Filtrácia pre 2 akvária 130x50x40 cm ( 2x 260l )

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Filtrácia pre 2 akvária 130x50x40 cm ( 2x 260l )

Poslaťod Rostratus » Uto 09. Okt 2012 21:11:25

Ahojte, plánujem do svojho bytu na chodbu 2 akvária s objemom 260 litrov a rozmermi 130x50x40 cm. V rohu chodby sa budú obidve akvária spájať ( viď obrázok). V "hluchom" priestore v rohu medzi akváriami vznikne priestor 50x50x40cm. V tomto priestore plánujem urobiť filter pre dve akvária, nakoľko pod akváriami potrebujem úložný priestor.

akvarium_chodba.jpg

Prečo som založil túto tému je, že sa ešte neviem rozhodnúť medzi dvomi ( prípadne inými) variantami.

1. varianta filtra:

akvarium_chodba_filter_1.jpg

Ako je vidieť na obrázku, filter s rozmermi 50x50x40 cm bude spoločný pre obidve akvária. Obidve akvária budú prepojené PVC rúrkami ( spojené nádrže) a vo filtry budú 2 čerpacie hlavice s výkonom cca 750 l/h. Pri tejto variante ma napadli dva prípadné problémy. Filter sa mi zdá malý na dve čerpacie hlavice s výkonom cca 750 l/h - kôli nitrifikačným baktériam. Aj keď si myslím, že v tom až taký problém nebude. Druhý závažnejší problém vidím v tom, že ak by náhodou nastal "extrém" a jedna z PVC rúr sa zapchá, čerpadlo nielenže vysaje vodu z filtra, ale aj z druhého akvária.

2. varianta filtra:

akvarium_chodba_filter_2.jpg

V podstate to isté, ako v prvom prípade, akurát že filter bude rozdelený na dve samostatné časti pre každé akva. Výkon čerpadiel bude rovnaký cca 750 l/h. Tu mi hrozí, že v prípade zapchatia PVC rúry mi pretečie voda len z filtra a z druhého akva nie.

Čo vy na to? Pre ktorú možnosť by ste sa priklonili? Ja som skôr pre možnosť č.1, ale odrádza ma množstvo pretečenej vody v prípade "extrému" t.j. akva 260 litrov + filter 100 litrov... :D Je pravda, že možnosť číslo 2 je v podstate výhodnejšia aj v tom, že v prípade choroby v jednom akva sa choroba nedostane do druhého akvária. Ale napriek všetkému sa mi zdá jednoduchšia varianta č.1. Poprípade máte úplne iné návrhy?
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Filtrácia pre 2 akvária 130x50x40 cm ( 2x 260l )

Poslaťod jaro » Uto 09. Okt 2012 21:24:51

ahoj,

mne sa paci varianta 2. Jednoducho preto, ze mozes udrziavat cistotu v oboch AQ samostatne a pripadne aj zabranit pripadnej chorobe/infekcii, aj ked v Tvojom pripade je to skor utopicka teoria. Mimoriadne dolezite a pozitivne je, ze ten priestor na filter/resp.aj dva filtre samostatne je dostatocny, ale to vies lepsie ako ja. Uz sa tesim na development, ako to budes robit. Daj sem prosim fotky a komenty, urcite tym pomozes nam vsetkym. Drzim palce, nech sa Ti dari. Predpokladam, ze tam das opat nejaku Ameriku, alebo .....??
Obrázok užívateľa
jaro

Images: 24
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod huhu » Str 10. Okt 2012 10:16:04

Mne este napadlo, keby si spojil priamo plastovou rurkou oba akvaria? (spojene nadoby). Nenastane to, ze precerpas jedno akva do ruheho, stale bude hladina rovnaka v oboch.
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod Walcott » Str 10. Okt 2012 17:36:39

Ja by som sa priklonil k variantu č.1, neviem si predstaviť ako by mohlo nastať také fatálne upchatie, ale budiš, potom by sa to dalo vyriešiť ako písal huhu. Ak budú obe akvárka zhruba podobne zarybnené, bude to v podstate ako jedno veľké 520l akva.
Obrázok užívateľa
Walcott

Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Poslaťod l_laco » Str 10. Okt 2012 18:26:54

Určite by som robil pre každé akva samostatný filter a to ako z dôvodu choroby, tak aj preto, aby si mal možnosť každé akva samostatne vypustiť, prípadne v každom akva udržiavať iné podmienky, či už teplota, pH alebo iné ... s výhľadom do budúcnosti sa to môže hodiť.
Zapchatia prepojovacej trubuce by som sa neobával, ak zvolíš dostatočne veľký priemer a na vstupný koniec dáš nejaké sito aby sa tam nevopchal napríklad prísavník, skôr by som sa mal na pozore pred možnosťou, že sa tá prepojovacia trubka zavzdušní, tým pádom sa stratí efekt spojených nádob a nastane to čo si popisoval, čerpadlo prečerpá včetku vodu z filtra do akvárka a pretečie .. ale aj s tým sa dá počítať a akva nadimenzovať na výšku s rezervou pre tento prípad.
Ideálne by bolo aby bol filter súčasťou akvária a to tak aby voda z akvárka pretekala do filtra cez zníženú deliacu stenu vrchom - ako prepad. Na hornej vrstve by a zachytával najhrubší bordel, dalo by sa to jednoducho čistiť z vrchu. Voda by postupne pretekala dolu cez filtračné média až na dno kde by bola hlavica ktorá by zas tlačila vodu buď hore alebo cez dieru v skle do akvárka.
Toť moja predstava vstavaného filtra. Hoci .. ja by som také malé akva riešil kanistrovým filtrom .. napríklad JBL e901... alebo niečím podobným a máš to bez starostí a aj do budúcna použiteľné kdekoľvek.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Pain » Str 10. Okt 2012 19:16:43

Podľa mňa si zvol variantu č.2 presne ak píše Laco nikdy nevieš čo sa môže prihodiť a takto vieš pracovať aj 1 aj 2 filtrom kedy to bude potrebné ale ty si riadny koumák dobre to bude vyzerať držím prsti a potom nahoď foto :yes :clap :wave:
Obrázok užívateľa
Pain

Images: 12
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod HEAD66Y6 » Str 10. Okt 2012 19:47:44

Ahoy ,
je to tvoje věc . Já preferuju variantu "nevíš co se může stát = každý akva samo za sebe " :twisted: tzn. varianta č. 2
Ať se daří tobě i osazenstvu ;)
HEAD66Y6

Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod perchess » Str 10. Okt 2012 20:05:39

Ja by som tam dal jednu nádrž 180x60x50. Budš mať rovnaký objem ako v 2 menších nádržiach, finančne ťa to vyjde rovnako, ak nie lacnejšie, zaberie ti to menej miesta na chodbe, a stále je lepšie 1 veľké akva ako 2 menšie.
A filter by som dal kanistrový, riskovať že vytopíš susedov.... :wait :shake Viem že je drahší, ale taká poistná udalosť tiež nie je lacný špás. Tým že ušetríš miesto akvárkami, na filtrík sa potom ľahšie nájde.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Rostratus » Str 10. Okt 2012 21:05:01

jaro píše: Predpokladam, ze tam das opat nejaku Ameriku, alebo .....??

Čo tam nakoniec bude, momentálne ani sám neviem. Možno asi tá Amerika - aspoň v jednom akva. Uvidíme. Nad tým budem rozmýšľať, až keď bude hotový stojan + postavené akvária.

huhu píše:Mne este napadlo, keby si spojil priamo plastovou rurkou oba akvaria? (spojene nadoby). Nenastane to, ze precerpas jedno akva do ruheho, stale bude hladina rovnaka v oboch.

Tak toto ma vôbec nenapadlo. Bude to fajn poistka proti pretečeniu. Dík za nápad. Nechám si to prejsť hlavou.

Walcott píše:Ja by som sa priklonil k variantu č.1, neviem si predstaviť ako by mohlo nastať také fatálne upchatie, ale budiš, potom by sa to dalo vyriešiť ako písal huhu.

Extrém by bol, keby tam uviazla napríklad zdochnutá ryba a zapchala by PVC rúru. Na druhej strane, tá PVC bude za pozadím, čiže tam bude mriežka. Druhý extrém, ktorý môže nastať a stalo sa mi to v 1350 tke je, že zo skla sa mi odlepil väčší kus riasy a keď to nasalo do PVC rúry, tak zapchalo našťastie polovicu priemeru. Na PVC som mal urobenú mriežku. Dovtedy ma takáto možnosť ani nenapadla. Len som sa čudoval, prečo mám málo vody vo filtry !

l_laco píše:Určite by som robil pre každé akva samostatný filter a to ako z dôvodu choroby, tak aj preto, aby si mal možnosť každé akva samostatne vypustiť, prípadne v každom akva udržiavať iné podmienky, či už teplota, pH alebo iné ... s výhľadom do budúcnosti sa to môže hodiť.

S tým vypúšťaním máš pravdu, na druhej strane zabijem 2 muchy jednou ranou. Chalani, ale mi dávate. Stále som 50 na 50. Hehe

l_laco píše:Ideálne by bolo aby bol filter súčasťou akvária a to tak aby voda z akvárka pretekala do filtra cez zníženú deliacu stenu vrchom - ako prepad.

Pôvodne som chcel mať filter v akva, ale naskytol sa tento priestor, tak škoda ho nevyužiť. Aspoň bude viac priestoru v akváriach.

perchess píše:Ja by som tam dal jednu nádrž 180x60x50. Budš mať rovnaký objem ako v 2 menších nádržiach, finančne ťa to vyjde rovnako, ak nie lacnejšie, zaberie ti to menej miesta na chodbe, a stále je lepšie 1 veľké akva ako 2 menšie.

To bolo prvotné, čo som chcel. Jedno veľké akva. Ale momentálne potrebujem prachy na iné veci a tieto akvária už mám kúpené. Čiže som rozmýšľal, ako si ich zakomponovať na chodbu.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 79 hostia