie. Pod pojmom veľká si predstavujem min 3x väčšiu akú má tento človek teraz. Všetky priestorové a finančné komplikácie sa prehodnocujú a fanatik to skôr či neskôr začne stavať... Tieto ryby totiž začnú ukazovať svoju iskru až tak po cca 4-5 rokoch.

Takže treba si položiť najprv otázku, ako je to u teba s tým "fanatizmom" a potom sa rozhodnúť. Preto je u nás (a nielen u nás) tak málo solídnych chovateľov veľkej ameriky.. Na druhej strane, presne v tejto komplikovanosti spočíva čaro chovu týchto rýb!

Toto je samozrejme iba vyjadrenie môjho názoru - pocitu. Týmto som si prešiel a som s tým zmierený.. Tiež už pomerne dlho plánujem svoj "Big tank", lebo tá 2000cka nie je bohviečo... :D :rock :hi

Dávam Ti za pravdu. Skoro ako o mne keby si to písal ;)
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod paloi » Pon 12. Nov 2012 7:27:13

Matej, takže napíšem pár informácií z mojej reality. Astronotusy ma ohúrili pred 25 rokmi. Vtedy som ich kúpil prvýkrát. Potom som mal zopár prestávok, ale vždy som sa k nim musel vrátiť. Mal som asi 4 rôzne farebné varianty, ale stále to nebolo ono. Chcelo to spestrenie vo forme iného tvaru tela, inej farby... Blúdil som po internete, aj po tomto portáli, ešte ako neregistrovaný. Potom som napísal Stiffovi. Od neho už prišli prvé konkrétnejšie informácie, povedal by som "šité na mňa". Vytipoval som si takú zostavu, kde bola petenia splendida. Zohnať ju bol problém, aspoň u nás. Ale podarilo sa. Chcel som red form. Doviezol som malé, asi 3 cm ryby, dal som ich do 100 litrovky, aby podrástli. V 600-ke som mal herichthys carpintis, asi 10-12 cm veľké (v tom čase).Dával som ich dohromady, keď mali carpintisy asi 14 cm a petenie asi 8 cm. Obával som sa o ne. Astrontusy som v tom čase odlovil, poradil mi to Jancibie, predsa len mali veľkú papuľu. A že k tým carpintisom sa nemusím obávať pridať menšie petenie. Mal pravdu. Petenie ich postupne dorástli a už aj prerástli. Ale stále spolu fungujú. Astronotusy som pridal neskôr, zasa menšie kusy. Takže môj prvý tip na tretieho do partie by bol herichthys carpintis. Občas sa u nich objavia červené vredy. Myslím, že je to kombinácia tvrdej a znečistenej vody. Ak je voda mäkká, nie je problém. Ak je voda tvrdá a čistá, tiež nie je problém (môj prípad). Moje carpintisy rastú evidentne pomalšie ako petenie a astronotusy. Carpintisov som mal 5 kusov, teraz mám 4. Neviem, ako by to fungovalo, keby som mal "drsný pár".
Obrázok užívateľa
paloi

Poslaťod paloi » Pon 12. Nov 2012 8:00:54

Štvrtý do partie - heros severus. Mal som obyčajného, rotkeila aj golda. Severus kvôli tomu, že sa dá ľahko zohnať. V podstate som ich tiež kúpil ako malé ryby, už dávno, aby som mal niečo v akvárku, veď aj tak dlho nevydržia (tak som si hovoril), ostatné ich umlátia. Ale akosi do partie zapadli. Mali medzi sebou šéfa, ktorý bol najväčší a ostatné herosy naháňal. Nedávno uhynul a jeho pozíciu prevzal druhý. Pre ostatné druhy sú neškodní. Herosy rastú pomaly, asi ako carpintisy. Pre mňa je to relatívne nudná ryba, kým je malá. Ale pri nejakých 10-12-ich cm už dostáva celkom slušnú iskru.

Piaty do partie - ex-cichlasoma pearsei (alebo herichthys pearsei). Mám jednu od Stiffa, asi 2 mesiace, veľká asi 18cm. V tej veľkosti mám aktuálne dva astronotusy. Od prvého dňa sa k nim pripojila a plávajú si po akvárku ako traja králi. Občas sa stane, že popreháňa heros-y. Niečo ju musí na nich dráždiť. Neviem ako rýchlo rastú. Neviem ako by fungovali vo väčšom množstve. Alebo či by sa presadili, keby boli menšie. Mám len jednu a teda už bola v slušnej veľkosti.

Okrem toho som ešte mal s peteniami nejaký čas vieja argentea (išla preč asi vo veľkosti 12cm). Boli obdobia, keď bola aj mesiac kľudná, potom prišiel nejaký zlom a naháňala všetko v akvárku. Väčšie ryby ju "upratali" a zasa bolo nejaký čas dobre. Ale v podstate si nesťažujem. Asi by fungovali aj ďalej, ale vyskytla sa príležitosť ju predať, tak som ju predal.

Do veľkosti asi 12-14 cm som mal prachromis friedrichsthalii. Mal som 4 kusy. Ostatné ryby nenapádali, len najväčšia samica si držala odstup od svojich nápadníkov. Posunul som ich ďalej, lebo som sa obával budúcnosti, predsa len rástli rýchlo na moje pomery. A tiež sa naskytla pre ne šanca, že sa dostanú do väčšiaho akvária.

Úplne iné skúsenosti mám s parachromis loisellei. Boli menšie ako fridrichy, ale drzé boli neuveriteľne. Teda stále sú. Určite závisí od konkrétneho jedinca, pretože mám samičku, ktorej rast sa spomalil pri nejakých 9-ich centimetroch. Za posledný rok narástla asi 1cm, možno už má tých 10cm. A to je teda drsňák. Malý, jedovitý. Neviem si predstaviť, ako by to fungovalo, keby rástla spolu s ostatnými rybami.

Čo som doteraz napísal, mám overené v 600 litrovom akváriu. Tieto ryby som reálne mal v 600-ke s astrontusmi, carpintismi, herosmi a peteniami. Myslím, že tie friedrichsthalii, loisellei alebo argentea by za určitých okolností mohli fungovať aj ďalej. Ale podľa mňa sú to také nevyspytateľné druhy. Nemôžeš vedieť, čo si v takom akvárku vymyslia. Predsa len sú to iní (väčší, agresívnejší, dynamickejší?) predátori, ktorí si budú chrániť teritórium.

Chalani, ak si spomeniete, že som sa ešte chvastal nejakou rybou, dajte vedieť, doplním toto skromné info :lol:
Naposledy upravil paloi dňa Pon 12. Nov 2012 8:15:04, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
paloi

Poslaťod paloi » Pon 12. Nov 2012 8:10:55

Matej píše:Este dotaz, prisavniky pri nich preziju alebo som optimista? :)

Akých prísavníkov máš na mysli? Veľkých? Ja mám gibbicepsa, mal som ho od 10-ich cm, aktuálne môže mať tak 23-25 cm. Za 1,5 roka nemal žiaden problém.

Ak si myslel malých prísavníkov, tak ja som mal v jednom akvárku 8 prísavníkov, asi 3cm veľkých. Povedal som si, že dvoch šupnem do 600-ky, cichlidy si pomaškrtia. Lenže asi nebolo odvážlivca, ktorý by sa chcel dokaličiť. Takže si veselo fungujú ďalej a v 600-ke rastú podstatne rýchlejšie ako v 100-litrovke. Ak by mal malý prísavník problém, schová sa do hocijakej škáry. Okrem toho sú takmer stále prisatí na koreňoch, takže farebne splývajú. A ostatné ryby rýchlo zistia, že sa "to" vlastne vôbec nedá jesť ;)
Obrázok užívateľa
paloi

Poslaťod Matej » Pon 12. Nov 2012 8:47:21

Paloi, dakujem pekne za skusenosti a riadne dlhe prispevky ;)

Trafil si uplne presne o co mi ide ... Ocellatus-y sa mi velmi pacia ale chce to k nim nejake spestrenie a to presne chcem docielit.

Na tie heros-ky som prave vcera pozeral, len som nevedel ci by to bola vhodna ryba k Ocellatom.

Podla toho co som zatial cital, plus po zohladneni rad tuto na fore, by som to videl na kombinaciu : Ocellatus - Splendida - Heros, vychadza mi z toho ze by bolo asi dobre bud zacat tymi heroskami a pockat kym podrastu a az potom pridavat dalsie ryby, alebo skusit zohnat uz vacsie kusy a pridat rovno vsetky druhy naraz. Predpokladam ze prave tych herosiek by mohlo byt najvaic kusov, zvysok tak 2-4 kusy, odhadujem to spravne?

Este dotaz - citam ze Herosy potrebuju dost velku cast rastlinnej potravy, pricom Ocellaty a Splendidy su zase masozrave. Nebude to robit problemy? Naposledy som prave takto pomiesal druhy : Tropheusy + Leleupi a Julidochromisy a nakolko nosna cast potravy bola smerovana pre tie rastlinozrave Tropheusy, tak tie zvysne druhy doslova trpeli, neboli dobre vyfarbene a podobne ... tomu by som sa uz chcel vyhnut aj ke povodne som zastaval nazor ze nie je problem ryby takto kombinovat, ale skusenost nauci lepsie ako clanky na nete :)

A k tym prisavnikom, zostalo mi par klasickych Ancistrusov plus jeden uz cca 15cm gibiceps, takze to by asi nemal byt problem.

Este raz dik za nazor :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod paloi » Pon 12. Nov 2012 12:34:12

Ja nič špeciálne herosom nedávam. Žerú to, čo ostatné. SAK energy, Tropical Cichlid & Arowana, kuracie mäso, pangasia, živé rybky, komáre, ovsené (alebo pšeničné) vločky. Akurát herosy sú oproti astronotusom a peteniam evidentne pomalšie. Heros nevyštartuje ako dravec (ako petenia), ani sa nevie rútiť ako buldozér (ako astronotus). Eventuálne máš ešte možnosť kúpiť väčšie herosy (občas sa objavia v inzerátoch) a k tomu malé petenie a malé astronotusy. Moje herosky menším rybám neubližujú, naháňajú sa len medzi sebou.

Mám za sebou aj pokus s rastlinami. Cryptocoryne aponogetifolia. Môže mať až meter dlhé listy. S tou sa mi vždy darilo, rástla ako burina, nepotrebovala veľa svetla. Tak som si asi pred pol rokom zohnal pár týchto rastlín. Pri herosoch nemali šancu. Veľakrát som ich sledoval, ako kmásali nové, vychádzajúce listy. Takže ak mali herosy chuť na rastlinnú stravu, kompenzovali si to na rastlinách. Možno aj preto som s tým kŕmením nemal až taký problém.

Skúšal som aj uaru amphiacanthoides. Teoreticky do zostavy zapadali povahou, spočiatku to aj vyzeralo nádejne. Ale určite sa trápili kvôli vode. Potrebujú pH nižšie ako 7. A to mám problém, mám štandardne tak 7,5. Mal som ich asi 6 kusov, ak si dobre pamätám. Postupne všetky uhynuli. Niektoré na krupičku, niektoré jednoducho prestali žrať. Aktuálne mám druhú várku týchto rýb. Zatiaľ sú malé, sú v 100-litrovke. Sledujem a upravujem im pH, mám SERA pH minus. Snažil som sa na ne pripraviť. Zatiaľ to ide, ale neviem, či ich niekedy dokážem doplniť k veľkým rybám.

Ešte mám predsa len jednu rybu, ktorú som mal v 600-ke. Ex-cichlasoma bocourti. Pridával som ju ako poslednú a najmenšiu, ak nepočítam tých obyčajných prísavníkov. Všetky väčšie ryby ju akceptovali. Akurát malá samička loisellei si občas ľúbila rypnúť :punch

Ako by to ďalej pokračovalo s bocourti v 600-ke, to už nezistím, pred 2 dňami sa ryby sťahovali do väčšieho :hug
Obrázok užívateľa
paloi

Poslaťod Matej » Pon 12. Nov 2012 12:59:48

paloi píše:Ja nič špeciálne herosom nedávam. Žerú to, čo ostatné. SAK energy, Tropical Cichlid & Arowana, kuracie mäso, pangasia, živé rybky, komáre, ovsené (alebo pšeničné) vločky. Akurát herosy sú oproti astronotusom a peteniam evidentne pomalšie. Heros nevyštartuje ako dravec (ako petenia), ani sa nevie rútiť ako buldozér (ako astronotus). Eventuálne máš ešte možnosť kúpiť väčšie herosy (občas sa objavia v inzerátoch) a k tomu malé petenie a malé astronotusy. Moje herosky menším rybám neubližujú, naháňajú sa len medzi sebou.

Mám za sebou aj pokus s rastlinami. Cryptocoryne aponogetifolia. Môže mať až meter dlhé listy. S tou sa mi vždy darilo, rástla ako burina, nepotrebovala veľa svetla. Tak som si asi pred pol rokom zohnal pár týchto rastlín. Pri herosoch nemali šancu. Veľakrát som ich sledoval, ako kmásali nové, vychádzajúce listy. Takže ak mali herosy chuť na rastlinnú stravu, kompenzovali si to na rastlinách. Možno aj preto som s tým kŕmením nemal až taký problém.

Skúšal som aj uaru amphiacanthoides. Teoreticky do zostavy zapadali povahou, spočiatku to aj vyzeralo nádejne. Ale určite sa trápili kvôli vode. Potrebujú pH nižšie ako 7. A to mám problém, mám štandardne tak 7,5. Mal som ich asi 6 kusov, ak si dobre pamätám. Postupne všetky uhynuli. Niektoré na krupičku, niektoré jednoducho prestali žrať. Aktuálne mám druhú várku týchto rýb. Zatiaľ sú malé, sú v 100-litrovke. Sledujem a upravujem im pH, mám SERA pH minus. Snažil som sa na ne pripraviť. Zatiaľ to ide, ale neviem, či ich niekedy dokážem doplniť k veľkým rybám.

Ešte mám predsa len jednu rybu, ktorú som mal v 600-ke. Ex-cichlasoma bocourti. Pridával som ju ako poslednú a najmenšiu, ak nepočítam tých obyčajných prísavníkov. Všetky väčšie ryby ju akceptovali. Akurát malá samička loisellei si občas ľúbila rypnúť :punch

Ako by to ďalej pokračovalo s bocourti v 600-ke, to už nezistím, pred 2 dňami sa ryby sťahovali do väčšieho :hug

Rastliny tiez planujem skusit, viem ze sanca je minimalna ale mam pomerne rozrastene anubiasy ktore mi zostali, tak ich skusim priviazat o korene, plus nejako upevnit kamenmi a uvidime kolko vydrzia :)

Skusim pozriet co by sa dalo zohnat podla nejakych inzeratov, ale prevazne nachadzam akurat tak odrastene ocellatusy :) Petenie kde zozeniem to tiez netusim :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod Matej » Pon 12. Nov 2012 13:03:55

Teraz som si uvedomil ze tie Heros-ky su uz JA cichlidy a tam uz budu vyssie naroky na vodu, nemylim sa? Toto asi na zaciatok pre mna nebude :( Asi zostanem len pri Ocellatoch plus Splendida k tomu.

Ocellatusy asi nebude problem zohnat, Splendida pojde tazsie, jedine vodiko co som nasiel je L.Fujko ktory predaval odchovy niekedy na konci jula, videl som ze ste sa o tom bavili aj tu na fore. Ma niekto nejaky tip kde by sa po ne dalo dostat? Jancibie, ty nahodou nieco nemas, ak som to dobre pochopil, povodne si tie ryby rozmnozil ty?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 38 hostia