Ondro777 píše:Ja mám tiež ten istý problém. Napustil som akvárium a hneď na druhý deň sa voda začala zakalovať. A o 4 dni neskôr to už bola fakt katastrofa čo som nevydržal a celé akvarko som vypustil, vyumýval a včera som ho opäť spustil. Zatiaľ je to OK len sa mi na prednom skle začali robiť akési ''sliské'' usadeniny (neviem ako presne by som to nazval), proste som z vonku vidno. Filter beží stále (typ FAN-2 plus, 100-150L), akva je odkryté.
Akvárko je 112L. Väčšina mi hovorila že to záleží aj od potravy ktorá zostáva na dne a časom z toho je pekný bordel. Mám v ňom zatial len 3 yellowky. Snáď som na nič nezabudol. Poraďte
btw, ako často sa musí meniť voda ? Každý druhý deň aspoň 1/4 je správne ? ...
Především je potřeba po napuštění nového akvária tak 3-4 týdny čekat, dokud se nenastartuje biologická filtrace. Bez toho ještě nikdy žádné akvárium nefungovalo a nebude fungovat. Během této doby by mělo být bez ryb, případně pouze pár odolných ryb - živorodky, čichavci apod, ale jen třeba 2-3ks. Aby se biologická filtrace správně rozběhla, sežeň si od někoho kdo má zaběhnuté akvárium vymačkanou vodu z filtru a i s tím bordelem to vylej do akvária, nebo spíš rovnou do filtru. Toto je asi nejlepší řešení, jinak ti rozběh biologické filtrace může trvat dost dlouho. Během této doby musí neustále běžet filtr, nesmí se prát a ryby se musí běžně krmit, ale nepřekrmovat. Spíš míň než víc. Hlavně to chce ale trpělivost, je nutno počítat s tím, že akvárium nebude vypadat zrovna nejlépe, voda bude asi zakalená do bíla, možná nějaká řasa apod. V žádném případě neměnit zase veškerou vodu případně něco čistit. Doporučuji sledovat hodnoty NO2 a NO3. NO2 ti budou ze začátku postupně růst od 0 až do nějakého maxima a pak klesat až zpět na nulu. To trvá minimálně 2-3 týdny. NO3 naproti tomu budou růst neustále a po asi 3-4 týdnech se ustálí. Hodnota by ale neměla přkročit dlouhodobě 50mg/l. Až se dostaneš do tohoto stavu, funguje už biologická filtrace a můžeš přidávat ryby. Ale ne pokud možno všechny najednou, jelikož bakterie, které přeměňují NO2 na NO3 jsou namnoženy v počtu, který odpovídá stavu nádrže. Pokud přidáš rychle příliš mnoho ryb, může se stát, že ti začne NO2 zase růst, dokud se bakterie nerozmnoží. NO2 jsou pro ryby toxické v koncentraci větší než 0 mg/l. Doporučuji vygůglit si nějaké články o koloběhu dusíku v akváriu a články o zabíhání nového akvária, případně pročíst tohle vlákno. Není potřeba žádné znalosti chemie apod, ale základní znalosti o chemismu vody jsou nevyhnutelné.
Jinak co se týká výměny vody, tak je možné měnit vodu v nově založeném akváriu tak jak píšeš, tzn třeba 1/4 každé dva dny z toho důvodu, abys snížil hodnoty NO2 (pokud jsou v akváriu ryby). Pokud ryby nejsou, neřeš to. Pouze každý den dej do akvária trochu krmení aby měli bakterie co žrát. Až se akvárium zaběhne, stačí měnit 1/4 - 1/2 vody týdně v závislosti na v množství ryb a účinnosti filtrace. Je to dost individuállní, jsou akvária, kde nemusíš vodu měnit třeba 2-3 měsíce. Většinou je dobré měnit vodu tak cca 20 - 30% za dva týdny. U cichlid klidně častěji, ale ne víc jak jednou za týden. Pokud by to bylo třeba měnit takhle často, tak je něco špatně.