Prečo som založil túto tému je, že sa ešte neviem rozhodnúť medzi dvomi ( prípadne inými) variantami.
1. varianta filtra:
Ako je vidieť na obrázku, filter s rozmermi 50x50x40 cm bude spoločný pre obidve akvária. Obidve akvária budú prepojené PVC rúrkami ( spojené nádrže) a vo filtry budú 2 čerpacie hlavice s výkonom cca 750 l/h. Pri tejto variante ma napadli dva prípadné problémy. Filter sa mi zdá malý na dve čerpacie hlavice s výkonom cca 750 l/h - kôli nitrifikačným baktériam. Aj keď si myslím, že v tom až taký problém nebude. Druhý závažnejší problém vidím v tom, že ak by náhodou nastal "extrém" a jedna z PVC rúr sa zapchá, čerpadlo nielenže vysaje vodu z filtra, ale aj z druhého akvária.
2. varianta filtra:
V podstate to isté, ako v prvom prípade, akurát že filter bude rozdelený na dve samostatné časti pre každé akva. Výkon čerpadiel bude rovnaký cca 750 l/h. Tu mi hrozí, že v prípade zapchatia PVC rúry mi pretečie voda len z filtra a z druhého akva nie.
Čo vy na to? Pre ktorú možnosť by ste sa priklonili? Ja som skôr pre možnosť č.1, ale odrádza ma množstvo pretečenej vody v prípade "extrému" t.j. akva 260 litrov + filter 100 litrov...
Je pravda, že možnosť číslo 2 je v podstate výhodnejšia aj v tom, že v prípade choroby v jednom akva sa choroba nedostane do druhého akvária. Ale napriek všetkému sa mi zdá jednoduchšia varianta č.1. Poprípade máte úplne iné návrhy?
Viem že je drahší, ale taká poistná udalosť tiež nie je lacný špás. Tým že ušetríš miesto akvárkami, na filtrík sa potom ľahšie nájde.