Syndróm novozaloženého akvária

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Syndróm novozaloženého akvária

Poslaťod Rostratus » Sob 25. Aug 2012 19:39:31

Ondro777 píše:Ja mám tiež ten istý problém. Napustil som akvárium a hneď na druhý deň sa voda začala zakalovať. A o 4 dni neskôr to už bola fakt katastrofa čo som nevydržal a celé akvarko som vypustil, vyumýval a včera som ho opäť spustil.

Ahoj toto je najväčšia chyba akú si mohol urobiť. Začal ti nitrifikačný proces v akváriu a ty si ho výmenou znovu "zničil". Tento proces bez urýchlovačov trvá cca 30 dní. Za tú dobu nemeniť vodu ! Každý deň trošku nasyp krmivo do akvária, ale len málinko, ako keby si kŕmil jednu, dve ryby. A tie tvoje ryby daj čo najskôr mimo tvojho akvária ak o ne nechceš prísť. Popros kámoša, čo má zabehnuté akváriu, aby ti ich tam na pár dni "uskladnil"
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Poslaťod Gregy » Ned 26. Aug 2012 10:42:48

Ondro777 píše:Ja mám tiež ten istý problém. Napustil som akvárium a hneď na druhý deň sa voda začala zakalovať. A o 4 dni neskôr to už bola fakt katastrofa čo som nevydržal a celé akvarko som vypustil, vyumýval a včera som ho opäť spustil. Zatiaľ je to OK len sa mi na prednom skle začali robiť akési ''sliské'' usadeniny (neviem ako presne by som to nazval), proste som z vonku vidno. Filter beží stále (typ FAN-2 plus, 100-150L), akva je odkryté.
Akvárko je 112L. Väčšina mi hovorila že to záleží aj od potravy ktorá zostáva na dne a časom z toho je pekný bordel. Mám v ňom zatial len 3 yellowky. Snáď som na nič nezabudol. Poraďte
btw, ako často sa musí meniť voda ? Každý druhý deň aspoň 1/4 je správne ? ...

Především je potřeba po napuštění nového akvária tak 3-4 týdny čekat, dokud se nenastartuje biologická filtrace. Bez toho ještě nikdy žádné akvárium nefungovalo a nebude fungovat. Během této doby by mělo být bez ryb, případně pouze pár odolných ryb - živorodky, čichavci apod, ale jen třeba 2-3ks. Aby se biologická filtrace správně rozběhla, sežeň si od někoho kdo má zaběhnuté akvárium vymačkanou vodu z filtru a i s tím bordelem to vylej do akvária, nebo spíš rovnou do filtru. Toto je asi nejlepší řešení, jinak ti rozběh biologické filtrace může trvat dost dlouho. Během této doby musí neustále běžet filtr, nesmí se prát a ryby se musí běžně krmit, ale nepřekrmovat. Spíš míň než víc. Hlavně to chce ale trpělivost, je nutno počítat s tím, že akvárium nebude vypadat zrovna nejlépe, voda bude asi zakalená do bíla, možná nějaká řasa apod. V žádném případě neměnit zase veškerou vodu případně něco čistit. Doporučuji sledovat hodnoty NO2 a NO3. NO2 ti budou ze začátku postupně růst od 0 až do nějakého maxima a pak klesat až zpět na nulu. To trvá minimálně 2-3 týdny. NO3 naproti tomu budou růst neustále a po asi 3-4 týdnech se ustálí. Hodnota by ale neměla přkročit dlouhodobě 50mg/l. Až se dostaneš do tohoto stavu, funguje už biologická filtrace a můžeš přidávat ryby. Ale ne pokud možno všechny najednou, jelikož bakterie, které přeměňují NO2 na NO3 jsou namnoženy v počtu, který odpovídá stavu nádrže. Pokud přidáš rychle příliš mnoho ryb, může se stát, že ti začne NO2 zase růst, dokud se bakterie nerozmnoží. NO2 jsou pro ryby toxické v koncentraci větší než 0 mg/l. Doporučuji vygůglit si nějaké články o koloběhu dusíku v akváriu a články o zabíhání nového akvária, případně pročíst tohle vlákno. Není potřeba žádné znalosti chemie apod, ale základní znalosti o chemismu vody jsou nevyhnutelné.

Jinak co se týká výměny vody, tak je možné měnit vodu v nově založeném akváriu tak jak píšeš, tzn třeba 1/4 každé dva dny z toho důvodu, abys snížil hodnoty NO2 (pokud jsou v akváriu ryby). Pokud ryby nejsou, neřeš to. Pouze každý den dej do akvária trochu krmení aby měli bakterie co žrát. Až se akvárium zaběhne, stačí měnit 1/4 - 1/2 vody týdně v závislosti na v množství ryb a účinnosti filtrace. Je to dost individuállní, jsou akvária, kde nemusíš vodu měnit třeba 2-3 měsíce. Většinou je dobré měnit vodu tak cca 20 - 30% za dva týdny. U cichlid klidně častěji, ale ne víc jak jednou za týden. Pokud by to bylo třeba měnit takhle často, tak je něco špatně.
Obrázok užívateľa
Gregy

Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Lina » Uto 28. Aug 2012 14:28:33

svietiť mám stále(od rána do večera)? Môžem pridať do vody AquaSafe a soľ? Alebo netreba? Pokiaľ si nemám od koho zohnať tú špinavú vodu,nebude to vadiť?

Ďakujem
Obrázok užívateľa
Lina

Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod Gregy » Str 05. Sep 2012 13:16:56

Světlo vypnout úplně, do vody nic nepřidávat. K likvidaci nálevníka maximálně přidat peroxid vodíku, ale teď si nepamatuju to koncentraci, to si musíš vygůglit.
Obrázok užívateľa
Gregy

Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod FEKI » Str 19. Sep 2012 15:03:11

caute borci mam taky mensi problem mam napustenu vodu cca 2 tyzdne,filter mam zo zabehnuteho akvaria i napriek tomu mi vo vode plavaju biele malinke bodky,ktore sa sem tam pohybuju,myslim ze to bude nalevnik,,ako si s nim poradim?dakujem
FEKI

Has thanked: 0 time

Poslaťod miXalsky » Ned 07. Okt 2012 11:10:07

FEKI píše:caute borci mam taky mensi problem mam napustenu vodu cca 2 tyzdne,filter mam zo zabehnuteho akvaria i napriek tomu mi vo vode plavaju biele malinke bodky,ktore sa sem tam pohybuju,myslim ze to bude nalevnik,,ako si s nim poradim?dakujem

Serus, keď som zakladal AQ tak som tiež tento problém. Mne pomohlo to, že som zakryl cele akvárium tak, aby sa tam nedostlo svetlo, vzduchovanie plný výkon. Osvetlenie vypnúť. Po cca 2 týždnoch sa začala voda čistiť a mliečny zákal úplne zmyzol ;)
Obrázok užívateľa
miXalsky

Images: 1
Been thanked: 1 time

Poslaťod miXalsky » Ned 07. Okt 2012 11:37:34

U mňa prebiehal nitrifikačný proces asi takto:
ps: fotky sú len z mobilu :(
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
miXalsky

Images: 1
Been thanked: 1 time

Poslaťod komunista » Ned 07. Okt 2012 18:53:09

miXalsky píše:fotky sú len z mobilu :(

Sa nehanbi, sú super, mne ani foťák také neurobí...

Inak, môj zábeh nikdy nevyzeral až tak dramaticky a zákal zmizol za 2-4 dni, hoci na prvé si už nespomínam :-)
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Poslaťod Beastie » Štv 25. Okt 2012 19:29:40

Stále si nepřipadám moudrá. Už se blížím finálním krokům vedoucím k založení 360l Tanganiky, tak se snažím vymyslet jak jí tedy budu zabíhat. Co člověk to jiný názor, jediná společná myšlenka je, vyždímat starý filtr fo nového akvárka. Doma mám bohužel jen 25l akvárko a to mi se záběhem 360tky nepomůže ani když ho tam vyleju celé i s rybama.
Takže toto není cesta zdárného úspěchu.

Spousta lidí tu píše, že přidávala záběhové ryby, ovšem na fóru tlamovců mi bylo řečeno, že jsem blázen, když chci strkat potenciálně nemocné a parazitů plné ryby do čistého akvária, aby se jimi pak stresované cichlidy po nasazení nakazily.
Když už záběhové ryby tak alespoň 2-3 měsíce a to z ověřeného zdroje a i tak si má člověk u cichlid prý dávat pozor.
Je pravda že cichlidy specificky jsou náchylné na hladinu No2 a NO3 a čistotu vody, proto dávat je do nového akvária musí být vždy riskantní. Ani nemluvím o jejich ne zcela zanedbatelné ceně.

Když jsem tedy oponovala, že můžu akvárium zajíždět naprázdno, druhá polovina lidí mi oponovala, že se mi nebude mít z čeho vytvořit bakteriální základ a že mi po přidání prvních ryb NO2 stejně vystřelí raketově vzhůru. Takže záběhové ryby na 2týdny až měsíc se nedoporučují, akvárko nechat měsíc běžet bez ničeho se taky nedoporučuje. Krmení prázdného akvária je celkově kontroverzní téma a nebudu ho raději ani otevírat.

Takže co si tedy mám vybrat? Rozhodně nebudu přidávat žádnou chemii, to je mi jasné, ani zázračné startovací vodičky, a ani by mi nevadilo počkat třeba dva měsíce, ostatně na akvárko už čekám rok. Spíš mě zajímá co je správně? co je lepší? nechci pak další rok řešit problémy způsobené právě špatným záběhem, třeba 25tka se zajížděla měsíc prázdná, kytky to odnesly, rybám to nesvědčilo potom....hrůza, teprve po roce jsme na stabilní hodnotě a řasy se stále nemůžu zbavit...

Tereza
Beastie

Poslaťod komunista » Uto 30. Okt 2012 22:54:21

Ja síce o tlamovcoch toho veľa neviem a pri zakladaní väčšinou týram gupky, ale čo takto skúsiť "hnojiť" močovinou? Močovina je záhradné/poľnohospodárske hnojivo, vo forme ľahko rozpustných granulí, inak umelé organická zlúčenina s chem. vzorcom CO(NH2)2, ktorá sa vo vode rozkladá na kysličník uhličitý a amoniak:
Kód: Vybrať všetko
CO(NH2)2 + H2O = CO2 + 2(NH3)

Tým si môžeš nachovať dostatočný počet baktérií, pretože si môžeš vlastne hladinou amoniaku nastaviť akú len chceš (pri troche neopatrnosti aj akú nechceš). Má to jediný problém – asi nikto neprezradí dávkovanie, pretože sa to veľmi v našej akvaristike nepoužíva, no čítal som, že Nemci áno. Takže pomôže asi len kúpiť testy (NH3/NH4, NO2, NO3) a merať. Prípadne trocha chemickej matematiky.
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 15 hostia